ANALYSE – Boris Johnson is topfavoriet om Theresa May op te volgen als premier van Groot-Brittannië. De kans is groot dat het Brexit-spel komend najaar weer keihard gespeeld wordt, met het Britse pond in de slachtofferrol.

In de strijd om de opvolging van de Britse premier Theresa May is de afvalrace in volle gang. Het aantal kandidaten voor het voorzitterschap van de Conservatieve Partij is in een week tijd teruggebracht van tien tot twee. Voor deze schifting hadden de 313 Lagerhuisleden van de partij maar liefst vier stemrondes nodig.

De strijd gaat nu tussen Boris Johnson en Jeremy Hunt. Binnenkort mogen de 160.000 partijleden hun stem uitbrengen. Vervolgens wordt in de week van 22 juli bekend wie het land uit de EU mag leiden. Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, zoals blijkt uit het gestuntel van May in de afgelopen jaren.

Boris Johnson favoriet om May op te volgen

Johnson is de torenhoge favoriet in de leiderschapsstrijd. Dat voorspelt weinig goeds voor het Britse pond. Hij staat namelijk bekend als uitgesproken voorstander van de Brexit.

Al voor de afvalrace liet Johnson optekenen dat hij desnoods zonder akkoord op 31 oktober uit de Europese Unie stapt. Een van de weinige positieve dingen die je kunt zeggen over het bewind van May, is dat ze zo’n ‘no deal’-rampscenario heeft voorkomen.

Als Johnson daadwerkelijk kiest voor een chaotische Brexit, gaan de grenzen dicht en komt het vrije verkeer van mensen en goederen in één klap stil te liggen. De Bank of England heeft al becijferd dat het pond dan met maar liefst 25 procent kan dalen.

Ook als Johnson een chaotische Brexit vermijdt, gaat het pond onder zijn bewind een wilde rit tegemoet. Hij kiest namelijk vaker voor de confrontatie dan dat hij op zoek gaat naar overeenstemming. Zijn eerste tegenstander wordt waarschijnlijk de EU, waarmee hij tot een nieuw Brexit-akkoord wil komen.

Europese vertegenwoordigers laten geen kans onbenut om te benadrukken dat er al afspraken liggen, waar niet aan gesleuteld kan worden. De vraag is trouwens of dat ook wel nodig is.

Eerder dit jaar stemde Johnson al in met het Brexit-akkoord van May. Zijn onvoorspelbare karakter gaat ongetwijfeld zorgen voor de nodige verrassingen – en koersschokken van het pond.

Onzekere rit voor het Britse pond

Natuurlijk staat het nog niet vast dat Johnson de nieuwe premier wordt. Het zou niet de eerste keer zijn dat een underdog er met de verkiezingszege vandoor gaat. Denk bijvoorbeeld maar aan de onverwachte zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Meteen daarna kreeg de dollar een flinke tik.

Het pond zou juist een boost krijgen bij een verrassende verkiezingsuitslag, aangezien het gevaar van een chaotische Brexit dan een stuk minder groot is.

Voor iedereen die zaken doet in Groot-Brittannië, zijn valutaschommelingen natuurlijk niets nieuws. Hoewel de wisselkoers tussen pond en euro bijna op hetzelfde niveau staat als een jaar geleden, waren koersschommelingen van 5 procent binnen enkele weken geen uitzondering.

In juli weten we of dat in de toekomst zo gaat blijven, of dat na een paar woelige jaren de rust eindelijk terugkeert rondom de Britse munt.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.