Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Goudprijs op hoogste niveau in 5 jaar en opmars bitcoin zet door

Zorgen de extreem lage (spaar)rentes ervoor dat beleggers harder op zoek gaan naar meer risicovolle, exotische beleggingen? Opvallend is in ieder geval dat zowel de bitcoin als de goudprijs flink in de lift zit.

De opmars van de bitcoin, die dit weekend door het niveau van 10.000 dollar knalde, lijkt nog niet op z’n eind. Dinsdagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt ter wereld ruim boven de 11.000 dollar, op een niveau van 11.348 dollar.

De goudprijs steeg dinsdag naar het hoogste peil in vijf jaar. Het edelmetaal wordt door sommige beleggers gezien als zogeheten veilige haven in onrustige tijden.

De onzekerheid op financiële markten over het conflict tussen de VS en Iran én de handelsoorlog van president Donald Trump met China doen de goudprijs in ieder geval goed.

2. KPN baas weg… maar niet om storing bij 112

KPN maakte dinsdag bekend dat topman Maximo Ibarra na een jaar alweer opstapt. Hij vertrekt per 30 september bij het Nederlandse telecombedrijf. Volgens KPN gaat het om “dringende familiaire redenen”. Persbureau Bloomberg meldt dat Ibarra in gesprek zou zij over een topfunctie bij betaal-tv-bedrijf Sky Italia.

Het vertrek van Ibarra heeft niets te maken met de urenlange telefoonstoring bij KPN van noodnummer 112 van maandag, zo benadrukte KPN. Het alarmnummer was na ruim drie uur uit de lucht te zijn geweest in de loop van de avond weer bereikbaar.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid communiceerde via een NL Alert de WhatsApp-tiplijn van De Telegraaf als alternatief voor 112. In totaal kwamen er volgens de krant zo’n 400 meldingen van burgers binnen. Minister Grapperhaus heeft zijn excuses aangeboden voor de blunder aan de hoofdredactie van De Telegraaf.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend, maar volgens KPN-bestuurslid Joost Farwerck gaat het in elk geval niet om een hack.

3. WOZ-waarde woningen behoorlijk gelijk op met marktwaarde, behalve bij snel stijgende huizenprijzen

De WOZ-waarden die gemeenten jaarlijks vaststellen voor woningen komen behoorlijk overeen met de prijsontwikkeling op de huizenmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster. In de onderzochte periode van 2012 tot 2017 is er bij geen enkele gemeente sprake geweest van een systematische over- of onderwaardering van woningen.

Maar er treedt wel een duidelijk verschil op tussen verkochte woningen en niet-verkochte woningen als de markt sterk stijgt. De niet-verkochte woningen worden dan enkele procenten lager gewaardeerd dan verkochte woningen.

4. Apple stelt bètaversie iOS 13 beschikbaar aan alle klanten

De nieuwe software van Apple voor iPhones en iPads komt pas later dit jaar officieel uit, maar Apple geeft iedereen de gelegenheid om de nieuwste iOS-versie nu al uit te proberen. Het techbedrijf heeft maandag de bètaversie van iOS 13 en iPadOS beschikbaar gemaakt voor publiek. Bezitters van een iPhone of iPad kunnen de nieuwste versie van het besturingssysteem downloaden via de website van Apple.

5. Nederlandse miljonairs hebben gemiddeld €3 miljoen en zijn gezonder en gelukkiger

Het CBS heeft een reeks statistieken over Nederlandse miljonairs op een rijtje gezet. Wat blijkt? Miljonairs hebben in Nederland gemiddeld een vermogen van 3 miljoen euro en qua inkomen zitten ze met 117 duizend euro per jaar drie keer zo hoog als het doorsnee inkomen van niet-miljonairs.

Ruim de helft van de miljonairs is ondernemer. En ze zijn doorgaans gezonder en gelukkiger dan niet-miljonairs.

6. Bij consumptieve lening is rente in 1 op 4 gevallen 8%!

Geld lenen kost geld. En niet zo’n beetje ook, blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise.

Een kwart van de consumptieve leningen kost 8 procent rente, terwijl het rentepercentage bij een op de zes leningen tussen de 11 procent en het wettelijke maximum van 14 procent zit.

Onder de consumptieve leningen zijn verzendhuiskredieten en creditcardleningen het duurst. Gemiddeld hebben Nederlanders 1,3 consumptieve lening per persoon voor een gemiddeld bedrag van 6.400 euro.

Lees ook: Een persoonlijke lening afsluiten voor je auto, een verbouwing of ander doel: 12 dingen om goed op te letten (en valkuilen om te vermijden)

7. Fastned-koers op ene beurs €33 en op andere beurs €22

Er zijn veel vragen rond de beursgang van snellaadbedrijf Fastned. Zo heeft de Vereniging van Effectenbezitters opheldering gevraagd over de koersexplosie bij het beursdebuut van afgelopen vrijdag, waarbij Fastned vijf keer zo veel waard werd. Maandag ging er op Euronext Amsterdam weer 20 procent van af. Maar er is meer opvallends.

Op Euronext noteerde Fastned dinsdagochtend op ongeveer 33 euro, terwijl een andere notering van het bedrijf op de alternatieve beurs Nxchange een koers van 22 euro gaf.

Het blijkt echter lastiger voor beleggers om van dit koersverschil te profiteren dan gedacht, zo meldt het FD. Beide aandelen hebben een ander soort identificatienummer (isin-code) en daardoor kost het omzetten van stukken relatief veel tijd. Dit moet via een aanvraagformulier en dat kan twee tot drie dagen duren. In die tijd kunnen de koersen weer fors bewegen.

8. ‘Uitwerking nieuwe zzp-wet kan wel 10 jaar duren’

De plannen voor de zzp-wet mogen dan gepresenteerd en klaar zijn, de volledige uitwerking ervan kan nog wel een jaar of tien duren. Dat zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken tegen Nu.nl.

Het kabinet wil een minimum uurloon van 16 euro instellen voor de onderkant van de markt, terwijl zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, vooraf kunnen afzien van premies en loonheffingen. Opdrachtgevers van zzp’ers die tussen deze twee groepen vallen, moeten een opdrachtgeversverklaring invullen die zekerheid geeft over de arbeidsrelatie.

9. Milaan sleept mede dankzij de populistische vicepremier Matteo Salvini de Winterspelen van 2026 binnen

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Olympische Spelen van 2026 toegewezen aan Milaan/Cortina d’Ampezzo. Het Italiaanse bid troefde dat van de Zweedse hoofdstad Stockholm af. Vicepremier Matteo Salvini van Lega Nord was een van de drijvende krachten achter de kandidatuur van Milaan.

Hij wil de wereld tonen hoe mooi Lombardije is en reageerde dan ook enthousiast op de toewijzing: “Dit is een overwinning voor Italië, voor de toekomst en voor de sport. Met de organisatie zullen we onze kwaliteiten en schoonheid aan de wereld laten zien.”
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: