Het spel tussen de Europese financiële centra die banken proberen weg te lokken uit Londen, is op de wagen.

Afgelopen week bleek dat de grootste bank van Japan vrijwel zeker personeel verhuist van Londen naar de Nederlandse hoofdstad. Amsterdam wordt het nieuwe centrum om de continentaal-Europese activiteiten van Mitsubishi UFJ Financial Group aan te sturen. De bank sorteert hiermee voor op het mogelijke verlies van zogenoemde Europese paspoortrechten bij een Brexit.

Het gaat hier om de EU-regeling waarbij financiële instellingen die binnen de Europese interne markt opereren, automatisch vanuit één EU-land in andere EU-landen zaken kunnen doen. Dit is één van de pijlers van het succes van Londen als financiële hoofdstad van Europa. In het geval van een zogenoemde ‘harde’ Brexit raakt Londen dit voordeel kwijt, en dat zit veel internationale banken niet lekker.

Goldman Sachs, de belangrijkste zakenbank van Wall Street, overweegt een verhuizing van belangrijke activiteiten van Londen naar Frankfurt. De bank zou zo direct onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) komen te vallen, meldt persbureau Reuters donderdag, op basis van goedgeïnformeerde bronnen.

Een formele beslissing is nog niet gevallen. “Het is één van de opties die de bank overweegt”, aldus een bron van Reuters.

Om te kwalificeren voor ECB-toezicht moet een bank voor pakweg 30 miljard euro aan bezittingen binnen de eurozone hebben. Bij Goldman Sachs ging het om 551 miljoen euro in 2015, aldus Reuters. Het zou dus om een majeure verschuiving van activiteiten moeten gaan.

Momenteel is het kantoor van Goldman Sachs in Frankfurt al het grootste in Europa, na Londen.

LEES OOK: Brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt vertelt waarom de Britten niet de Brexit krijgen die ze willen