Goed nieuws voor iPad-eigenaren: de tablet van Apple krijgt later dit jaar een eigen besturingssysteem met meer functies die op een laptop lijken. Een lang gekoesterde wens van iPad-fans gaat hiermee in vervulling.

Apple kondigde het plan aan op de eigen Worldwide Developers Conference in San Jose. Het nieuwe besturingssysteem krijgt de naam iPadOS

Al jaren vragen iPad-gebruikers om de mogelijkheden van de tablet uit te breiden met functies die ook op de Mac-laptops van Apple te vinden zijn. Apple ging daar niet in mee, omdat het iOS zag als het systeem voor aanraakschermen en MacOS voor de meer traditionele computers.

iPad moet nu je laptop kunnen vervangen

De geboorte van iPadOS moet het beste van twee werelden worden. Geen Mac-besturingssysteem dat vertaald wordt naar de iPad en ook geen iOS dat eigenlijk bedoeld is voor de veel kleinere iPhone. Aanvankelijk zal iPadOS overigens de lijn van iOS 13 volgen. Langzamerhand ontwikkelt Apple het systeem dan door om beter aan te sluiten bij de tablet.

Ik kocht in de herfst een iPad Pro van 11 inch en bracht die de volgende dag terug omdat ik meteen doorhad dat het apparaat mijn laptop niet kon vervangen. De belofte van iPadOS zou die kloof wel eens kunnen overbruggen.

iPadOS lost de meeste van mijn klachten met de iPad Pro op:

  • Muis: de iPad kan straks verbinden met een bluetooth-muis, zodat je niet steeds het scherm aan hoeft te raken om tekst te selecteren. Dit was een van mijn grootste ergernissen met de iPad.
  • Echte browser: op het nieuwe systeem draait straks een desktopbrowser en niet langer een mobiele versie.
  • Tekstverwerken: Er komt een hele lading nieuwe bewegingen en gebaren om zinnen en hele alinea's te bewerken. Geen overbodige luxe, want tekst selecteren is een vervelend taakje in iOS 12.
  • USB: met iPadOS ondersteunen iPads USB-accessoires, waaronder externe harde schijven, sticks en SD-kaarten. Straks kun je dus foto's van je spiegelreflexcamera importeren door 'm in te pluggen.
  • Files: het programma Files krijgt een flinke update zodat je online kan bladeren door je documenten. Samenwerken wordt ook mogelijk, zelfs als de documenten op een werkserver staan.
  • Multitasken: op iOS 12 was multitasken niet bepaald handig en dat moet intuïtiever worden bij iPadOS. Het krijgt onder meer de Mac-functie Exposé, waarmee je alle openstaande vensters in een oogopslag kunt zien.
  • Tweede scherm: je iPad inzetten als tweede scherm voor je Mac kan nu ook, maar alleen via de app Sidecar. Nu integreert Apple deze optie in de iPad, zodat je meer ruimte voor je werk hebt.
  • Apple Pencil: de vertraging bij het gebruik van het Apple Pencil is enorm teruggebracht en je kunt er nu hele documenten mee bewerken.

Het voelt al met al alsof Apple eindelijk werk heeft gemaakt van een échte verbetering van de gebruikservaring - of die nu voor werk of plezier is. Het techbedrijf neemt de best geschikte elementen van iOS en MacOS om een heel nieuw systeem op te zetten.

Is de iPad daarmee eindelijk een vervanger voor je laptop? Het gat is in elk geval gedicht. Want behalve lezen, spelletjes en films kijken kun je nu dus ook goed werken op de iPad. Wellicht dat dit ook mogelijkheden schept voor Apple om de dalende trend van iPad-verkopen te keren.

Lees meer: