Een vervijfvoudiging van de koers bij een beursdebutant die weliswaar hard groeit, maar ook zwaar verlies lijdt. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vraagt beursuitbater Euronext om duidelijkheid over de beursgang van Fastned.

Op de eerste handelsdag afgelopen vrijdag vervijfvoudigde de koers van de uitbater van snellaadstations. Vanaf de uitgiftekoers van 11 euro schoot het aandeel Fastned omhoog naar een prijs van 53 euro.

Overigens zakte het aandeel Fastned maandag bij de opening van de beurs met ongeveer 25 procent tot een niveau van 40 euro.

“Dat is opmerkelijk gezien de moeizame aanloop naar de beursgang in Amsterdam”, zegt de beleggersvereniging. De organisatie vraagt Euronext om bevestiging dat regels rond verhandelbaarheid in acht zijn genomen.

Onder beleggers was de belangstelling voor Fastned volgens de VEB niet al te groot. Het bedrijf stelde de uitgifte van nieuwe aandelen uit vanwege toegenomen onzekerheid over het overheidsbeleid voor fiscale prikkels voor elektrisch rijden in Nederland. Er kon daardoor alleen in zogeheten depository receipts, ofwel ontvangstbewijzen voor aandelen, worden gehandeld.

Een van de redenen voor de koersexplosie van Fastned is waarschijnlijk de schaarste aan vrij verhandelbare certificaten van aandelen. Ruim 80 procent van de certificaten is onder controle van Fastned-oprichter Bart Lubbers en topman Michiel Langezaal. Zij hebben eerder aangegeven hun stukken vast te houden.

Lees ook op Business Insider

De beursgang van Fastned kende enkele hobbels. Eigenlijk zou het bedrijf anderhalve week geleden al naar de beurs gaan, maar dat werd een week uitgesteld tot afgelopen vrijdag

Een dag voor het beursdebuut besloot het bedrijf bovendien om niet zoals gepland tot 3 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Als reden daarvoor gaf Fastned dat er meer onzekerheid is over het overheidsbeleid rond elektrische auto’s. Het kabinet zou de fiscale prikkels voor het stimuleren van de aanschaf van die auto’s toch iets willen versoberen.

FastNed groeit snel, maar lijdt ook fors verlies

Vooraf waren er kritische geluiden van analisten over het aandeel Fastned. Het bedrijf zou geen perspectief op winst hebben en te veel schulden. Bovendien gaan steeds meer grote bedrijven als automakers en olie- en gasbedrijven zich ook op de markt voor snelladers begeven waardoor de concurrentie toeneemt.

Fastned heeft als doel om een Europees netwerk van duizend snellaadstations te bouwen. Momenteel heeft het bedrijf 101 snellaadstations in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar uitbreidingen naar België, Frankrijk en Zwitserland staan op stapel. Op middellange termijn moeten er drie tot zes nieuwe stations per maand bijkomen.

Fastned heeft nu 91 snellaadstations. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 6,3 miljoen euro op een omzet van ruim 1,6 miljoen euro.

LEES OOK: Als je een laadpaal voor thuis zoekt is prijzen vergelijken lastig – 3 dingen waarop je moet letten