Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1.Democraten gaan het Trump lastig maken… maar geen impeachment

Eindelijk een keer voorspelbare verkiezingen: zoals verwacht krijgen de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen in de VS een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Republikeinen domineren in de Senaat.

Democraat Nancy Pelosi, de gedoodverfde kandidaat om voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te worden, kondigde al aan niet eenzijdig te willen aansturen op een afzettingsprocedure van president Donald Trump.

Geen impeachment dus, maar de Democraten staan wel klaar om het Trump de komende twee jaar flink lastig te maken, onder meer met onderzoeken naar mogelijke financiële belangenverstrengeling en natuurlijk de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen.

2. Maker Stint trekt faillissementsaanvraag in

De fabrikant van Stint heeft zijn faillissementsaanvraag ingetrokken. Directeur Edwin Renzen wacht na overleg met zijn advocaat eerst de lopende procedures over de elektrische bolderkar af, zei hij dinsdagavond tegen RTV Utrecht.

Lees ook op Business Insider

De elektrische bolderkar mag sinds 1 oktober niet meer op de weg na een ongeval in Oss waarbij vier kinderen het leven verloren. TNO doet nu onderzoek naar de veiligheid van het voertuig. Dat onderzoek moet rond de jaarwisseling klaar zijn. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) “acht het zeer wel mogelijk dat een vorm van de Stint” weer gaat rondrijden.

3. Sluipende beurscrash ligt nog steeds op de loer

De kou lijkt een beetje uit de lucht op de beurs. De eerste dagen van november laten op aandelenmarkten een voorzichtig herstel zien, na een dramatisch zwakke oktobermaand. Toch komt de gerenommeerde technisch analist Ralph Acampora komt tot een verwoestend oordeel over de belangrijkste Amerikaanse beursindices.

“Er heeft zich iets akeligs in de bullmarkt genesteld”, zegt Acampora tegen de site MarketWatch. Hij vreest dat er toch een structurele daling van aandelen op til is. Lees hier meer op finanzen.nl.

4. Meer vrouwen bij grootverdieners in Nederland

Vrouwen rukken op naar de top van de loonlijst, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2017 ging 20 procent van de bestbetaalde banen naar een vrouw, in 2010 was dat nog 15 procent.

In totaal gaat het om 6.600 topverdieners in 2017. Onder topverdieners verstaat het CBS de 0,2 procent bestbetaalde banen binnen bedrijven en organisaties met minimaal 500 werknemers.

5. Almere moet miljoenen extra kosten inboeken voor Floriade

Almere heeft zich flink verkeken op de organisatie van de Floriade in 2022, schrijft het Financieele Dagblad. De tuinbouwtentoonstelling was begroot op 10 miljoen euro, maar de kosten dreigen op te lopen naar 28 of zelfs 35 miljoen euro, blijkt uit cijfers van de gemeente.

Almere heeft voor een ambitieuze aanpak gekozen, waarbij de tuinbouwtentoonstelling samengaat met een bouwexpo van 660 woningen. Dat aantal levert niet genoeg op om de kosten van de grondexploitatie en het bouwrijp maken van het gebied te dekken. Daarnaast zijn er nog kosten die samenhangen met de bouw die buiten de begroting zijn gehouden.

6. ABN Amro snijdt diep in kosten, Ahold groeit met bol.com

Twee belangrijke beursfondsen kwamen woensdagochtend met de cijfers over het derde kwartaal. ABN Amro wist de winst met 8 procent op te voeren tot 725 miljoen euro. Dat kwam vooral door rigoureus te snijden in de kosten. Er verdwijnen onder mee 250 banen bij de zakenbank.

Ahold Delhaize wist indruk te maken met sterke groei online. Zo haalden Bol.com en AH.nl in Nederland een derde meer omzet in het derde kwartaal. Maar ook de winkels van Albert Heijn deden het goed met 6 procent meer omzet.

Op de beurs werd Ahold Delhaize woensdag beloond door beleggers met een plus van bijna 5 procent, terwijl het aandeel ABN Amro 1,6 procent hoger noteerde.

7. Rituals expandeert: méér dan een half miljard omzet

De Nederlandse cosmeticaketen Rituals is in 2017 fors gegroeid naar 544 miljoen euro omzet, een plus van 36 procent. Het bedrijfsresultaat klom met 25 procent tot 76 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers die Quote heeft opgezocht. Die cijfers zijn relatief laat gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Bijna de helft van de omzet komt nog uit de Benelux, maar Rituals opent in rap tempo winkels in andere landen. Oprichter Raymond Cloosterman wil eind dit jaar in totaal 750 vestigingen hebben.

8. Bunq werkt samen met Transferwise voor goedkoop geld overmaken in buitenlandse valuta

‘Anti-bank’ Bunq en Transferswise hebben de handen ineengeslagen om geld overmaken naar het buitenland een stuk voordeliger te maken, meldde CEO Ali Niknam dinsdag in persverklaring.

In de app van Bunq kunnen klanten hun euro’s inruilen voor 15 andere munten. Volgens het fintechbedrijf kan dat tegen een lagere wisselkoers dan veel andere banken hanteren.

9. Kernenergie is voor Wiebes pas optie na 2030

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is het met VVD-partijgenoot Klaas Dijkhoff eens dat kernenergie in de toekomst een rol kan spelen bij verduurzaming van de energieopwekking. Maar dan wel pas na 2030, eerder ziet de bewindsman “geen positieve business case”.

“Kernenergie is een van de opties voor de toekomstige energiemix”, zegt hij. Hij denkt dat het een bijdrage kan leveren aan het CO2-neutraal maken van Nederland voor 2050. Hij wijst er wel op dat de afgelopen decennia geen enkel bedrijf een aanvraag heeft gedaan om een nieuwe kerncentrale te mogen bouwen.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

“Ik had nog nooit één nacht in een caravan geslapen. Ik wilde er niet mee gezien worden. Die witte, plastic dingen lijken op de weg allemaal op elkaar.” Maar omdat Hein van de Laar er wel van droomde om in de buitenlucht te slapen, heeft hij deze designcaravan ontworpen. - Hij begon drie jaar geleden te schetsen en om de caravan te kunnen maken verkocht hij zijn huis en stopte hij al zijn spaargeld in het project. Met succes: inmiddels werkt er een team mensen aan, rijdt er al één rond op de weg en heeft hij aan het einde van dit jaar waarschijnlijk tientallen bestellingen binnen. - Meer weten? Check de link in onze bio. - Foto: Lume Traveler - #reizen #caravan #kamperen #travel #wanderlust #instagravel #traveladdict #travelling #vakantie #reisfotografie #reis #photooftheday #vacation #travelgram #nature #travelblogger #reisblogger #ondernemen #entrepreneurship #economie #zaken #business #businessinsider #businessinsidernl

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op