Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. ECB wil dat ING handelaren terughaalt uit Londen door Brexit 

De Europese Centrale Bank vindt het niet goed dat grootbank ING zijn handelsoperatie voor financiële producten volledig in Londen heeft geconcentreerd, stellen bronnen tegenover het Financieele Dagblad.

De toezichthouder zou eisen dat een deel van de handelsactiviteiten vanwege de Brexit terug wordt gehaald naar het Europese vasteland. Amsterdam en Frankfurt worden genoemd als mogelijke vestigingsplaatsen.

ING wil alleen kwijt dat de bank “continu in gesprek is” met de ECB over de gevolgen van de Brexit.

2. Nieuwe ‘vernedering’ voor Britten: Brusselse boete om dounefraude

Alsof de manier waarop de Britse premier Theresa May afgelopen week in Salzburg werd weggestuurd nog niet pijnlijk genoeg was voor het Britse ego.

Lees ook op Business Insider

Volgens de site Politico krijgt het VK mogelijk maandag al een procedure aan de broek, waarbij de Europese Commissie de Britse douane verantwoordelijk stelt voor het mislopen van € 2,7 miljard aan importheffingen door fraude met Chinese producten.

Brussel wil dit dossier graag aanpakken, vóór de Brexit een feit is.

3. Niet alleen huizenprijs stijgt…diesel, gas en stroom ook duurder

De stijging van huizenprijzen in Nederland nog altijd door. Maar er zijn meer prijzen die stijgen: de opmars van stroom- en gasprijzen zet door en ook dieselprijzen zitten in de lift.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk hier:

Blik op je Geld, September 2018: huizenprijs stijgt, diesel duurder, gas duurder – maar hypotheekrente blijft laag

 

4. Albert Heijn gaat Amazon achterna: kassaloos winkelen in de supermarkt 

AH heeft het in twee van zijn AH to go-filialen mogelijk gemaakt om te winkelen zonder dat daar een kassa aan te pas komt. Klanten halen een speciaal pasje langs het schap waarna het bedrag automatisch wordt afgeschreven.

Anders dan bij de kassaloze winkels van Amazon in de Verenigde Staten, maakt AH geen gebruik van camera’s voor de betalingen. Het is de bedoeling dat de kassa overbodig wordt in alle tachtig AH to go-winkels. De kassa verdwijnt er echter niet helemaal.

5. Ongeluk met elektrische bakfiets: onderzoek maar elektromagnetische straling bij het spoor

Werkt de elektrische bakfiets Stint nog goed in de buurt van een spoorwegovergang? Dat is een van de vragen waarop de NS, ProRail, de politie, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)  antwoord proberen te vinden.

De organisaties onderzoeken of er een wisselwerking is tussen elektromagnetische straling en de Stints. Volgens de ILT zijn er eerder meldingen geweest van storingen van de Stint bij een overweg.

Vorige week werden vijf kinderen en een volwassene geschept door een trein bij een spoorwegovergang. Vier kinderen zijn overleden, een kind en de volwassene raakten zwaargewond. De fabrikant van de bakfiets laat alle 3500 Stints die in gebruik zijn, controleren.

6. Nederland telt minder slachtoffers

Nederland lijkt weer wat veiliger geworden. In 2017 zijn minder mensen slachtoffer geworden van een gewelds- ,vermogens- of vandalismedelict, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in zijn Veiligheidsmonitor. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen.

Zo gaf in 2017 9 procent van de 65-plussers nog aan slachtoffer te zijn geweest, in 2012 was dat nog 12 procent. Het aantal slachtoffers onder jongeren tussen 15 en 22 jaar nam af van 26 naar 20 procent.

7. Elon Musks SpaceX ‘uitdagender dan de maanlanding’, blijkt uit nieuwe beelden

De ruimtevaartplannen van SpaceX zijn technisch gezien uitdagender die van Amazon-oprichter Jeff Bezos, zegt een ruimtevaartdeskundige tegen Business Insider.

SpaceX-topman Elon Musk gaf afgelopen week een inkijkje en toonde ontwerpbeelden van het ruimteschip waarmee onder meer de Japanse miljardair Yusaka Maezawa een rondje om maan gaat doen. Ruimtevaartdeskundigen spreken van revolutionaire toepassingen.

8. Beoogde Trump-kandidaat voor Amerikaans Hooggerechtshof heeft last van #metoo

De Republikeinen doen hard hun best om Brett Kavanaugh zo snel mogelijk als opperrechter benoemd te krijgen, maar er zijn al twee vrouwen die hem beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Advocaat Michael Avenatti, die ook porno-actrice Stormy Daniels bijstaat, zegt dat hij al bewijs heeft om de claims te ondersteunen.

Volgens Avenatti zouden Kavenaugh en een studievriend tijdens hun middelbare schoolperiode vrouwen te veel alcohol hebben gegeven, om ze vervolgens te kunnen misbruiken.

9.  Business Insider Nederland: website van het jaar? Stem op ons!

Business Insider Nederland is genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie Media. Daar zijn we uiteraard erg blij mee! Als je onze website regelmatig leest, hopen we dat je op ons wil stemmen: via deze link.

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!