• Opnieuw hebben Duitse autoriteiten een bezoek gebracht aan het kantoor van ABN Amro in Frankfurt.
  • De actie houdt verband met de zogenoemde CumEx-fraude, waarbij misbruik is gemaakt van een regeling rond dividendbelasting.
  • Een woordvoerder van ABN Amro bevestigde de inval. Volgens de zegsman werkt de bank volledig mee aan het onderzoek.

De Duitse autoriteiten zijn donderdagochtend opnieuw binnengevallen bij het kantoor van ABN Amro in Frankfurt, schrijven diverse Duitse media waaronder de Frankfurter Allgemeine Zeitung en Süddeutsche Zeitung.

Volgens openbare aanklagers uit Keulen gaat om een actie in verband met een al jaren lopende zaak over dividendfraude.

Het onderzoek heeft betrekking op zogenoemde CumEx-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rond de dividenddatum waarbij zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvraagt.

Een netwerk van banken, aandelenhandelaars en topadvocaten zou zo miljarden euro’s onttrokken hebben aan Europese staatskassen. Tot 2012 was het door een maas in de Duitse wet mogelijk om meerdere teruggaves te krijgen over eenmalig betaalde dividendbelasting. Die CumEx-transacties hebben de Duitse overheid naar schatting zo’n 10 miljard euro gekost.

Naast ABN Amro zou ook de voormalige Fortis Bank en enkele (vroegere) dochtermaatschappijen bij deze transacties, direct dan wel indirect, betrokken zijn.

Ook andere banken en financiële dienstverleners worden onder de loep genomen in deze fraudezaak. Vorig jaar waren er ook invallen bij Commerzbank en beursexploitant Deutsche Börse. Dat laatste onderzoek richt zich op medewerkers van klanten van de divisie Clearstream, die al langer in beeld is van aanklagers vanwege de zaak.

Een woordvoerder van ABN Amro bevestigde de inval. Volgens de zegsman werkt de bank volledig mee aan het onderzoek.

ABN Amro heeft over de kwestie enkele jaren geleden zelf contact gezocht met officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. Een voorziening voor achterstallige belastingclaims is er niet, wel heeft de bank eerder een voorziening voor eventuele juridische kosten genomen.

In november brachten de autoriteiten ook al een bezoek aan het kantoor in Frankfurt. Destijds zijn ook huiszoekingen gedaan in meerdere woningen in Duitsland. Volgens een verklaring van de Duitse justitie deden in november ongeveer honderd opsporingsambtenaren mee aan de invallen.