De één z’n dood is de ander z’n brood. De vrees van bankiers in Londen dat de Brexit schade gaat toebrengen aan de positie van Londen als financieel hart van Europa, is niet uit de lucht gegrepen.

Het grootste financiële concern van Japan, Mitsubishi UFJ Financial Group, verplaatst activiteiten van Londen naar Amsterdam, zo meldt zakenkrant The Financial Times woensdag.

De financiële tak van conglomeraat Mitsubishi is in marktwaarde het tweede bedrijf van Japan en behoort tot de tien grootste banken in de wereld.

Amsterdam als continentale uitvalsbasis Japanse bank

De overstap van Londen naar Amsterdam gaat sluipenderwijs, blijkt uit de details die de FT geeft. Een deel van de Londense werknemers vertrekt naar Amsterdam in een operatie die neerkomt op een ‘upgrade’ van het Amsterdamse kantoor van de Japanse bank.

Later deze maand volgt een officiële aankondiging en de verhuizing krijgt in de loop van 2017 z’n beslag.

Ingewijden zeggen tegen de FT dat de tien continentaal-Europese afdelingen van Mitsubishi Financial voortaan gaan rapporteren aan Amsterdam, in plaats van Londen.

Amsterdam blijft nog wel rapporteren aan Londen, de officiële Europese hoofdzetel van de Japanse bank.

Maar bankiers van Mitsubishi Financial spreken al van een "twee koppig-systeem" in Europa. Amsterdam krijgt continentaal Europa onder z'n hoede, Londen doet het VK, het Midden-Oosten en Afrika.

Hoeveel bankiers van Londen naar Amsterdam verhuizen, is nog niet bekend. Een analist in Londen spreekt tegenover de FT van een 'downgrade'  van het belang van Londen.

De zakenkrant heeft van zeker twee andere Japanse banken vernomen dat ze overwegen stappen te nemen die vergelijkbaar zijn met die van Mitsubishi Financial.

Brexit en paspoortrechten Londen

Financiële instellingen in Londen zijn zeer beducht dat ze, in het geval van een zogenoemde harde Brexit, niet meer op gelijke voet zaken kunnen doen vanuit Londen met de landen van de Europese Unie. Dit heeft te maken met zogenoemde financiële paspoortrechten die alleen gelden voor landen die onderdeel uitmaken van de interne, Europese markt.

De regering van Theresa May lijkt prioriteit te geven aan de controle over immigratiestromen; maar volgens de andere 27 EU-landen is het lidmaatschap van de interne, Europese markt onlosmakelijk verbonden met de acceptatie van het vrije verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten.

LEES OOK: Amsterdam overspoeld met Chinezen die hier hun pre-wedding shoot doen: “Ze gebruiken het als statussymbool”