• Airbnb geeft elk jaar 50 miljoen dollar uit aan gasten en verhuurders die slechte ervaringen hebben, meldt persbureau Bloomberg.
  • Volgens werknemers besteedt Airbnb het geld aan het regelen van vluchten, accommodatie en zelfs hondentherapie.
  • Naar verluidt heeft het bedrijf ook de kosten gedekt van het repareren van kogelgaten en het vinden van in stukken gehakte lichaamsdelen.

Airbnb besteedt gemiddeld 50 miljoen dollar per jaar aan het afhandelen van klachten van gasten en verhuurders die slechte ervaringen hebben gehad, zo meldt Bloomberg.

Het persbureau heeft een vertrouwelijk intern document ingezien waarin staat dat Airbnb de afgelopen jaren ongeveer dat bedrag heeft uitgegeven aan juridische schikkingen en het herstellen van schade aan woningen van verhuurders.

Lees ook: 3 grote fouten die beginnende verhuurders op Airbnb maken, volgens deze professionele verhuurders

Bloomberg sprak met huidige en voormalige leden van het veiligheidsteam van Airbnb. Die zeiden dat ze zoveel geld konden uitgeven als ze nodig achtten om gasten en verhuurders met traumatische ervaringen te steunen.

Daaronder valt het boeken van alternatieve accommodaties en vluchten, maar ook het betalen voor therapie en soa-testen voor slachtoffers van verkrachting.

Airbnb zou zelfs hebben betaald voor wereldreizen en hondentherapie. Een voormalige veiligheidsagent beschreef de aanpak van het bedrijf als “schieten met het geldkanon”.

Airbnb betaalt ook om de huizen van verhuurders te repareren, vertelden huidige en voormalige werknemers aan Bloomberg. Daarbij gaat het soms om bijzondere gevallen, zoals het inhuren van schoonmaakteams om bloed op te ruimen, de reparatie van kogelgaten in muren en het dekken van de kosten na het vinden van in stukken gehakte lichaamsdelen.

Alles om pr-rampen te voorkomen

Het personeel zou niet alleen de opdracht hebben gekregen om voor de klanten te zorgen, maar ook onder druk zijn gezet om het imago van Airbnb in stand te houden. In gevoelige zaken werden mensen aangemoedigd om in te stemmen met een schikking.

In een zaak uit 2015, waarbij een vrouw in een Airbnb in New York werd verkracht door een man die een set sleutels van het appartement had, zou Airbnb een schikking van 7 miljoen dollar hebben aangeboden. Daarbij moest de vrouw afzien van juridische stappen.

Airbnb heeft niet onmiddellijk gereageerd toen Insider contact opnam voor commentaar. In een verklaring aan Bloomberg zei Airbnb dat het meeste geld dat het uitgeeft betrekking heeft op schade aan eigendommen en dat schikkingen boven de zes cijfers "bijzonder zeldzaam" zijn.

"Mensen zijn van nature onvoorspelbaar. Hoeveel we ook proberen, af en toe gebeuren er echt slechte dingen", aldus Tara Bunch, hoofd wereldwijde operaties bij Airbnb, aan Bloomberg.

"We weten allemaal dat je niet alles kunt tegenhouden, maar het gaat erom hoe je reageert. En als het gebeurt, moet je het goedmaken. Dat proberen we elke keer te doen."

Meer Airbnb? Bekijk ook deze stukken eens: