• Amazon ging vrijdag met 7,6 procent onderuit op de beurs na een teleurstellend kwartaalbericht.
  • De webwinkelreus genereert door de lockdowns weliswaar meer omzet maar de coronamaatregelen die het bedrijf moet nemen hakken erin.
  • Ondertussen is topman Jeff Bezos op het matje geroepen bij het Amerikaanse Congres.
  • Bezos moet onder ede tekst en uitleg geven over vermeende concurrentievervalsing door Amazon.
  • Beleggers waren niet alleen door Amazon in mineur. Ook Apple meldde een lagere winst. De beurzen in New York eindigden vrijdag in het dieprood.

Amazon ging vrijdag hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht van het bedrijf. Het aandeel verloor 7,6 procent.

Ondertussen heeft het Amerikaanse Congres topman Jeff Bezos opgeroepen om onder ede tekst en uitleg te geven over de bedrijfsvoering bij de webwinkelreus.

Amazon wordt al lange tijd in verband gebracht met concurrentievervalsing. Aanleiding om Bezos te verhoren is een recent artikel van The Wall Street Journal.

De zakenkrant schreef dat Amazon data misbruikt van externe ondernemers die hun waren via webwinkels van Amazon verkopen. Het bedrijf zou bepaalde informatie hebben gebruikt voor de ontwikkeling van vergelijkbare, concurrerende producten.

De commissie voor toezicht op de rechtspraak van het Huis van Afgevaardigden heeft Bezos een brief gestuurd met de oproep. Als hij daar geen gehoor aan geeft, kan hij een dagvaarding verwachten.

Als het artikel blijkt te kloppen, zou dat in tegenspraak zijn met eerdere verklaringen van Amazon onder ede. Tijdens een verhoor in juli ontkende de hoofdjurist van het bedrijf nog bedrijfsgevoelige informatie van externe verkopers te gebruiken.

Gigantische uitgaven tegen coronabesmetting

Ondertussen genereert de internetgigant door lockdowns flink meer omzet, maar het bedrijf waarschuwde voor een verlies in het tweede kwartaal door gigantische uitgaven om coronabesmettingen tegen te gaan.

Lees ook op Business Insider

Ook Apple had een weinig verheugend bericht voor beleggers. Het bedrijf rapporteerde een lagere winst op een hogere omzet. Voor het eerst in jaren gaf de maker van iPhones geen financiële prognoses voor het lopende kwartaal. Het aandeel werd 1,6 procent lager gezet.

Door de teleurstellende kwartaalberichten van de techreuzen zijn de aandelenbeurzen in New York vrijdag met forse verliezen de handel uitgegaan.

Ook stak de vrees voor handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China weer de kop op na beschuldigingen van Donald Trump dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan. Ook zinspeelde de president op nieuwe importheffingen tegen China.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,6 procent lager op 23.723,69 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 2,8 procent tot 2830,71 punten en techbeurs Nasdaq verloor 3,2 procent tot 8604,95 punten.

Tesla 10 procent lager na tweet Elon Musk

Tesla eindigde ruim 10 procent lager, nadat topman Elon Musk het aandeel eerder op de dag 13 procent omlaag had getwitterd. Hij schreef op Twitter de beurskoers voor de elektrische autofabrikant te hoog te vinden.

Oliereuzen ExxonMobil en Chevron verloren respectievelijk 7,2 procent en 2,8 procent na hun handelsberichten. ExxonMobil leed voor het eerst in 32 jaar een kwartaalverlies, geplaagd door de lage olieprijzen als gevolg van vraaguitval door de pandemie. Chevron schreef nog wel zwarte cijfers maar kondigde aan zijn investeringen nog verder terug te schroeven.

Farmaceut Gilead (min 4,8 procent) maakte tegen het einde van de sessie iets van zijn eerder verliezen goed. Trump verklaarde vlak voor het slot dat Amerikaanse toezichthouders een potentieel medicijn van Gilead tegen het nieuwe coronavirus hebben goedgekeurd voor noodsituaties.

De euro was 1,0977 dollar waard, tegenover 1,1002 dollar bij het slot van de beurs in Londen. Een vat Amerikaanse olie werd 4,7 procent meer waard op 19,73 dollar, een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder op 26,54 dollar.

LEES OOK: Werner Vogels, de technisch directeur van Amazon, wil ziekenhuizen overtuigen om patiëntgegevens op te slaan bij de techreus – maar dat ligt gevoelig