• Sommigen klanten van Airbnb klagen over hoge bijkomende kosten en vergaande regels voor verhuur.
  • Berichten op sociale media laten zien dat sommige bijkomende kosten hoger zijn dan de huur zelf.
  • Airbnb ziet de vraag naar verhuur stijgen nu het reizen weer begint aan te trekken.

Airbnb is deze week trending op Twitter, omdat klanten klagen over de in hun ogen buitensporige bijkomende kosten en vergaande huisregels om bij sommige woningen te kunnen overnachten.

“We moeten Airbnb stoppen”, twitterde een klant met een screenshot van de bon voor het verblijf van twee nachten: 198 dollar voor de kamer, 413,95 dollar in totaal.

De tweet kreeg meer dan 200.000 likes. Andere Airbnb-klanten begonnen daarop ook hun ervaringen en grappen hierover te delen. Dit varieert van opdringerige verhuurders tot de impact die het bedrijf heeft op de lokale huizenprijzen.

“Airbnb en Uber zijn aan het trippen. Wij gaan terug naar gele taxi’s en hotels deze zomer. Wij gaan ons niet dood betalen”, twittert iemand.

"Ik ben de eerste 30 minuten steeds op zoek naar camera's als ik er bij eentje ben", twittert een ander.

"Hotels vallen je nergens mee lastig, Airbnb-hosts zijn krankzinnig", voegt iemand anders toe.

Airbnb antwoordt met een blogpost waarin het uitlegt hoe alle kosten worden berekend. Hosts brengen nachttarieven en schoonmaakkosten in rekening, het bedrijf zelf rekent meestal servicekosten van rond de 14 procent. Ook heffen lokale overheden vaak belastingen (vergelijkbaar met hotels en andere verblijfplaatsen).

Lange tijd heeft Airbnb zich gepositioneerd als een goedkoop alternatief voor hotels. Nu het de vraag flink stijgt door het afbouwen van de lockdownmaatregelen – het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een stijging van 52 procent in bruto boekingen op jaarbasis – zou dit bij kunnen dragen aan een stijging van de prijzen voor Airbnb-verhuur. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al meerdere keren haar servicevergoeding verhoogd.

'Verborgen kosten'

Veel van de klachten hebben echter betrekking op "verborgen" kosten die niet aan gebruikers getoond worden wanneer ze door het aanbod op Airbnb bladeren. Dit zijn bijvoorbeeld lokale belastingen en schoonmaakkosten.

Jarenlang heeft Airbnb geen accommodatie- en andere belastingen geïnd namens de verhuurders. Daarmee opereerde het bedrijf in een grijs gebied.

Airbnb vecht ook met lokale ambtenaren in de VS die verblijven die op het platform worden aangeboden willen belasten zoals hotelkamers. Nu lopen Amerikaanse steden waarschijnlijk aanzienlijke belastinginkomsten mis, omdat verhuurders deze belastingen misschien niet zelf hebben betaald.

Terwijl toezichthouders probeerden in te grijpen, heeft Airbnb "vrijwillige" overeenkomsten gesloten met veel lokale overheden. Daarin wordt beloofd belasting te innen namens de verhuurders. Daarom hebben klanten waarschijnlijk in de loop der jaren mogelijk hogere extra kosten gezien bij veel advertenties.

Hoewel Airbnb in zijn blogpost zegt dat het meer dan 3,4 miljard dollar aan belastingen heeft afgedragen over de hele wereld in de laatste zeven jaar, meldde Bloomberg vorig jaar dat sommige Amerikaanse staten denken dat ze 75 procent van de verschuldigde verblijfsbelasting zijn misgelopen.

Precaire balans

Maar schoonmaakkosten en huisregels worden bepaald door de verhuurders. Dus de klachten van klanten wijzen op een ander probleem waarmee Airbnb wordt geconfronteerd naarmate het bedrijf groter en groter wordt: de juiste balans vinden tussen verhuurders de mogelijkheid bieden om zelf dingen te bepalen en het garanderen van een consistente en hoogwaardige ervaring voor gasten.

Airbnb, oorspronkelijk opgericht als AirBed&Breakfast, verkoopt zichzelf als een manier om gasten in contact te brengen met unieke lokale hosts en ervaringen. Naarmate het bedrijf is gegroeid, worstelt het met toegenomen oplichting en aanbiedingen van lage kwaliteit. Ook zijn er gasten die aanbieders afkraken en illegale feesten organiseren, sommige met dodelijke afloop.

"Je wil dat zaken professioneel blijven wat betreft de kwaliteit van het verblijf, je wil standaarden hebben... maar zal Airbnb daarbij haar ziel verliezen?", zei Dennis Schaal, hoofdredacteur van nieuws- en onderzoekssite Skift die de reisindustrie op de voet volgt, eerder tegen Insider.

Veel zakelijke vastgoedeigenaren actief op Airbnb

Tegelijkertijd heeft de toenemende populariteit van Airbnb veel zakelijke vastgoedeigenaren en vastgoedbeheerders naar het platform getrokken. Velen hebben of bieden tientallen verblijven aan in dezelfde stad.

Volgens analysesite AirDNA bezit of exploiteert slecht 5 procent van de verhuurders bijna een derde van alle Airbnb-verblijven. Dit geeft de enorme macht die zakelijke en professionele verhuurders hebben aan.

Deze verschuiving heeft waarschijnlijk de huur- en huizenprijzen in buurten met Airbnb-verblijven opgedreven, blijkt uit meerdere onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gehouden.

Daardoor is het voor Airbnb moeilijker geworden om zijn hosts neer te zetten als lokale bewoners die een logeerkamer aanbieden aan prijsbewuste reizigers in plaats van rijke buitenstaanders en zakelijke huisbazen, zoals iemand op Twitter aanhaalde.

In veel van de grootste markten van Airbnb, vooral in Europa, wordt op lokaal en landelijk niveau nagedacht over nieuwe regelgeving voor Airbnb, meldde The Information. Dit zou kunnen leiden tot nog hogere kosten voor klanten.

LEES OOK: 3 grote fouten die beginnende verhuurders op Airbnb maken, volgens deze professionele verhuurders