Het aantal werklozen is sinds mei gestegen, met gemiddeld 4000 per maand naar 313.000 in juli. Dat bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging deed zich uitsluitend voor in de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar en 25 tot 45 jaar, aldus het statistiekbureau.

Het werkloosheidspercentage kwam uit op 3,4 procent, gelijk aan juni. Die mensen hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. In juli waren er 9 miljoen werkenden. In totaal nam het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk de afgelopen drie maanden met 10.000 per maand toe.

4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 5000 per maand afgenomen.

UWV verstrekte eind juli 234.000 werkloosheidsuitkeringen. Dat zijn 45.000 uitkeringen minder dan een jaar geleden. In vergelijking met juni 2019 is het aantal WW-uitkeringen met bijna 9000 afgenomen. De instroom in de WW in de eerste zeven maanden van het jaar is met 196.000 nieuwe uitkeringen 1 procent lager dan de instroom van 2018 over dezelfde periode.

Vertrouwen in de economie

Ondanks het groeiende aantal werklozen, heeft nog altijd een kwart van de ondernemers moeite om geschikt personeel te vinden. Al sinds midden vorig jaar schommelt dat percentage rond de 25 procent.

Daardoor staat ook het vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de economie onder druk. Aan het begin van het derde kwartaal is dat zelfs iets gedaald, blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van het CBS, het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.

Het vertrouwen kwam in de meetperiode uit op een stand van 10,6. Dat betekent een daling van 1,4 punten ten opzichte van de vorige periode. Daarmee is het vertrouwen terug op het niveau van half februari. Ieder cijfer boven de nul wijst op optimisme, daaronder op negatieve verwachtingen.

In de zakelijke dienstverlening zijn de personeelsproblemen relatief het hoogst. In die sector heeft een derde van de ondernemers problemen. In de delfstoffenwinning hebben ondernemers de minste moeite om personeel te vinden.

Het vertrouwen is het hoogst in de sector informatie en communicatie. Die nemen het stokje over van ondernemers in de bouw die de voorgaande elf kwartalen het positiefst gestemd waren. Ondernemers in de autohandel en -reparatie waren als enige sector negatief gestemd.

Lees meer over de economie: