Starlink, het satellietnetwerk van ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk, helpt de elite Oekraïense drone-eenheid ‘Aerorozvidka’ om Russisch materieel te vernietigen. Dat schrijft de Britse krant The Times of London.

De drones zijn uitgerust met speciale warmtebeeldcamera’s om ’s nachts Russische militaire voertuigen zoals tanks en commandovrachtwagens te ontdekken. De onbemande vliegtuigen zijn aangepast om antitankgranaten te laten vallen op hun doelen.

“Als we ’s nachts een drone erop uit sturen, wordt die via Starlink verbonden aan de artillerie, die er weer voor zorgt dat het doel wordt vastgelegd”, vertelt een officier van de Aerorozvidka-eenheid aan The Times.

Het Starlink-internetsysteem zorgt ervoor dat drone-eenheden kunnen blijven werken als er internet- of stroomstoringen zijn. En die zijn er regelmatig in het door oorlog verwoeste Oekraïne.

SpaceX ondersteunt communicatie Oekraïne

Op 26 februari vroeg Mykhailo Fedorov, de vicepremier van Oekraïne, Elon Musk via Twitter om hem Starlink-terminals toe te sturen.

De Tesla- en SpaceX-oprichter ging akkoord en liet een dag later via Twitter weten dat de internetdienst in het land geactiveerd was en meer terminals onderweg waren.

Sinds 1 maart heeft Oekraïne al zeker vier ladingen aan Starlink-machines ontvangen, blijkt uit de tweets van Fedorov. Op zaterdag liet de vicepremier weten dat de laatste lading ontvangen was.

Van Europese bondgenoten heeft Oekraïne ook internetantennes ontvangen, vertelt Federov aan The Washington Post. "De kwaliteit van de internetverbinding is uitmuntend. We gebruiken duizenden terminals uit nieuwe ladingen die om de dag aankomen", vertelde hij vanuit een geheime locatie via een Starlink-verbinding aan de krant.

Op 3 maart waarschuwde Musk Starlink-gebruikers om het systeem alleen maar te gebruiken wanneer het nodig is. De vrees bestaat dat de terminals een doelwit zijn van Russische troepen, om daarmee de communicatie van de tegenstander te verstoren.

Ondanks de zorgen om de veiligheid van de Starlink-terminals, bevestigt vicepremier Federov tegen The Washington Post dat Russische hackers nog niet in staat zijn geweest de internetverbindingen uit de lucht te halen. "Die zijn drukker met het aanvallen van websites van kleine steden en dorpen."

LEES OOK: Elon Musk blijft Vladimir Poetin uitdagen met tweets over een tweegevecht en poseert met vlammenwerper