Ronde cijfers doen het altijd goed op de beurs. Maar wat zegt het feit dat de Amsterdamse AEX-index afgelopen dinsdag heel eventjes ‘door de grens’ van 600 punten is gebroken? Dat 2019 vooralsnog een goed beursjaar is. Meer niet.

De hoofdindex met de 25 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in Nederland staat voor het jaar 2019 op een plus van zo’n 23 procent. Als er verder geen al te gekke dingen gebeuren in de laatste weken van het jaar kunnen beleggers rekenen op een prima rendement.

Op zich is dat opmerkelijk, want het beursjaar 2019 kenmerkt zich door flinke nervositeit op de financiële markten. Zo was er de vrees voor de escalerende handelsoorlog tussen Rusland en China, de vrees voor een no deal-Brexit en de vrees voor een mondiale recessie. Allemaal risico’s die nog niet zijn verdwenen, maar die minder acuut lijken dan enkele maanden geleden.

Wie echt met een langetermijnblik naar de beurs kijkt, moet constateren dat de AEX niet de meest geschikte index is als je breed gespreid in aandelen wil beleggen. De Amsterdamse beursindex is namelijk nog altijd niet uitgekomen boven het piekniveau van de dotcomzeepbel van het jaar 2000. Toen noteerde de AEX in september op een recordstand van 701 punten.

Dat de AEX-index geen ideale beursindex is, heeft mede te maken met de manier waarop deze beursindex wordt samengesteld. Om in de index te komen wordt gekeken naar het handelsvolume van een aandeel op de beurs. Vervolgens wordt de weging in de index bepaald op grond van de marktwaarde van beursgenoteerde bedrijven.

Doordat het handelsvolume het eerste selectiecriterium is, is de AEX relatief gevoelig voor hypes: beursbedrijven die snel opkomen en waar veel in wordt gehandeld kunnen in de hoofdindex komen. Maar als de populariteit van een beursgenoteerd bedrijf vervolgens daalt, kan het ook weer vrij makkelijk uit de AEX vallen.

Lees meer: Vergeet de AEX – dat wordt toch niks, als je serieus wil beleggen

Om een idee te krijgen van de relatieve prestatie van de AEX vergeleken met toonaangevende indices in het buitenland volgt hieronder een overzicht van vijf grafieken.

We hebben de ontwikkeling van de AEX sinds de start van deze eeuw vergeleken met die van de Duitse DAX-index, de Amerikaanse Dow Jones-index, de Japanse Nikkei-index en de Hang Seng-index van Hongkong.

Hier past wel een kanttekening bij, want het blijft een beetje appels met peren vergelijken. De hieronder getoonde varianten van de belangrijke beursindices zie je steevast op koerslijstjes van beurssites, maar die verschillen onderling sterk. Zo houdt de standaard variant van de AEX-index geen rekening met herbelegging van uitgekeerde dividenden (er is aan afgeleide variant van de AEX waarbij dit wel gebeurt).

Bij de Duitse DAX-index is het juist omgekeerd. De DAX die je in de media tegenkomt, maakt standaard wel gebruik van het herbeleggen van dividenden. En dat maakt veel uit voor het rendement.

Je moet dus oppassen als je gaat beleggen in een fonds dat een bepaalde aandelenindex volgt en niet zomaar een bekende index nemen. Van belang is hoe de index wordt samengesteld en of sprake is van herbelegging van dividenden.


AEX-index (Nederland) : –9 procent (rendement 19 jaar)

- Januari 2000: 661 punten
- November 2019: 600 punten


DAX-index (Duitsland): +90 procent (rendement 19 jaar)

- Januari 2000: 6.958 punten
- November 2019: 13.267 punten


Dow Jones: +151 procent (rendement 19 jaar)

- Januari 2000: 11.029 punten
- November 2019: 27.716 punten


Nikkei 225 Index: +23 procent (rendement 19 jaar)

- Januari 2000: 19.056 punten
- November 2019: 23.523 punten


Hang Seng-index (Hongkong): +59 procent (rendement 19 jaar)

- Januari 2000: 16. 962 punten
- November 2019: 26.976 punten


Lees meer: