De nieuwe software van Apple voor iPhones en iPads komt pas later dit jaar officieel uit, maar Apple geeft iedereen de gelegenheid om de nieuwste iOS-versie nu al te proberen.

Het techbedrijf heeft maandag de bètaversie van iOS 13 en iPadOS beschikbaar gemaakt voor publiek, nadat het eerder deze maand alleen voor ontwikkelaars was uitgebracht.

Iedereen die de nieuwe software wil uitproberen kan naar de website van Apple gaan en zich aanmelden voor het bètaprogramma. Om de bètaversie te downloaden moet je inloggen met je Apple ID. Daarna kan je op de link klikken om je apparaat aan te melden voor het bètaprogramma. Als dat eenmaal is gebeurd kun je via een link op de website het voor het installeren van de update noodzakelijke profiel downloaden.

Maak voordat je het bètaprogramma download een back-up van je iPhone. Omdat het niet de definitieve versie is van de software is er altijd kans op bugs en andere problemen. Met een back-up voorkom je dat je belangrijke data en informatie verliest als je iPhone onverhoopt crasht.

Om de nieuwste versie van iPadOS te installeren moet je op de website naar de sectie iPadOS bèta gaan en daarna dezelfde stappen volgen.

Er zitten de nodige nieuwe functionaliteiten in iOS 13, zoals een nieuwe Dark Mode, een toepassing die je via Apple laat inloggen op diensten van derden in plaats van via Google of Facebook en updates voor belangrijke apps als Messages, Maps en Reminders.

Voor het eerst wordt met het uitbrengen van iPadOS de nieuwe software voor de iPad ook afgesplitst van de iPhone-update. Het nieuwe besturingssysteem voor de iPad heeft een heel nieuw thuisscherm, verbeteringen aan Slide Over en nieuwe tekstverwerkingstoepassingen.

Apple presenteert de definitieve versie van nieuwe software voor mobiele apparaten altijd in september, tegelijk met het op de markt brengen van de nieuwe iPhones.

LEES OOK: Apple zet een revolutionaire stap: de iPad kan eindelijk een echte laptopvervanger worden