Het aantal registraties van nieuwe auto’s in Nederland is in september sterk gedaald.

Volgens cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC zijn in september 29.527 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, bijna 17 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Die daling houdt volgens de organisaties verband met een nieuwe verplichte emissietest (WLTP). Deze test kan leiden tot een hogere gemeten CO2-uitstoot van nieuwe auto’s en dat heeft gevolgen voor de te betalen aanschafbelasting BPM.

Zie ook: De 5 populairste auto’s in Nederland kunnen zomaar duizenden euro’s duurder worden door de nieuwe CO2-tests

In augustus was er nog sprake van een stijging van de autoverkopen met ruim 42 procent. In die maand wilden veel Nederlandse dealers en importeurs nog gauw auto’s registreren onder het oude regime.

Hogere verkoop duurdere Tesla’s in aanloop naar ‘Teslataks’

Over de eerste negen maanden registreerden autodealers 359.581 wagens, 11 procent meer dan het jaar ervoor. Voor heel 2018 gaan de brancheorganisaties uit van een stijging van 3 procent tot 430.000 nieuwe auto’s.

Marktonderzoeker Aumacon is iets optimistischer en denkt dat er dit jaar 450.000 auto’s uit de showroom rollen.

Opvallend populair was de elektrische auto Tesla S in september, de nummer twee in de lijst van meest geregistreerde auto’s achter de Opel Karl. In totaal werden er 1052 op kenteken gezet, het hoogste aantal registraties in een maand in Nederland ooit voor dit model.

Lees ook op Business Insider

Tesla is dit jaar sowieso meer in trek dan een jaar eerder. Dat komt voornamelijk door de verhoogde bijtelling die volgend jaar gaat gelden voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro. Zo werden vorig jaar 3290 auto’s van het merk geregistreerd, terwijl dat er dit jaar al 5.284 zijn.

LEES OOK: Nieuwe auto al snel duizenden euro’s duurder door aangepaste wetgeving — óók de zuinige modellen