• Arunja Capital, een activistische aandeelhouder van Microsoft, wil dat het beleid van het softwarebedrijf tegen seksuele intimidatie op de werkvloer wordt getoetst.
  • Het verzoek volgt op de beschuldigingen tegen Microsoft-oprichter Bill Gates, die zou hebben aangedrongen op ongepaste relaties met werknemers.
  • Een eerder onderzoek naar Gates’ handelen op de werkvloer is niet afgerond, omdat hij terugtrad als bestuurder van Microsoft.

Techconcern Microsoft moet met een rapport komen waarin de effectiviteit van het beleid bij het bedrijf op het gebied van seksuele intimidatie op de werkplek wordt getoetst. Dat verzoek komt van de activistische aandeelhouder Arunja Capital, die daarvoor een resolutie indiende.

Het verzoek volgt in de nasleep van de beschuldigingen aan het adres van Microsoft-oprichter Bill Gates, die zou hebben aangedrongen op ongepaste relaties met werknemers. Ook wordt hem seksuele intimidatie verweten.

Lees ook: Bill Gates is in 2020 naar verluidt uit het Microsoft-bestuur gezet na een affaire met een medewerkster

De investeerder heeft al meerdere grote bedrijven onder druk gezet over kwesties als beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen en tussen etnische groeperingen.

Nu wil het van Microsoft jaarlijks een rapport met de resultaten van onderzoek naar beschuldigingen tegen leidinggevenden, onder wie dus Gates.

Lees ook: Bill Gates staat te boek als vriendelijke nerd die de wereld wil redden – nu ontstaan er scheurtjes in dat imago

Ook wil de investeerder weten welke maatregelen zijn genomen om werknemers en leidinggevenden verantwoordelijk te houden. Doorgaans houdt Microsoft zijn jaarlijkse vergadering aan het einde van het jaar.

Volgens Arunja Capital kan seksuele intimidatie en discriminatie op basis van geslacht schadelijk zijn voor de aandeelhouderswaarde. Het zou een "hoger verloop, lagere productiviteit, meer absenties en hogere ziekteverzuimkosten in de hand werken," zo wordt in de resolutie gesteld.

Een eerder onderzoek is niet afgerond

Na de aankondiging van Gates dat hij en zijn vrouw, Melinda French Gates, gaan scheiden, doken er berichten op over mogelijk ongepast gedrag van de voormalige directeur ten opzichte van Microsoft-medewerkers.

Lees ook: Bill en Melinda Gates gaan scheiden. Neem een kijkje in hun 27-jarige huwelijk: van de ontmoeting op de werkvloer tot het opzetten van een filantropische stichting

Het bedrijf erkende dat het in 2019, toen Gates in de raad van bestuur van Microsoft zat, een klacht heeft ontvangen en dat hij in 2000 heeft geprobeerd een relatie te beginnen met een werknemer.

Het bestuur van Microsoft heeft dit onderzocht. Maar het onderzoek is niet afgerond omdat Gates vorig jaar is teruggetreden als bestuurder. Hij blijft wel aan als adviseur.

Microsoft-president Brad Smith zei eerder dat hij in zijn nieuwe rol contact zal houden met werknemers, maar alleen als dit op een verantwoorde manier gebeurt.

Smith zei ook dat er de afgelopen twee decennia veel is veranderd bij Microsoft rond kwesties als seksuele intimidatie. "Het Microsoft van 2021 is heel anders dan het Microsoft van het jaar 2000," zei hij. Het techconcern was niet direct bereikbaar voor commentaar op de resolutie.

Meer Microsoft? Bekijk ook deze stukken eens: