Veel mensen met een aanvullende zorgverzekering halen die er niet uit. Hoewel ruim 80 procent van de mensen tot een paar tientjes extra per maand betaalt voor een aanvullende verzekering, dienen lang niet al die mensen een claim in.

Uit onderzoek van Pricewise bleek in 2017 dat in dat jaar slechts 39 procent van de aanvullend verzekerde Nederlanders iets geclaimd had. Bijna een op de tien had helemaal niets geclaimd.

Nederlanders maakten vooral weinig gebruik van de aanvullende vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Slechts 13 procent van de mensen gebruikte die en het grootste gedeelte (54 procent) helemaal niet.

Nu moeten alternatieve geneeswijzen maar net in je straatje passen, maar er zijn ook genoeg mensen die hun vergoeding voor de tandarts of fysiotherapeut niet gebruiken, blijkt uit datzelfde onderzoek. In de grafiek hieronder zie je waar mensen hun aanvullende verzekering vooral voor gebruiken.

Het is natuurlijk onzin om voor extra zorg te kiezen alleen maar om de kosten van je aanvullende verzekering eruit te halen. Als je het niet nodig hebt, is het zonde om daar de kostbare tijd van zorgverleners mee te verspillen.

Maar er zijn genoeg behandelingen of hulpmiddelen die je misschien wél nodig hebt, maar steeds uitstelt. Misschien heb je last van je polsen na een drukke werkweek, maar wil je onder werktijd liever niet naar de fysio om daar iets aan te doen. Of misschien stel je dat tandartsbezoek wel uit of ben je een bonnetje van je opticien vergeten in te dienen.

Wat het ook is, de kans bestaat dat je geld misloopt of dat je nog recht hebt op behandelingen die nuttig zijn. Dit zijn 10 behandelingen of hulpmiddelen die je aanvullende verzekering (deels) vergoedt waar je nog voor het einde van het jaar gebruik van kunt maken.


1. Bril of lenzen

Deze ligt voor de hand. Brillen en lenzen worden bijna nooit vergoed vanuit de basisverzekering, maar de meeste aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding. Die loopt, afhankelijk van je verzekeraar, uiteen van 75 euro per drie jaar tot 500 euro per twee jaar. En de kans is groot dat ook jij die vergoeding goed kan gebruiken, want zes op de tien Nederlanders draagt een bril of contactlenzen – en dat worden er steeds meer.

Handig dus om even te checken hoe hoog jouw vergoeding is en of je die al verbruikt hebt. Zo niet: je hebt nog genoeg tijd om een nieuwe bril te passen of lenzen te kopen voor het nieuwe jaar begint.


2. Preventief medisch onderzoek of gezondheidstest

Grote kans dat je aan deze vergoeding nog niet hebt gedacht. In het buitenland is een uitgebreide medische check heel normaal, maar hier nog niet. Toch zijn er een aantal verzekeraars die een gezondheidstest vergoeden.

Een gezondheidstest is trouwens iets anders dan de total bodyscan, waarbij je een MRI-scan laat maken van je organen en bloedvaten.

Lees meer: Total bodyscan: APK voor je lichaam of kwakzalverij?

Bij een gezondheidstest kijkt een arts naar je lengte, gewicht en bloeddruk, luistert hij naar je hart en longen en wordt je urine onderzocht. Daarnaast kun je vaak kiezen voor een bloedonderzoek en bespreek je samen met de arts een medische vragenlijst.

Lang niet alle verzekeraars vergoeden zo'n medische check via de aanvullende verzekering. Hier zie je of je via jouw verzekeraar aanspraak kunt maken op een vergoeding. En als dat zo is, kun je voor je eigen gemoedsrust overwegen om zo'n check te laten doen.


3. Fysiotherapeut

Via vrijwel alle aanvullende verzekeringen heb je recht op een aantal fysiobehandelingen per jaar. Dus mocht je soms last hebben van je rug, vage pijntjes hebben bij het sporten of zo nu en dan lichte RSI-klachten hebben, dan is het een goed idee om voor het einde van het jaar nog even langs de fysio te gaan. Niet alleen omdat je dan gebruikmaakt van een dienst waar je al het hele jaar voor betaalt, maar ook om chronische klachten te voorkomen.


4. Tandarts

Zeg eens eerlijk: wanneer ben jij voor het laatst naar de tandarts gegaan? De kans is best groot dat je laatste controle al een poosje geleden was, want een kwart van de Nederlanders bezoekt minder dan één keer per jaar de tandarts.

De periodieke controle voor de tandarts wordt meestal alleen vergoed via het speciale tandpakket van je verzekering. Als je dat bewust hebt afgesloten, vind je zo'n tandartsbezoek waarschijnlijk belangrijk en zul je het niet snel vergeten. Maar ook via je aanvullende verzekering wordt een controle bij de tandarts soms vergoed. Hier zie je of dat bij jouw verzekering het geval is.


5. Steunzolen

Ongeveer 57 procent van de Nederlanders krijgt eens in zijn leven te maken met voetproblemen. Bij een deel van die problemen, zoals platvoeten of hielspoor, kan een steunzool helpen. Mocht je af en toe last hebben van pijn in je hiel of pijnlijke, vermoeide voeten, dan kan het lonen om langs de podotherapeut te gaan.

Vaak loont het niet om alleen voor steunzolen een aanvullende verzekering af te sluiten. Uit onderzoek van Independer blijkt namelijk dat de extra premie soms bijna zeven keer zo hoog is als de vergoeding die je ervoor krijgt. Maar als je die aanvullende verzekering toch al hebt, kun je er net zo goed gebruik van maken.


6. Anticonceptiemiddelen

Deze is alleen voor vrouwen relevant: de vergoeding van anticonceptiemiddelen. Tot 21 jaar worden die door de basisverzekering vergoed, daarna heb je in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig.

Vrijwel alle aanvullende verzekeringen vergoeden (deels) het koperspiraaltje, de anticonceptiepil, een Nuva-ring, het hormoonspiraaltje, de anticonceptiepleister en de prikpil.


7. Ogen laten laseren

Als je geen zin meer hebt om een bril te dragen of om iedere dag je lenzen in te doen, kan het interessant zijn om je ogen te laten laseren. Dat zijn dure behandelingen die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Ook vanuit de aanvullende verzekering staat er vaak maar een beperkte vergoeding voor. Soms komt die ook nog uit hetzelfde potje als de vergoeding voor je bril en lenzen. Hoeveel geld je via je aanvullende verzekering terugkrijgt voor het laseren van je ogen zie je hier.


8. Camouflagetherapie

Als je je stoort aan littekens, spataderen of bepaalde huidaandoeningen met kleurafwijkingen kan camouflagetherapie een oplossing zijn. Daarbij word je niet genezen van je aandoening, maar ga je samen met een specialist op zoek naar een manier om hem minder op te laten vallen. Dat kan door bijvoorbeeld een camouflagecrème of -gel te gebruiken.

Veel aanvullende verzekeringen vergoeden de therapie en de producten die je vervolgens krijgt. Hier zie je of jij ook van die vergoeding gebruik kunt maken.


9. Vaccinaties

Ga je binnenkort op reis naar een ver oord? Grote kans dat je dan bepaalde vaccinaties nodig hebt. Die kunnen behoorlijk duur zijn, maar in veel gevallen vergoedt je aanvullende verzekering (een deel van) die kosten. Mocht dat zo zijn, dan kun je overwegen om nog voor het nieuwe jaar begint die vaccinaties te halen.

Lees meer: Een arts legt uit waar je bij vaccinaties voor je vakantie op moet letten


10. Alternatieve geneeswijzen

Tot slot krijg je bij veel aanvullende verzekeringen ook een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Die kan oplopen tot wel 1.000 euro per jaar, voor behandelingen als acupunctuur, homeopathie en iriscopie. Hier zie je hoeveel jij vergoed krijgt voor alternatieve geneeswijzen.

Lees meer fiscale eindejaarstips: