Verschillende garages sjoemelen bij de APK-keuring, constateerde de Consumentenbond vorige week na een steekproef. Monteurs vinden soms mankementen die er helemaal niet zijn en brengen de ‘reparatie’ daarvan in rekening.

Het gros van de automobilisten heeft de ballen verstand van autotechniek. Als de monteur roept dat de schokdempers kapot zijn en de waterpomp zijn langste tijd wel heeft gehad, dan neem je aan dat hij gelijk heeft.

Maar je bent gelukkig niet helemaal machteloos. Ten eerste kun je zelf de  garage kiezen waar je je auto heen brengt. Daarnaast zijn allerlei voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat de rekening onnodig hoog wordt.

Kies je garage

De eerste keus die je moet maken, is die tussen de merkdealer en de vakgarage. Is de auto nieuw, dan is het in de meeste gevallen handig om je auto bij de merkdealer onder te brengen, raadt de ANWB aan. Vaak krijg je dan extra’s, zoals gratis wegenwachtservice, maar belangrijker is dat de fabrikant dit vaak als eis stelt om je garantie te behouden.

Is de garantie verlopen, dan kun je gaan shoppen en ook naar de garage om de hoek. De vakgarage is niet per se goedkoper dan de dealer. Uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Bovag kwam de merkdealer zelfs wat goedkoper uit de bus dan de onafhankelijke garage. Dit komt mede doordat veel onderhoudsbeurten bij de merkdealer tegenwoordig tegen standaardprijzen worden gedaan.

Aan de andere kant zal een merkdealer sneller een nieuw volledig onderdeel nemen bij vervanging, terwijl gebruikte onderdelen soms ook voldoen voor oudere auto's. Ook maken dealers vaker gebruik van standaardprocedures; bij een oudere auto heb je misschien meer aan zo'n oude vakman in een stofjas. Bij garagebedrijven die zijn aangesloten bij de Bovag, heb je in elk geval drie maanden garantie op verrichte reparaties.

Vertrouwen is mooi, controle is beter

Het allerbelangrijkste is vertrouwen. Hoe check je dat? Er zijn wel sites op internet met recensies, maar dat zijn er vaak maar een handjevol. Beter is het bij vrienden, bekenden en buren te informeren naar wat hun ervaringen zijn.

Heb je eenmaal een garage gekozen, dan kun je nog wat voorzorgsmaatregelen nemen. Laat de garage altijd bellen als een reparatie duurder uit dreigt te vallen, of als er extra werk moet worden gedaan. Zo voorkom je verrassingen.

Vraag als een onderdeel vervangen is, of je het oude onderdeel mee kunt krijgen. Lijkt de prijs voor het onderdeel buiten proportie? Op internet check je op sites als mijnautoonderdelen.nl  of carpartsdirect.nl of dat ook het geval is.

APK

De APK is een berucht moment waarop sommige garagehouders hun slag slaan. Zonder APK mag je immers niet de weg op, en dat weten veel garagehouders heel goed.

Het is voor sommige monteurs maar al te verleidelijk om een auto op net wat meer puntjes af te keuren, als dat meer geld in het laatje brengt. Om die reden is het in veel andere landen dan ook niet gebruikelijk dat je een auto laat keuren en repareren bij hetzelfde bedrijf.

Dat het goed mis kan gaan met de APK blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond. De bond liet twaalf auto’s keuren bij elf garages en werd geconfronteerd met veel dure en onnodige reparaties. Zo kwam een auto niet door de keuring, tenzij de remmen (voor 500 euro) zouden worden vervangen.

Uit een herkeuring bij een andere garage en een controle van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), die APK’s steekproefsgewijs controleert, bleek dat er met de remmen niks mis was.

Volgens de Consumentenbond erkent de RDW dat niet alle keuringen foutloos verlopen. De bond geeft daarom als tip mee niet tot het laatste moment te wachten met de APK, zodat je nog tijd hebt voor een second opinion. Een herkeuring bij de RDW kost je 46 euro, maar je krijgt het geld terug als je auto onterecht is goed- of afgekeurd.

Betrouwbaarheidscheck

Tenslotte zijn er nog wat oude trucjes die je de eerste keer dat je je auto naar een garage brengt toe kunt passen. Vul de ruitenvloeistof tot de nok toe bij voor de kleine of grote beurt. Staat die vervolgens wél op de rekening, dan is achterdocht op zijn plaats.

Vóór de APK  verwissel je zelf de oude ruitenwisser. Wordt de auto hierop afgekeurd, dan weet je ook nu weer dat je bij deze garagehouder op je tellen moet passen.

Lees meer over auto's: