De aandelenbeurs in Japan is vrijdag met een stevige winst geëindigd. De opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die zei een goed gesprek te hebben gehad met zijn Chinese collega Xi Jinping, zorgden voor hoop op een spoedig einde van het handelsconflict tussen beide landen.

Ook op de meeste andere beurzen in het Verre Oosten werden flinke winsten geboekt.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio ging 2,6 procent hoger het weekeinde in op 22.243,66 punten. De maker van geautomatiseerde fabrieksmachines Keyence dikte ruim 11 procent aan na een verhoging van het dividend. Autofabrikant Suzuki, die in het afgelopen kwartaal de laagste winst in twee jaar boekte, zakte 2,5 procent. Ook de Japanse toeleveranciers aan de Amerikaanse techgigant Apple stonden onder druk na tegenvallende vooruitzichten van de iPhone-maker.

De Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van 3,6 procent en de beurs in Shanghai kreeg er 2,1 procent bij. Volgens ingewijden wil Trump tijdens de G20-bijeenkomst in Argentinië eind november een handelsdeal tekenen met China. De Kospi in Seoul ging 3,5 procent vooruit en de All Ordinaries in Sydney eindigde met een plusje van 0,1 procent.

Trump zoekt toenadering tot Xi

De Amerikaanse president Donald Trump wil een handelsovereenkomst tekenen met zijn Chinese collega Xi Jinping, tijdens de G20-bijeenkomst in Argentinië eind november, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Trump heeft naar verluidt hoge ambtenaren aan het werk gezet om voorwaarden op papier te zetten.

De beweging van Trump volgt op zijn telefoongesprek met Xi op donderdag. Het Amerikaanse staatshoofd omschreef dat gesprek op Twitter al als ,,lang en erg goed''. De conversatie zou voornamelijk over handel zijn gegaan, maar ook over Noord-Korea.

Ook China liet weten dat het telefoongesprek "positief'' was. Peking benadrukt verder dat bilaterale handel in principe voordelig is voor beide partijen.

Het overleg van donderdag is het eerste telefoongesprek tussen het Amerikaanse en het Chinese staatshoofd in zes maanden waarover openlijk wordt bericht. Het onderhoud komt na maanden van oplopende handelsspanningen, waarbij de VS importtarieven op Chinese goederen instelden en het Aziatische land telkens met gelijke maatregelen terugsloeg. Een voorstel voor een nieuwe handelsovereenkomst zou worden gezien als staakt-het-vuren in deze handelsoorlog.

Trump beklaagde zich lange tijd over het handelstekort dat de VS hebben met China en wil onder meer dat de Volksrepubliek meer Amerikaanse goederen importeert. Hij beschuldigt China ook van oneerlijke handelspraktijken. Het is nog niet duidelijk of hij bereid is water bij de wijn te doen voor een nieuwe handelsdeal.