We horen al maanden geruchten over de nieuwe iPhone van Apple. Die gaat hoogst waarschijnlijk de iPhone 11 gaat heten. Maar is dat per se een betere keuze dan de iPhone 7?

Ongetwijfeld wordt de iPhone 11 een uitstekende smartphone. Maar als je een nieuwe smartphone nodig hebt, dan zijn er goede redenen om de de iPhone 7 aan te schaffen en niet te wachten.

De belangrijkste argumenten op een rij:


Je kan waarschijnlijk ongeveer 600 euro besparen door te kiezen voor de iPhone 7 in plaats van de iPhone 11.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De iPhone 7 is de meest betaalbare iPhone die op dit moment verkrijgbaar is.

De iPhone 7 is op dit moment verkrijgbaar vanaf 529 euro via Apple zelf en de iPhone 7 Plus vanaf 659 euro (als je je oude iPhone inruilt wordt het aanzienlijk goedkoper en je kan ook veel goedkopere refurbished modellen kopen).

De nieuwe iPhone 11 zal waarschijnlijk net zoveel gaan kosten als de iPhone XS: 1.159 euro. Je kan dus meer dan 600 euro besparen door een iPhone 7 te kopen in plaats van de allernieuwste iPhone.

Lees ook op Business Insider

Hou die prijsverschillen in gedachten.


Het lijkt erop dat de iPhone 11 een set nieuwe camera’s gaat krijgen, maar de camera’s van de iPhone 7 zijn nog verrassend goed anno 2019.

Foto: Het camerasysteem van de iPhone 11, zoals dat is gelekt in 2019. Bron: Twitter/UniverseIce

De iPhone 7 heeft een 7-megapixel FaceTime HD-camera en een 12-megapixel camera aan de achterkant.

Ter vergelijking: de voorganger van de iPhone 11, de iPhone XS, heeft een 7-megapixel selfiecamera en twee 12-megapixel camera’s aan de achterkant.

Voor zover bekend krijgt de iPhone 11 drie camera’s aan de achterkant voor betere diepte. De camera’s moeten ook augmented reality-toepassingen mogelijk maken in de loop van 2020.

Maar de vraag is of je echt een smartphone met drie camera’s aan de achterkant nodig hebt. Natuurlijk niet. De camera van de iPhone 7 maakt prachtige foto’s met één camera aan de voorkant en eentje aan de achterkant.


De iPhone 7 heeft Touch ID en dat is nog steeds de beste manier om je telefoon snel te ontgrendelen.

Foto: Getty

Apple zegt dat Face ID – het gezichtsherkenningssysteem om de iPhone X, iPhone XR en de iPhone XS te ontgrendelen – veiliger is dan Touch ID.

Maar in mijn beleving is Touch ID sneller en betrouwbaarder dan Face ID. Touch ID mag het dan heel misschien niet doen als je natte vingers hebt, maar Face ID laat me veel vaker in de steek: het werkt niet als mijn gezicht niet in de juiste hoek staat en ook regelmatig niet als ik mijn zonnebril op heb.

Behalve als de software van Face ID dit jaar sterk verbetert, denk ik dat Touch ID de beste ontgrendelingsmethode blijft in de nabije toekomst. Helaas zal de iPhone 11 vrijwel zeker niet uitgerust worden met Touch ID, aangezien Face ID de nieuwe standaard lijkt te zijn voor Apple.


De iPhone 11 krijgt waarschijnlijk een A13-chip, maar de A10-chip in de iPhone 7 is nog steeds ongelooflijk snel.

Foto: Apple

De A10-chip van de iPhone 7 zit ook in de nieuwe iPod Touch-modellen die deze week zijn aangekondigd. Het is een krachtige processor die de meeste taken met groot gemak uitvoert.

Natuurlijk is de A12-chip in de iPhone XS sneller en slimmer, aangezien die kunstmatige intelligentie gebruikt om efficiënter te werken. En volgens persbureau Bloomberg is Apple begonnen met de productie van de A13-chip voor de iPhone 11, die vrijwel zeker nog een stuk sneller zal zijn dan het model van afgelopen jaar.

Alleen, als ik eerlijk ben: het verschil tussen “snel” en “heel snel” bij iPhones is in mijn beleving vaak marginaal. Ik herinner me nog goed dat ik mijn iPhone 7 heel erg snel vond, maar ik heb mijn iPhone X nooit duidelijk sneller ervaren, terwijl dat vrijwel zeker wel zo is.


De iPhone 7 weegt vrijwel zeker minder zwaar dan de iPhone 11.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

iPhones zijn sinds de iPhone 7, die slechts 138 gram weegt, alleen maar zwaarder geworden. De iPhone 8 weegt 148 gram, de iPhone X 174 gram en de iPhone XS 177 gram. En de iPhone XR weegt zelfs 194 gram.

De iPhone 11 zal qua vorm vergelijkbaar zijn met de iPhone X en de XS, maar heeft meer camera’s aan de achterkant en zal daardoor vrijwel zeker zwaarder zijn.

Ga er maar vanuit dat de iPhone 7 de lichtste iPhone blijft die je kan kopen in 2019 – en gewicht maakt echt uit als je er de hele dag mee rondloopt.


De iPhone 11 draait op dezelfde software als de iPhone 7.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De iPhone 7 en de iPhone 11 draaien allebei op iOS, het besturingssysteem van Apple voor iPhones en iPads. Dat betekent dat je precies dezelfde mate van veiligheid, privacy, service en software krijgt van Apple.

Gelet op het feit dat het afgelopen jaar uitgebrachte iOS 12 apparaten tot aan de iPhone 5S ondersteunt, zou het een enorme verrassing zijn als het dit jaar uitkomende iOS 13 de iPhone 7 niet ondersteunt.


Op een aantal belangrijke gebieden zal de iPhone 11 de iPhone 7 verslaan, maar toch blijft de iPhone 7 een geweldige koop.

Foto: Kirsty O’Connor – PA Images/Getty Images

De iPhone 11 zal wel een aantal grote voordelen hebben ten opzichte van de iPhone 7:

  • Beduidend langere batterijduur
  • Draadloos opladen
  • Portretmodus voor het fotograferen
  • Een scherm dat HDR ondersteunt
  • Een geavanceerder camerasysteem

Als de iPhone 11 later dit jaar beschikbaar komt, moet je goed overwegen of de lijst van toepassingen hierboven de veel hogere prijs echt rechtvaardigt.

Ja, de iPhone 7 zal in september drie jaar oud zijn, maar heeft nog steeds heel wat pluspunten: hij is licht, heeft een Touch ID, een geweldig camerasysteem en natuurlijk een zeer gunstige prijs. Door 529 euro uit te geven aan een iPhone 7 in plaats van veel meer geld voor het nieuwste model heb je nog altijd een ongelooflijk goede smartphone.

Lees meer over smartphones: