AkzoNobel is “op dit moment” niet bezig met het inlijven van zijn Amerikaanse branchegenoot Axalta. Het Nederlandse verfconcern voelt naar eigen zeggen ook geen druk om overhaast stappen te zetten, nu Axalta bezig is met het verkennen van zijn strategische opties.

Eerder gingen geruchten dat AkzoNobel een van de partijen zou zijn met interesse in de Amerikaanse verfproducent. Ook het Japanse Kansai Paint en het Amerikaanse PPG werden genoemd. De bedrijven wilden aanvankelijk niet reageren.

Twee jaar geleden was Axalta nog in verregaande onderhandelingen met AkzoNobel over een overname. Die gesprekken werden afgebroken toen Nippon Paint een overnamebod deed op Axalta. Gesprekken met de Japanners liepen vervolgens echter op niets uit.

Er wordt de laatste tijd weer druk gespeculeerd over een deal in de verfbranche, omdat Axalta sinds vorige maand zijn opties tegen het licht houdt. Analisten van Credit Suisse wezen er op dat AkzoNobel nu meer kans heeft op het inlijven van Axalta dan bij de eerdere poging. Kepler Cheuvreux stelde daarnaast dat Axalta perfect zou passen bij het Nederlandse bedrijf.

Zelf was AkzoNobel in 2017 nog lange tijd een overnameprooi, toen branchegenoot PPG met een grote zak geld op de stoep stond. Tot aan de rechter toe werd het defensieve gedrag van AkzoNobel, dat niet overgenomen wenste te worden, bestreden. Ook de politiek roerde zich in de discussie. De topman en de financieel directeur stopten om gezondheidsredenen.

Om beleggers tevreden te stellen werd later de speciaalchemietak, het huidige Nouryon, voor ruim 10 miljard euro verkocht aan investeerder Carlyle.

Lees ook op Business Insider