Apple doet vaak uiterst geheimzinnig over nieuwe producten. Het bedrijf uit Cupertino zegt bijna nooit iets over aankomende telefoons, tablets of laptops voordat ze officieel zijn gepresenteerd.

Toch lekt er vaak al het nodige uit. En de afgelopen jaren blijken de meeste van die geruchten uiteindelijk ook te kloppen.

Apple heeft nog geen datum aangekondigd voor een iPhone-event, maar in eerdere jaren was dat altijd in september. De kans is groot dat dat in 2019 opnieuw zo is.

De lancering van nieuwe iPhones is altijd goed voor veel media-aandacht, maar dit jaar zal dat extra het geval zijn nu Apple kampt met dalende verkoopcijfers van zijn belangrijkste product. Slaagt het roemruchte techconcern er met nieuwe snufjes in om de iPhone-verkopen weer op te krikken? Dit zijn alle geruchten over de nieuwe iPhones die Apple waarschijnlijk in september presenteert:


Drie nieuwe iPhone-modellen.

Bron: Justin Sullivan/Getty

In september 2017 onthulde Apple de iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X. Een jaar later waren daar de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. De verwachting is dat Apple dit jaar opnieuw met drie nieuwe iPhones komt, schrijven onder meer The Wall Street Journal en Bloomberg.


Aan de schermgrootte verandert waarschijnlijk niks, maar mogelijk krijgen alle modellen nu een OLED-display.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Apple verandert qua grootte niks aan de iPhone, claimt Apple-analist Ming-Chi Kuo van TF International Securities. Hij wordt alom gezien als een betrouwbare bron voor Apple-nieuwtjes en heeft in het verleden al veel nieuwe snufjes goed voorspeld.

Mogelijk voorziet Apple dit keer alle iPhone-modellen van een OLED-scherm.

OLED is een schermtechnologie die in de meeste toptoestellen te vinden is. De afkorting staat voor Organic Light Emitting Diode. In tegenstelling tot LCD-schermen (zoals in de iPhone XR) is er geen achtergrondverlichting nodig, maar geeft elke pixel individueel licht. OLED-schermen zijn daardoor dunner, lichter en rijker in contrast.

In mei meldde Reuters dat Apple OLED-displays in alle nieuwe iPhones stopt, maar volgens Ming-Chi Kuo zal ook dit jaar het goedkoopste model een LCD-scherm hebben.


Drie camera’s aan de achterzijde.

Foto: De iPhone XS had een dubbele camera achterop, terwijl de iPhone XR het moest doen met een enkele lens. Bron: YouTube/MKBHD

Alle grote telefoonfabrikanten kiezen in hun toptoestellen van dit jaar voor een camerasysteem met drie lenzen: een reguliere lens, een groothoeklens en een telelens. En Apple blijft vermoedelijk niet achter.

Volgens Bloomberg en The Wall Street Journal krijgt in ieder geval de opvolger van de iPhone XS Max drie camera’s achterop. Het Japanse Apple-blog Macotakara denkt zelfs dat er dit jaar nog twee iPhones met drie lenzen uitkomen.

Ook Bloomberg schrijft dat Apple de goedkopere iPhone-modellen uiteindelijk gaat voorzien van een drievoudig camerasysteem, maar onduidelijk is of dat dit jaar al gebeurt. Het Taiwanese United Daily News meldde vorig jaar al dat Apple werkte aan een iPhone met drie camera’s.


Een camera-eiland aan de achterkant.

Bron: CashKaro

Bij de iPhone XS zijn de twee camera’s verticaal onder elkaar geplaatst. Met een extra lens erbij zou Apple kunnen kiezen voor een vierkant camera-eiland, denkt Steve Hemmerstoffer, die wel vaker details over nieuwe smartphones lekt. Hij maakte in samenwerking met het blog CashKaro de bovenstaande afbeelding van hoe de nieuwe iPhone eruit zou kunnen zien.

Apple zou het camerasysteem volgens Ming-Chi Kuo van een zwarte coating voorzien, zodat de uitstulping aan de achterkant minder opvalt.


Face ID is verbeterd.

Bron: Hollis Johnson

Apple’s gezichtsherkenning krijgt mogelijk dit jaar een update. Volgens Kuo wordt de ‘flood illuminator’ onder handen genomen, de infraroodsensor die jouw gezicht scant en ‘herkent’. De verbeteringen moeten Face ID nauwkeuriger maken.

Ook Bloomberg meldt dat Apple Face ID wil aanpakken.

Apple komt naar verwachting in 2020 met een nieuwe geavanceerdere 3D-camera om de toepassingen voor augemented reality te verbeteren, maar volgens Kuo en Bloomberg krijgt de iPad mogelijk als eerste de beschikking over deze nieuwe technologie.


Een betere selfiecamera.

Bron: Apple

De selfiecamera’s van de huidige iPhone-toestellen hebben een resolutie van 7 megapixels. Volgens Kuo wordt dit voor de nieuwe modellen opgekrikt naar 12 megapixels, schrijft 9to5Mac.


Muziek naar twee bluetooth-apparaten tegelijk sturen.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Luister je graag samen naar muziek? Dan krijgt de iPhone 11 een leuk extraatje. Volgens Macotakara kan de nieuwe iPhone audio naar twee bluetooth-apparaten tegelijk sturen. De meest recente Samsung-toestellen kunnen dit al.


Eindelijk een snellader in de doos.

Bron: Andrew Greenland/Flickr

Apple ondersteunt snelladen sinds de iPhone 8, maar je moet daarvoor twee accessoires extra aanschaffen: een USB-C-lichtnetadapter (35 euro) en een USB-C-kabel (25 euro).

Bij de iPhone 11 zit de snellere 18W-oplader mogelijk standaard in de doos, meldt Macotakara. Al schreef hetzelfde blog eerder dat Apple opnieuw een standaard 5W-lader meelevert.


Andere apparaten opladen is ook mogelijk.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

De Samsung Galaxy S10 kan andere apparaten draadloos opladen door ze achter op het toestel te leggen. Dit trucje kopieert Apple volgens Kuo in zijn drie nieuwste iPhone-modellen. Dat betekent dat je je AirPods onderweg op kunt laden via je iPhone.


Grotere accu’s.

Bron: iFixit

Om omgekeerd draadloos opladen mogelijk te maken zullen de nieuwe iPhones een grotere accu hebben, claimt Kuo. De opvolger van de iPhone XS krijgt naar verluidt een batterij die 20 tot 25 procent meer capaciteit heeft en het nieuwe Max-model gaat er 10 tot 15 procent op vooruit qua accugrootte.

De nieuwe versie van de iPhone XR moet het doen met een accu die 0 tot 5 procent groter is, aldus Kuo. Op papier misschien een tegenvaller, maar de accuduur van de iPhone XR was al boven verwachting goed.


Eindelijk USB-C in plaats van een Lightning-poort?

Bron: Flickr/Simon Yeo

Apple voorziet de iPhone standaard van een Lightning-poort, maar dat verandert mogelijk dit jaar. Volgens Bloomberg zou Apple tests hebben gedaan met een USB-C-aansluiting, iets waar de iPad Pro uit 2018 al over beschikt.

Maar volgens Kuo wacht Apple nog even met de overstap naar USB-C. Hij voorspelt dat de nieuwe iPhone-modellen gewoon weer een Lightning-poort hebben.


Een vergelijkbaar ontwerp met een matglazen behuizing.

Bron: Edgar Su/Reuters

De iPhones van dit jaar zien er volgens Bloomberg nagenoeg hetzelfde uit als de iPhone XR, XS en XS Max. Pas in 2020 gaat het design weer op de schop om de Apple-telefoons geschikt te maken voor 5G.

Ming-Chi Kuo meldt dat de nieuwe modellen mogelijk een matglazen behuizing hebben. De ‘notch’, de inkeping aan de bovenzijde van scherm, is voor nu een blijvertje.


Nieuwe kleuropties voor de opvolger van de iPhone XR.

Bron: Apple

De iPhone XR is verkrijgbaar is in bonte kleuren als blauw, geel en rood. Volgens Macotakara en Bloomberg-verslaggever Mark Gurman kiest Apple dit keer voor pastel-achtige kleuren, zoals lavendel-paars en groen.


Een nieuwe processor en andere verbeteringen onder de motorkap.

Bron: Screenshot

De nieuwe iPhones beschikken volgens Bloomberg over een nieuwe chipset, de opvolger van de razendsnelle A12 Bionic uit de iPhone XS.

Volgens Ming-Chi Kuo krijgen de nieuwe iPhones nog een paar andere upgrades, waaronder verbeterde accu’s en antennes van een nieuw materiaal voor betere indoor-navigatie.

De opvolger van de iPhone XR zou niet 3 GB maar 4 GB aan RAM-geheugen krijgen.

Lees meer over smartphones: