Gouverneur-generaal Sandra Mason van het eiland Barbados wordt maandag ingezworen als de eerste president van het land. Dat luidt een nieuw tijdperk in voor het Caribische eiland.

Met haar inauguratie worden de banden tussen Barbados en de Britse Kroon officieel ontbonden, meldt CNN.

Mason, die afgelopen oktober door het parlement van Barbados werd gekozen, vervangt koningin Elizabeth als staatshoofd van Barbados. Hiermee eindigt bijna vierhonderd jaar van Britse heerschappij van het eiland.

Barbados: altijd al de droom van een republiek

Voordat Mason gouverneur-generaal werd van Barbados, studeerde zij rechten aan de Hugh Wooding Law School in Trinidad en Tobago. Volgens haar biografie was zij de eerste student van Barbados die afstudeerde als advocaat.

Mason werkte in het onderwijs, de bankensector, bij de Verenigde Naties en als ambassadeur in Venezuela, Chili, Colombia en Brazilië.

In 1966 riep Barbados zijn onafhankelijkheid uit, maar het eiland bleef wel onderdeel van het Britse gemenebest. Masons' droom was om het eiland om te vormen tot een republiek, liet zij in september 2020 weten tijdens haar verkiezingscampagne. "De burgers van Barbados willen een staatshoofd uit Barbados."

"Aangezien ons land al meer dan een halve eeuw onafhankelijk is, mogen we erop vertrouwen dat we onszelf kunnen regeren", tekende NBC News uit haar mond op in september 2020. "Het is tijd om ons koloniale verleden volledig achter ons te laten."

Prince Charles neemt afscheid van Barbados

De inauguratie van Mason vindt maandagochtend plaats op het National Heroes' Square in hoofdstad Bridgetown. Tijdens de ceremonie wordt Barbados ook officieel uitgeroepen tot Republiek.

Premier Mia Amor Motley heeft Prince Charles uitgenodigd voor de festiviteiten rondom de historische transitie. De kroonprins van de Britse troon is de eregast van deze eerste onafhankelijkheidsdag van Barbados, meldt CNN.

LEES OOK: Dit zijn de 10 rijkste leden van Europese vorstenhuizen – met prinses Beatrix in de top 5