ASML gaat het tekort aan hoogopgeleide technici in Nederland te lijf door studiebeurzen beschikbaar te stellen waarmee studenten na afronding van hun bachelor ook een master kunnen volgen. Dat zei topman Peter Wennink van de chipmachinebouwer dinsdag tijdens Room for Discussion, het interviewprogramma van studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Wennink zei dat te veel studenten in verband met de oplopende studiekosten na de bachelorfase afhaken. ,,Dat is een probleem want we hebben die masterstudenten nodig”, zei Wennink. Daarom stelt ASML beurzen van 5000 euro per student per jaar beschikbaar. Daarmee kunnen circa 250 studenten aan de technische universiteiten doorstromen naar een 2-jarige masteropleiding.

ASML nam volgens Wennink vorig jaar 1000 mensen aan. Daarvan kwam noodgedwongen het merendeel uit het buitenland. In Nederland studeren per jaar niet meer 800 tot 850 wis- en natuurkundigen en elektrotechnici af, van wie minder dan de helft kiest voor een carrière in de industrie, aldus de topman. ,,En er zijn ook nog andere bedrijven, zoals Philips, die ze ook willen hebben”, aldus Wennink.

Hoewel goede technici ook in het buitenland te vinden zijn, wil ASML ook Nederlands talent blijven binnenhalen. ,,Nederlandse studenten hebben een groot voordeel: ze hebben een grotere loyaliteit, willen hier graag blijven wonen en werken”, zei Wennink. ,,En als je kennisintensief bent, wil je mensen toch graag voor langere tijd vasthouden.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl