ADO Den Haag komt in handen van het Chinese voetbal- en sportbedrijf United Vansen International Sports.

De Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO), grootaandeelhouder van de Haagse club, maakte dinsdag bekend een principeovereenkomst met de Chinezen te hebben bereikt over de overname van de aandelen in NV ADO Den Haag.

Beide partijen doen geen mededelingen over het bedrag dat United Vansen betaalt voor de aandelen. Binnen nu en 2 maanden moet de overname van ADO Den Haag volledig zijn afgerond.

ADO Den Haag in handen Chinees bedrijf

ADO kende ruim 6 jaar geleden een financieel gezien zware periode. Na de promotie in 2008 ging het langzaam beter met de club. De omzet steeg, mede na een aantal forse beleidsaanpassingen, van 7 naar 15 miljoen euro. ADO neemt van de 18 eredivisieclubs, qua begroting, een plaats in de middenmoot in.

Mark van der Kallen en Paul Beyersbergen, bestuurders van de Stichting Stadion Ontwikkeling, lieten zich na gesprekken met United Vansen overtuigen om hun aandelen in ADO Den Haag te verkopen. De Chinezen willen ADO op financieel en organisatorisch gebied verder laten doorgroeien.

ADO Den Haag geeft aan pas te willen reageren als de overeenkomst helemaal rond is en alle details bekend zijn. ,,Voor ADO Den Haag heeft altijd de wens van een verbreding van het aandeelhouderschap en een regionale verankering centraal gestaan. Daarnaast is organisatorische stabiliteit en langetermijn continuïteit ten aanzien van de financiën essentieel'', zo stelt de club dinsdag in een verklaring.

United Vansen: Chinees sportbedrijf

Over United Vansen, zie hier voor de Chinese site, is vooralsnog weinig bekend. Het bedrijf uit Beijing is een organisator van sportevenementen.

Het werkt in Europa sinds 2012 al samen met Sampdoria in Italië. UVS, zoals het bedrijf genoemd wordt, promoot Sampdoria in China.

Europese supercups in China

Ook organiseert het bedrijf dit jaar de wedstrijd om de Franse supercup, die op 2 augustus in China wordt gespeeld tussen Paris Saint-Germain en Guingamp. Sinds 2013 gebeurt dit al voor Spanje. In 2012 was Italië het eerste land waarmee United Vansen een dergelijke deal sloot.

Het is nog even afwachten of de strijd om de Johan Cruyff-schaal, het Nederlandse equivalent van de supercup, straks ook in Beijing wordt gespeeld.

Overnames van Nederlandse voetbalclubs door buitenlandse bedrijven komen weinig voor. Vitesse kwam in de zomer van 2010 in handen van investeerder Merab Jordania. De Georgiër verkocht in oktober 2013 zijn aandelen aan de Russische miljardair Alexander Tsjigirinski, een vriend van Roman Abramovitsj van Chelsea.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

FIFA verdubbelt in geheim salarissen van 25 bestuursleden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl