Mei is een dramatisch slechte maand geweest voor de verkoop van nieuwe auto’s in Nederland.

De verkoopdaling bedroeg bijna 60 procent in mei. De lockdownmaatregelen in verband met de coronacrisis speelden een grote rol.

Nu autofabrieken wereldwijd weer kunnen opstarten, kan ook de verkoop wat aantrekken.

Vanaf juli komt er een speciale subsidie van 4.000 euro bij de aankoop van elektrische auto’s in Nederland.

De coronacrisis zat de autoverkopen afgelopen maand flink dwars. Volgens BOVAG, RAI Vereniging en RDC is het aantal nieuwe personenauto’s dat in mei op kenteken werd gezet met bijna 60 procent gedaald, vergeleken met dezelfde maand in 2019.

De verkoop van elektrische auto’s zal naar verwachting vanaf 1 juli een boost krijgen met een nieuwe subsidie voor particuliere kopers. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is 4.000 euro beschikbaar en voor een gebruikte 2.000 euro.

Voor het kopen of privéleasen van een nieuwe elektrische auto kunnen consumenten 4.000 euro aan subsidie aanvragen, voor een tweedehands exemplaar is 2.000 euro beschikbaar. Met de subsidieregeling, die vanaf 1 juli ingaat, hoopt het kabinet de aanschaf van elektrische auto’s te stimuleren.

Lees ook op Business Insider

“Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs”, zei minister Stientje van Veldhoven van Milieu afgelopen maart. Ze hoopt die drempel te verlagen met de subsidie.

Autofabrieken starten weer op: dat kan de verkoop helpen

In totaal werden in mei 14.934 nieuwe personenauto’s geregistreerd, tegen 36.601 in mei vorig jaar. De daling was onder meer het gevolg van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Ook door tijdelijke sluitingen van autofabrieken wereldwijd konden minder auto’s geleverd worden. Nu de meeste autofabrikanten de productie weer deels of volledig hebben opgestart, kunnen de komende periode ook de eerder bestelde voertuigen uitgeleverd en geregistreerd worden.

Volgens de Nederlandse dealerorganisaties is nog niet duidelijk wat de impact van het virus zal zijn op de verkoop dit jaar. Tot en met mei werden 133.325 nieuwe personenauto’s geregistreerd en dat zijn er ruim 50.000 minder dan in de eerste vijf maanden van 2019.

Volkswagen staat op nummer één in de eerste vijf maanden van dit jaar met 15.327 verkochte auto’s, gevolgd door Kia (11.261 verkochte auto’s) en Peugeot (9.385 verkochte auto’s).

LEES OOK: 5 Redenen waarom Kia is uitgegroeid tot het tweede automerk van Nederland