Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Winterspelen van 2026 toegewezen aan de Italiaanse stad Milaan, in samenwerking met Cortina d’Ampezzo. Milaan versloeg in de stemming op de 134e sessie van het IOC in Lausanne de enige overgebleven andere kandidaat, Stockholm.

Matteo Salvini, namens de rechtspopulistische Lega Nord vicepremier van Italië, is volgens de Volkskrant een van de belangrijkste aanjagers geweest voor de kandidatuur van Milaan/Cortina d’Ampezzo. Hij ziet in het organiseren van de Olympische Winterspelen een enorme kans om de wereld het ‘mooie Lombardije’ te tonen.

“Dit is een overwinning voor Italië, voor de toekomst en voor de sport”, reageerde Salvini. “Met de organisatie zullen we onze kwaliteiten en schoonheid aan de wereld laten zien. Er komen mooie stadions, 20.000 nieuwe banen en een sterk verbeterde infrastructuur. We zijn er klaar voor.”

Vier steden had zich bij voorbaat teruggetrokken, wegens de grote omvang en de hoge kosten van het evenement. Dat waren het Zwitserse Sion, het Japanse Sapporo, het Oostenrijkse Graz en het Canadese Calgary. Sapporo en Calgary waren al eerder de organisator van het evenement.

In 2006 organiseerde het eveneens in Noord-Italië gelegen Turijn al eens de Winterspelen. Ireen Wüst won daar haar eerste gouden medaille en ook Marianne Timmer en Bob de Jong pakten daar goud.

Nederland blij met Spelen ‘dicht bij huis’

NOC*NSF had geen uitgesproken voorkeur. “Het maakt ons niet echt uit waar de Olympische en Paralympische Spelen worden gehouden”, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van de Nederlandse sportkoepel. “Wij doen er altijd alles aan om TeamNL perfect voorbereid aan de start te brengen. Voor ons als enthousiaste sport- en schaatsnatie is het wel prachtig om in 2026 de Spelen opnieuw dicht bij huis te hebben.”

Lees ook op Business Insider

Daarmee doelt Dielessen op de zomerse editie van het evenement, die in 2024 in Parijs worden gehouden. Eerst vindt nog Tokio 2020 plaats. In 2022 volgen dan de Winterspelen van Peking.