Een goed doordacht design ligt aan de basis van de manier waarop Apple zijn producten ontwerpt.

Wijlen Steve Jobs stond erop dat zijn producten strak, simpel en gebruiksvriendelijk waren; principes waarmee Apple zich onderscheidt van de concurrentie.

“Het kost veel werk om iets simpels te maken, om echt te begrijpen wat de ontwerpuitdagingen zijn en om met elegante oplossingen te komen”, vertelde Jobs aan Smithsonian Magazine.

Apple’s oog voor detail is duidelijk te zien in alle producten die het bedrijf heeft uitgebracht: van de manier waarop het doosje van AirPods dicht klikt tot aan de subtiliteiten in de iPhone-software.

Dit zijn onze favoriete designelementen die laten zien hoezeer Apple zich richt op de kleine finesses.


De manier waarop het opbergdoosje van de AirPods dicht klikt

Foto Hollis Johnson/Business Insider

Ooit gemerkt hoe dit doosje met een subtiel tikje sluit? Of hoe de afzonderlijke oordopjes gemakkelijk op hun plek lijken te glijden als je ze opbergt?

Over deze details is heel hard nagedacht, vertelde hoofdontwerper Jony Ive van Apple in een interview:

"Je hebt kleur, vorm en de algehele architectuur van het product. Maar daarnaast zijn er lastiger te definiëren concepten van design: zoals het geluid van een klik of het gevoel waarmee een magneet een doosje sluit. Een van de dingen waar wij mee worstelden, was de ruimte die de opbergdoos biedt voor het opbergen van de AirPods. Ik houd van dit soort details, waar je heel lang mee worstelt voordat het allemaal klopt."


Het 'ademende' slaaplicht

Foto: Flickr / DeclanTM

In 2002 diende Apple een patent in voor een "Breathing Status LED Indicator". Dit gaat over het knipperende effect van de slaapmodus-indicator die het ritme nabootst waarmee mensen ademen. Een ritme dat "psychologisch aansprekend" is voor de gebruiker.


Een slimme ventilator die meeluistert

Foto: Florence Fu/Tech Insider

Als je Siri activeert op Mac-laptops, wordt het geluid van de ventilator van de computerkoeling automatisch gedempt, zodat Siri je stem beter kan horen.


Een zaklampicoontje dat aan- en uitgaat

Foto: Lisa Eadicicco / Business Insider

Kijk de volgende keer dat je de zaklampfunctie van je iPhone gebruikt eens naar het bijbehorende icoontje, nadat je het hebt aangetikt. Het knopje licht op en gaat uit, afhankelijk van het al dan niet activeren van de functie.


Hoe het licht beweegt in Maps

Foto: Steven Tweedie

Als je de satellietkaart van Apple Maps gebruikt en heel ver uitzoomt, dan zie je in realtime hoe zonlicht over de aardbol beweegt.


De glazen daken van Apple Park zijn zo gebogen dat ze regenwater afstoten

Foto: Apple

Apple besteedt niet alleen grote zorg aan het design van iPhones, maar ook aan de kantoorgebouwen waarin het bedrijf gehuisvest is.

De in 2017 geopende 'spaceship'-campus van Apple in Cupertino werd in samenwerking met architectuurfirma Foster + Partners ontworpen.

De daken rond het ringvormige glazen gebouw werden met opzet zo gebogen dat regendruppels moeiteloos afketsen. Hierdoor ontstaan geen sloten water op en rond het gebouw en blijven de ruiten schoon en kraakhelder.


De slimme caps lock-toets op laptops van Apple

Foto: Flickr / David Reber

Als je op caps lock drukt op een MacBook Air of MacBook Pro merk je meteen dat er niks gebeurt. Pas als je de knop langer indrukt, kun je in kapitalen schrijven.

Het is een handige voorzorgsmaatregel om een grote frustratie bij het tikken te omzeilen: het per ongeluk aanzetten van caps lock.


De bloemen op je Apple Watch

Foto: Apple

De geanimeerde wallpapers met bloeiende bloemen op je Apple Watch zijn in werkelijkheid echte foto's. Apple investeerde honderden uren in het filmen van bloemen.

"De langste opnamesessie duurde 285 uur, met meer dan 24 duizend foto's", vertelde Apple-ontwerper Alan Dye aan Wired.


Verborgen magneten

Foto: Flickr / Kevin Steinhardt

Voordat Apple de iSight-camera integreerde in de iMac hadden oudere computers een verborgen magneet in de omlijsting om het ding op de juiste plek te houden.


Een lichtpatroon dat aangeeft hoe je de iPhone ontsluit

Foto: Steven Tweedie

In oudere versies van Apple's iOS werd de 'schuif-om-te-ontsluiten'-beweging zo inherent aan het gebruiksgedrag dat de indicator hiervoor al snel verdween uit de interface.

In plaats daarvan bootst het glimmen van de tekst op het scherm deze beweging na, zodat gebruikers subtiel in de juiste richting schuiven. Vandaag de dag gidst de iPhone je dus met licht om het apparaat te ontsluiten.


De kleine verduistering bij  'niet storen'

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Als je het 'niet storen'-icoon aanzet in het Control Center van een iPhone, dan zie je een korte animatie van een eclips.


Maar één vinger nodig

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Apple heeft al zijn laptops zo ontworpen - met een speciale inkeping aan de voorkant van de klep - dat ze met één vinger geopend kunnen worden.


Volume en helderheid dansen

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

De volgende keer dat je de helderheid of het volume van je iPhone aanpast, let dan op de manier waarop de knoppen dansen als je ze aanraakt.


Virtuele weerspiegeling

Foto: CultofMac

Met iOS introduceerde Apple virtuele 'weerspiegelingen' van licht. Als gebruikers knoppen voor het volume of helderheid indrukten, dan leken ze mee te bewegen zoals echte knoppen dat zouden doen in zonlicht.


De drijvende kwal op je Apple Watch

Foto: Apple

Apple haalde alles uit de kast om een  kwal op je Apple Watch te tonen. Net als bloeiende bloemen is de drijvende kwal opgebouwd uit foto's van een echte kwal en is deze dus niet door de computer gegeneerd.

Apple bouwde een watertank in haar studio en fotografeerde meerdere organismen met een snelheid van 300 beelden per seconde om de vloeiende beweging te krijgen, volgens een bericht op Wired.


Beheer van je vingerafdruk

Foto: Business Insider
Al je een vingerafdruk wilt toevoegen aan of verwijderen uit het geheugen van je iPhone's Touch ID, maakt Apple het je gemakkelijk door de vingerafdrukken die je hebt opgeslagen te laten oplichten, als je je vinger op de home knop houdt.

Bonus tip: als je merkt dat je iPhone je vingerafdruk niet herkent na het handen wassen, douchen of als je handen nat zijn van de regen, kan je een afdruk van je natte vinger toevoegen aan het geheugen. Dan is dit euvel verholpen.


Het zonnestelsel op het scherm van je Apple Watch

Foto: Screenshot

Op de Apple Watch kan je ervoor kiezen om de zon, de Aarde of de planeten van het zonnestelsel als achtergrondscherm te gebruiken. Het bijzondere hieraan is dat dit scherm met een subtiel groen stipje laat zien waar je je op aarde bevind. Ook toont het scherm de positie van de zon, aarde en de andere planeten op dat moment.


Waarom het net lijkt alsof het scherm van je Apple Watch een oneindige diepte heeft

Foto: Apple

Als je een Apple Watch hebt, is het je misschien opgevallen dat het scherm oneindig diep lijkt. De bloemen, kwallen en vlinders lijken wel te zweven op het scherm.

Dat is geen toeval. Het OLED-scherm van de Apple Watch maakt dit visuele effect mogelijk. Jony Ive, die de baas is van Apple's ontwerpafdeling, zei in 2015 tegen The New Yorker dat het scherm van de Apple Watch een dieper zwart gebruikt dan de iPhones om de illusie van oneindigheid mogelijk te maken.

Destijds verkocht Apple nog geen iPhones met OLED-schermen, zoals nu met de iPhone XS en de iPhone XS Max.

Steven Tweedie droeg bij aan een eerdere versie van dit artikel.