• Bill Gates richtte in 1975 samen met Paul Allen Microsoft op.
  • Hij stond in zijn beginjaren bekend als een strenge manager en hield ervan om het gaspedaal in te trappen.
  • Gates groeide in de decennia erna uit tot een van de rijkste mensen ter wereld.

Bill Gates heeft een wonderlijke loopbaan achter de rug.

De man die zijn studie aan Harvard niet afmaakte, werd de rijkste man ter wereld door zijn softwarebedrijf Microsoft. En nu is hij een van de grootste filantropen met de Bill & Melinda Gates Foundation.

Dinsdag maakte het echtpaar bekend na 27 jaar huwelijk te gaan scheiden. Bill en Melinda Gates blijven samenwerken in hun filantropische stichting.

In zijn leven bouwde Bill Gates een reputatie op als strenge manager, een briljante geest en iemand die plezier haalt uit zoiets simpels als het doen van de vaat.

Hieronder een opsomming van de opmerkelijke anekdotes die we tegenkwamen over Bill Gates, gevonden in boeken, op het internet en in eerdere interviews met Business Insider.


Op de middelbare school krijgt een jonge Bill Gates de opdracht om met zijn computerkennis een klassenrooster samen te stellen. Gates maakt van de gelegenheid gebruik om zijn lessen zo te plannen dat hij altijd bij meisjes in de klas zit op wie hij een oogje heeft.


Op Harvard gaat Gates nooit naar de colleges waarvoor hij zich in heeft geschreven. In plaats daarvan volgt hij vakken waarin hij echt geïnteresseerd is. Toch haalt hij voor zijn tentamens hoge cijfers, omdat hij goed is in razendsnel feitjes stampen.


Tijdens zijn periode aan Harvard bedenkt Gates een oplossing voor het zogenoemde pannenkoekensorteren, een wiskundige probleem dat al dertig jaar onopgelost is. Het levert Gates een wetenschappelijke publicatie op, maar dat interesseert hem nauwelijks. Gates is dan al bezig met het oprichten van Microsoft.

"Twee jaar later belde ik hem op met de mededeling dat zijn oplossing in een wiskundig tijdschrift zou verschijnen. Hij leek allesbehalve geïnteresseerd. Hij was al verhuisd naar Albuquerque, New Mexico. Daar had hij een bedrijfje dat software voor microprocessoren schreef. Ik weet nog dat ik dacht: zo'n slimme gast, maar hij doet er zo weinig mee", aldus zijn voormalig docent op Harvard, professor Christos Papadimitriou.


Bill Gates staat bekend als een snelheidsduivel. Hij scheurt als een dwaas door de woestijn bij Albuquerque, vlak bij het eerste kantoor van Microsoft. Op een gegeven moment rijdt hij een geleende Porsche 928 van een vriend in de prak. Pas een jaar later is de sportwagen helemaal gerepareerd.


Bill Gates krijgt drie bekeuringen aan zijn broek voor te hard rijden, waarvan twee van dezelfde agent, als hij in zijn Porsche 911 van Albuquerque naar zijn nieuwe huis in Seattle rijdt. Dat leidt tot deze beroemde foto.


Als topman van Microsoft onthoudt Bill Gates de kentekenplaten van zijn werknemers. Zo weet hij wanneer ze aankomen op kantoor en weer vertrekken.

"Ik moest oppassen dat ik mijn eigen werkethos niet ging eisen van mijn medewerkers", zei Gates eens tegen The Telegraph. "Ik kende van iedereen het kenteken en wist zo, als ik in de parkeergarage keek, wie wanneer arriveerde en wie wanneer vertrok. Uiteindelijk, toen het bedrijf gegroeid was, liet ik de teugels wat vieren."


Bill Gates is zo'n grote fan van het computerspel Mijnenveger dat hij uren bezig is om zijn beste tijd te verbeteren. Uiteindelijk besluit hij om het spel van zijn computer te halen.

Op een gegeven moment schrijft een Microsoft-medewerker een script dat Mijnenveger sneller oplost dan de beste score van Gates. Dat is aanleiding voor de CEO om een mail naar zijn personeel te sturen: "Als machines dingen sneller kunnen dan mensen, waar blijft dan onze menselijke waardigheid?"


Begin jaren negentig groeit Microsoft als kool. Toch moeten werknemers voor zakentrips gewoon 'economy class' vliegen. Dat doet Gates zelf ook.

Brad Silverberg, een voormalige manager van Microsoft schrijft vele jaren later:

"In 1990, kort nadat ik bij Microsoft aan de slag ging, vlogen Bill, ik en enkele anderen naar een afspraak in New York. Dit was kort na de lancering van Windows 3.0, nu zo'n 25 jaar geleden. Microsoft was al een bekend en beloftevol bedrijf. Toch was het nog steeds beleid dat iedereen economy class vloog. Het maakte Bill toch niet uit, hij was de hele vlucht aan het lezen. Hij was nog niet heel bekend, dus was het geen probleem om op deze manier te vliegen."

"Het maakte grote indruk op me als nieuwbakken werknemer van Microsoft. Ik zag Bill het goede voorbeeld geven."

Kort daarna kocht Gates een privévliegtuig.


Aan het aantal keren dat Gates vloekt tijdens het lezen van een voorstel, kun je afmeten wat hij ervan vindt.

De oprichter van programmeursforum Stack Overflow, Joel Spolsky, is een oud-medewerker van Microsoft. Hij schreef ooit eens dit verhaal in een blog:

"Toentertijd hadden we zogenoemde BillG-reviews. Het kwam erop neer dat alle grote zaken eerst langs Bill moesten.

Ik zette tijdens mijn BillG-meeting een mannetje van mijn team aan tafel die maar een functie had: turven hoe vaak Bill vloekte. Hoe lager het aantal, hoe beter.

Vier keer, telde hij. Iedereen zei: "Wow, dat is het laagste dat ik ooit gezien heb." Bill wordt nu wat zachtaardiger. Toen was hij 36 jaar.

Later vertelde iemand me hoe het zat. "Bill kijkt niet echt inhoudelijk naar je voorstel. Hij wil gewoon zeker weten dat je rustig blijft. Zijn standaard methode was om steeds moeilijkere vragen te stellen, tot het moment dat je het niet meer wist. Dan zei hij dat je je niet goed voorbereid had. Eigenlijk weet niemand wat er gebeurde als je alle vragen zou beantwoorden. Niemand is ooit bij dat punt beland.

Bill Gates was ontzettend technisch onderlegd. Hij bemoeide zich niet met de ontwikkeling van software als hij wist dat zijn mensen capabel waren. Maar je kon hem ook geen flauwekul verkopen; Bill was een echte programmeur."


Als Microsoft voor de eerste keer een licentie van het DOS-besturingssysteem verkoopt aan IBM, vraagt de pc-maker of Gates er ook enkele spellen bij kan leveren. Gates en Neil Konzen werken tot vier uur 's nachts aan DONKEY.BAS, een vreemd spelletje waarbij je ezels moet ontwijken in een auto.

Als het team van Apple voor het eerst de pc van IBM onder ogen krijgt, kunnen ze niet geloven dat Gates zijn naam heeft verbonden aan DONKEY.BAS.

"We stonden er versteld van dat zo'n slecht spel gemaakt was door de mede-oprichter van Microsoft en dat hij er ook nog eens zijn naam onder had gezet", aldus Andy Hertzfeld, een van de eerste medewerkers van Apple.


Bill Gates doet graag zelf de vaat. "Andere mensen willen weleens helpen, maar ik doe het het liefste op mijn manier", aldus Gates.


Tijdens een interview op de computerbeurs Comdex loopt Bill Gates weg en sluit zichzelf op in het toilet. Hij wil er pas weer uitkomen als de journalist die hem stevig heeft ondervraagd zijn excuses aanbiedt.

Journalist en Microsoft-kenner Mary Jo Foley vertelde de volgende grappige anekdote bij de podcast Triangulation.

"Ik zat eens bij een interview met hem op Comdex (een grote computerbeurs, red.). Er waren meerdere journalisten bij. John Dodge was er ook. Zijn manier van interviewen verschilt nogal van die van mij. Hij wil mensen uit de tent lokken. Hij pakte Gates echt stevig aan. Het ging over iets kleins, ik geloof de definitie van wat een markt is.

Gates werd kwader en kwader. Hij stond op, liep naar het toilet en kwam er niet meer uit. Hij zei: ik kom er pas uit als John zijn excuses aanbiedt. John liep naar de deur en zei sorry.

Bill Gates was toen nog een ander persoon. Hij is erg veranderd sinds hij kinderen heeft gekregen. Hij was zo'n typische houwdegen in de techwereld. Ineens werd hij een gewoon mens. Als ik zulke verhalen als deze aan mensen vertel is de reactie altijd hetzelfde: Wat? Bill Gates? Echt?"


Het meest beruchte interview met Bill Gates komt uit 1994, als hij boos wegloopt uit een tv-interview met CBS. De interviewster legt hem het vuur aan de schenen over de antitrustzaak tegen Microsoft.


Mar voordat hij wegloopt demonstreert hij eerst, live op tv, zijn talent om vanuit stilstand over een stoel te springen. Bekijk de onderstaande video maar eens.

In 2014 zei Gates tegen Reddit dat zijn springtalent aardig is afgenomen. "Pas op, het kan pijn doen als het je niet lukt."

Lees meer over Bill Gates: