Jony Ive, de voormalige topdesigner van Apple, gaat samenwerken met Airbnb. Dat kondigde topman Brian Chesky van het verhuurplatform woensdag aan.

Ive was sinds 1996 hoofdontwerper bij Apple en werkte onder meer aan de iMac, iPhone en Apple Watch.

Airbnb kampte dit voorjaar met een abrupte stop van toeristische activiteiten, maar kan volgens experts weer opbloeien na de coronapandemie.

Airbnb heeft de iconische ontwerper Jony Ive, die jarenlang hoofd design was bij Apple, gestrikt voor een meerjarige samenwerking. Topman Brian Chesky van de vakantieverhuurder kondigde de deal aan op woensdag via een blogpost.

“Jony en de collega’s bij zijn nieuwe bedrijf LoveFrom gaan een speciale samenwerking met Airbnb”, zei Chesky. “Wij hebben besloten om voor meerdere jaren de handen ineen te slaan om de volgende generatie van Airbnb-producten en -diensten te ontwerpen.”

Chesky zei ook dat Ive Airbnb gaat helpen met het ontwikkelen van een intern designteam.

Jony Ive stond als ontwerper aan de wieg van de iMac en de iPhone

Ive nam in de zomer van 2019 afscheid van Apple om voor zichzelf te beginnen. Hij richtte het bedrijf LoveFrom op na een lange carrière als hoofdontwerper bij Apple, een positie die hij sinds 1996 vervulde.

Ive gaf leiding aan designers bij de techreus in tijden van de belangrijkste productenlanceringen bij Apple: de iMac in 1998, de iPhone in 2007 en Apple Watch in 2014.

Airbnb had een lastige start dit jaar. Het verhuurplatform werd hard getroffen door de coronapandemie, toen het toerisme wereldwijd een harde klap kreeg.

Topman Chesky was gedwongen om 1.900 werknemers te ontslaan bij Airbnb, ongeveer een kwart van het personeel. Investeerders in het bedrijf hebben naar verluidt de waardering van Airbnb met 40 procent naar beneden bijgesteld, van 31 miljard dollar naar 18 miljard dollar.

Airbnb komt snel terug na pandemie, zeggen experts

Maar volgens experts kan Airbnb het verloren terrein terugwinnen en weer opbloeien na de pandemie dankzij zijn bewezen bedrijfsmodel, de dominante marktpositie en het vermogen om snel in te spelen op veranderende vraag.

Na maanden van onzekerheid rond de plannen voor een beursgang, diende Airbnb afgelopen augustus een vertrouwelijke aanvraag in voor een beursnotering.

Het verhuurplatform wil ongeveer 3 miljard dollar ophalen bij beleggers. Als dat lukt, zal dat een van de grotere beursgangen in 2020 zijn, meldde persbureau Reuters eerder deze maand.

Lees meer over toerisme en reizen: