Specialiseer en kies je niche: het is een advies dat ondernemers vaak krijgen. De 29-jarige Tugrul Cirakoglu heeft dat advies wel heel letterlijk genomen.

In september 2014 begon hij een schoonmaakbedrijf dat na feestjes je huis komt opruimen, inmiddels richt hij zich onder meer op het schoonmaken van huizen waar mensen, al dan niet onopgemerkt, zijn overleden.

Cirakoglu is gespecialiseerd in traumareiniging, het schoonmaken van plekken na een delict of ongeluk. En in biohazardreiniging, wat het opruimen van zo’n beetje alle sappen die uit een mens kunnen vloeien inhoudt, zoals bijvoorbeeld bloed, braaksel en ontlasting en urine.

Hij doet de klussen waar niemand trek in heeft, en financieel werkt het in ieder geval. Cirakoglu vertelde Vice dat hij geregeld opruimopdrachten heeft die hem enkele duizenden euro’s per dag opleveren.

€300 startkapitaal voor ‘Frisse Kater’

Op zijn Instagram laat de Amsterdamse schoonmaker zien wat hij voor dat geld spic en span moet maken. Het zijn beelden van ernstig vervuilde woningen en crimescenes die door mensen als schokkend kunnen worden ervaren.

Het begon allemaal met iets onschuldiger schoonmaakwerk, al zijn studentenhollen en verlaten partyscenes ook niet de meest propere plekken op aarde.

Cirakoglu zag er wel brood in toen hij vijf jaar geleden zijn bul van een master Management & International Business op zak had, maar geen baan kon krijgen. Met 300 euro startkapitaal richtte hij 'Frisse Kater' op, dat in eerste instantie inzette op het grondig opruimen na huisfeesten en afterparty's. Maar hij merkte al snel dat de klussen beter betalen naarmate ze smeriger zijn.

"Hoe extremer, hoe lucratiever", blijkt de regel. Daarom besloot Cirakoglu zich puur te richten op extreme en uitzonderlijk vieze klussen. Hij belooft grondige reiniging aan zijn klanten:  "Alsof er niets is gebeurd!"

'Vanaf de drempel naar binnen kakken'

Het gaat geregeld om ernstige vervuiling van huizen. Mensen die spullen blijven verzamelen, "hoarders" in jargon, bij wie het huis dichtgroeit met troep, of mensen die zichzelf en hun huis bevuilen.

In mei vroeg een woningbouwvereniging Cirakoglu om 150 kilo poep uit een badkamer te scheppen. Omwonenden klaagden over de enorme stank. De wc was verstopt, maar dat weerhield de bewoner er niet van om er gewoon op door te blijven poepen. Eerst raakte de wc vol, toen lag de drab op de vloer eromheen om uiteindelijk de hele badkamervloer te beslaan. "Uiteindelijk stond die gewoon op de drempel van de badkamer om naar binnen te kakken", aldus Cirakoglu tegen Vice.

Een andere klus was in Eindhoven in 2017, een man met obesitas was overleden. Hij had vijf maanden in huis gelegen en was door niemand gemist. Cirakoglu vertelt hoe een lijk na maanden verwordt tot een plas soep. De stank was enorm, toen de politie de ramen had opengezet, vertrokken gasten van een hotel ertegenover. De stank van de lijklucht was niet te harden.

Het bloed, lijkvocht, de urine, stront en maden hadden zich in de maanden verspreid over 10 vierkante meter vloer. Er lagen nagels, tanden en plukken haar. Zo was de woning onverhuurbaar, de huisbaas wilde best de hoofdprijs betalen om het huis weer grondig schoon te krijgen.

Andere schoonmaakklussen zijn het opruimen van locaties van steekpartijen of schietpartijen. Ook na gevallen van zelfdoding is de Frisse Kater in te schakelen. Plekken waar mensen zichzelf ophingen, neerschoten, overdosissen namen of hun polsen doorsneden. Het heftigst vindt Cirakoglu het opruimen van de lichamen van mensen die een maagbloeding hebben gehad. Er komt dan ontzettend veel bloed en ontlasting vrij.

Zwaarste categorie klus kan €3600 kosten

Cirakoglu deelt de klussen in categorieën in om de prijs te bepalen. Hoe zwaarder de categorie, des te hoger de prijs. 150 kilo poep uit een badkamer scheppen valt in de zwaarste categorie en daarvoor betaal je zomaar 3600 euro per dag, laat hij aan Vice weten.

Maar ook voor een klus in de lichtste categorie tel je al snel 1700 euro neer. Afgelopen jaar behaalde Cirakoglu een kwart miljoen euro omzet en hij denkt zonder problemen te kunnen groeien naar een miljoen euro omzet per jaar.

En dat met een vaardigheid waarvoor Cirakoglu geen opleiding heeft genoten. Hij is autodidact en hij las vier maanden lang alles wat er op internet te vinden was over de heftigste schoonmaakklussen.

Zo leerde hij alles over het opruimen van bloed en lijkvocht. Welke schoonmaakspullen moet je gebruiken, welke desinfectiemiddelen en welke ontvetters. Maar ook welke borstels, trekkers, handschoenen en wegwerpoveralls het beste zijn.

Hij hoefde niet door een of andere keuring voor een vergunning, die zijn er niet voor dit werk. Cirakoglu vindt dat "raar". Hij knapt regelmatig alsnog het prutswerk op dat een ander bedrijf heeft geleverd. De enige vergunning die nodig is, is om medisch afval te vervoeren, dat mag je niet zomaar in een normale container gooien. Verder zijn er geen vergunningen of wetten.

Gevaarlijk lijkstof en bloed

En dat terwijl het werk behalve heel vies, ook niet zonder gevaar is.

Cirakoglu vertelt over lijkstof dat ontstaat als een lijk ergens lang ligt en uit elkaar valt. Dat stof waait op zodra je gaat bezemen of stofzuigen. "Als je dat inademt, adem je als het ware stukjes lijk in. Daar kan je allerlei ziektes van krijgen", vertelt hij aan Vice. Ook met bloed moet je volgens hem oppassen. Ook al is het oud bloed van een lijk dat er langer ligt, er kan nog steeds besmettingsgevaar zijn.

Overigens betalen klanten gevarentoeslag bij dit soort klussen.

De schoonmaker gaat er ook gewapend met speciale apparatuur naartoe, zoals veiligheidszuigers met zware filters die voorkomen dat bacteriën niet de lucht in worden geblazen. Ook dat heeft een prijs. Volgens Cirakoglu kost een veiligheidszuiger al snel 1500 euro.

De extreme decors waarin de schoonmaker belandt, gaan hem niet in de koude kleren zitten. Het zijn niet per se de viezigheid, dood en verderf die hem raken, wel de oorzaak erachter. "Dat mensen worden vermoord vind ik niet schokkend. Dat is al sinds de oudheid zo. Maar waar ik me over verbaas is het hoge niveau van eenzaamheid en psychische problemen in Nederland", zegt hij tegen Vice.

Dat hier iemand maandenlang poep in zijn badkamer kan laten ophopen, staat volgens hem in schril contrast met het mooie beeld dat van Nederland wordt opgeworpen. "Hoe kan iemand vijf maanden onopgemerkt dood in zijn woning liggen zonder dat iemand erom geeft? Dan merk je echt dat Nederland één van de meest individualistische landen ter wereld is."

Lees meer over bijzondere beroepen: