De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit eerste onderzoeksresultaten.

“Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch”, zei Wijewardene dinsdag in het parlement. In die stad in Nieuw-Zeeland vielen vorige maand vijftig doden bij schietpartijen in twee moskeeën.

De regering van Nieuw-Zeeland kan nog niet bevestigen dat er een verband lijkt te zijn tussen de aanslagen in de twee landen. “Nieuw-Zeeland heeft nog geen inlichtingen gezien waarop zo’n inschatting gebaseerd zou kunnen zijn”, zei een woordvoerder van premier Jacinda Ardern.

Aanslagen Sri Lanka

De slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka vielen zondag bij zes gelijktijdige explosies in drie kerken verspreid over het land en drie luxe hotels in het centrum van Colombo. De Srilankaanse regering gaat ervan uit dat de aanslagen gecoördineerd waren. Enkele uren later volgden nog een zevende en achtste explosie.

Het totale dodental van de aanslagen in Sri Lanka liep dinsdag op tot 310. Er zijn zeker 500 mensen gewond geraakt, meldde een woordvoerder van de politie.

De explosies vonden plaats tijdens de paasmis. Pasen is een belangrijke feestdag binnen het christendom. Sri Lanka kent een christelijke minderheid, van voornamelijk rooms-katholieken.

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van zondag uitvoerde. De extremisten kregen mogelijk steun vanuit het buitenland, zegt de regering.

Lees ook op Business Insider

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen.

Sri Lanka is van plan internationale hulp te vragen bij het onderzoek. Er zijn aanwijzingen dat de “lokale terroristen” steun kregen van buitenlandse terreurorganisaties, meldt het kantoor van president Maithripala Sirisena.

De autoriteiten hebben inmiddels 24 mensen opgepakt. Zij behoren volgens een bron binnen de politie tot een “extremistische groep”.

Drie Nederlandse slachtoffers

De aanslagen in Sri Lanka hebben, naast een 54-jarige vrouw, aan nog twee Nederlanders het leven gekost. Het gaat om een vrouw van 48 jaar en een meisje van 12 jaar, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De slachtoffers zijn maandag geïdentificeerd. De vrouw en het meisje woonden in het buitenland en hebben een dubbele nationaliteit, aldus Buitenlandse Zaken.

Eerder werd bekend dat een 54-jarige Nederlandse vrouw door de aanslagen om het leven is gekomen. Zij was op vakantie met haar gezin. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur op Sri Lanka tegen RTL Nieuws. De vrouw kwam om het leven bij de bomaanslag op het Cinnamon Grand Hotel in Colombo.

Onder de vele dodelijke slachtoffers zijn zeker 35 buitenlanders. Dat heeft een woordvoerder van het National Hospital in Colombo gezegd volgens de Srilankaanse nieuwssite Newsfirst.

Buitenlandse Zaken volgt situatie op voet

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend na de aanslagen op Sri Lanka. Nederlanders daar kunnen dan hun naasten hier laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront op de site zoeken naar familie en vrienden die in het getroffen gebied zijn.

De website wordt vaak ingezet bij grote calamiteiten en rampen en moet de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker maken.

Minister-president Mark Rutte is geschrokken van het bloedige geweld op Sri Lanka. “Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag”, twitterde de premier.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt volgens Rutte de situatie op de voet en zocht uit of er Nederlanders bij betrokken zijn. “Gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.”

Het ministerie adviseert mensen die op Sri Lanka zijn de omgeving van de aanslagen te mijden en de instructies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen. Ook wordt toeristen gezegd rekening te houden met extra veiligheidsmaatregelen rond het vliegveld. Mensen zouden bovendien contact moeten houden met hun reisorganisatie, ook als ze binnenkort naar Sri Lanka gaan.