Beleggers geloven dat Airbnb sterke groeikansen heeft op de lange termijn, gelet op de ruime verdubbeling van de koers van het aandeel bij het beursdebuut van donderdag.

Met de beursgang heeft verhuurplatform Airbnb een marktwaarde van ruim 100 miljard dollar bereikt.

Maar in de vroege dagen van Airbnb zag niet iedereen het potentieel.

Airbnb maakte donderdag zijn beursdebuut en zag de aandelenkoers ruimschoots verdubbelen. Dat geeft aan dat veel beleggers momenteel overtuigd zijn van de groeikansen op de lange termijn van het verhuurplatform.

Maar zo was het niet altijd voor Airbnb. Tien jaar geleden haalden prominente investeerders hun neus op voor het idee om je huis te verhuren aan vreemden. 

In blog post uit 2015, beschrijft mede-oprichter en CEO van Airbnb Brian Chesky waarom vijf investeerders in 2008 het aanbod afsloegen om 10 procent van de aandelen te kopen voor 150.000 dollar, omgerekend 123.659 euro.  

Op basis van de koers die het aandeel afgelopen donderdag deed, zouden die 10 procent nu om en nabij de 11,5 miljard dollar waard zijn. In euro’s is dat 9,5 miljard, wat overeenkomt met een waardevermeerdering van 7.651.371 procent!

Dit mailden de vijf prominente investeerders die Chesky’s aanbod afwezen in 2008:

1. “Dank voor de toelichting, Brian. Fijn om kennis met je te hebben gemaakt. Hoewel dit interessant klinkt, is het niet iets wat wij zouden doen. Het is niet waar onze focus ligt. We wensen je veel succes.”

2. “Hoi Brian, excuses voor de late reactie. We hebben een en ander intern besproken en ik ben bang dat dit voor [naam investeerder] geen relevante belegging is. Het marktpotentieel lijkt ons niet groot genoeg op basis van de modellen waar wij mee werken.” 

3. “Brian: ik heb dit besproken met mijn partner. Om te beginnen behoort dit niet tot een van onze vijf primaire focusgebieden. De kans dat we dit doen is daarmee sowieso klein. Verder is het een markt waar we momenteel niet in investeren. Als we deelnemen, kunnen we je dus niet ondersteunen met specifieke kennis of expertise. Maar hou ons op de hoogte. Laat het weten als je toe bent aan een Serie A-financiering (een financieringsronde waarmee een startup opschaalt, red.), dan kijken we er nog eens naar.” 

4. “Brian: dank voor de follow up. Ik kon vandaag niet deelnemen aan de call, omdat ik tot eind donderdag niet in de stad ben. Jullie hebben flink wat vooruitgang geboekt, maar ik kan hier op dit moment niet aan deelnemen. Er zijn nog kwesties met ABB  en ik ben veel tijd kwijt aan lopende investeringen en projecten. Mijn grootste zorgen over jullie zijn: versneld opschalen, technisch personeel en partijen die investeren.”

5. “Brian: We hebben gisteren besloten hier niet verder mee te gaan. We hebben altijd onze twijfels gehad gehad over reizen als categorie. We weten dat het een belangrijke markt is voor e-commerce, maar op een of andere manier lopen we niet warm voor de reisbusiness.”

Investeren in Airbnb? Te riskant

Iemand die achteraf publiekelijk heeft aangegeven spijt te hebben dat hij niet heeft geïnvesteerd in Airbnb, is Chris Sacca. De angel investor en voormalige presentator van het Amerikaanse tv-programma Shark Tank (Dragons Den in Nederland) tweette in 2015 als antwoord op Chesky’s blog post: “Ik liet Airbnb aan me voorbij gaan, omdat ik een kamer huren in een huis waar de eigenaren nog inzitten “te riskant” vond.

Afgelopen donderdag feliciteerde Sacca de oprichters van Airbnb via Twitter: “Ik voel extreem FOMO omdat ik niet heb geïnvesteerd en zei dat “er straks iemand wordt vermoord en jullie dan bloed aan je handen hebben.”

Sacca voegde daaraan toe: “Ik staarde me blind op het worst case scenario  en zag daardoor de echte case niet. Elk platform kent rotte appels, maar de meeste mensen deugen. Zij wisten dat. Ik luisterde niet. Ik bewonder dit bedrijf al lange tijd en ik zie ernaar uit eindelijk aandeelhouder te worden.” 

Achteraf praten is gemakkelijk, want niemand kon twaalf jaar geleden voorspellen dat Airbnb zou worden wat het vandaag is. 

In zijn blog post relativeert Chesky de afwijzingen dan ook: “De investeerders die ons afwezen waren intelligente mensen, en ik weet zeker dat we er toen niet heel indrukwekkend uitzagen.”

LEES OOK: topman Brian Chesky was sprakeloos toen hij hoorde dat de openingskoers van Airbnb bij de beursgang was verdubbeld