Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes van vandaag.

1. Vanaf 12.00 uur gaat het weer flink sneeuwen in Nederland. Het KNMI heeft daarom code oranje uitgevaardigd, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Vanwege de verwachte sneeuw hebben de ANWB en Rijkswaterstaat opgeroepen om maandag thuis te blijven.

Aan het eind van de ochtend trekt een gebied met flinke sneeuwval vanuit het zuiden het land binnen. Als eerste zijn de zuidelijke provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland aan de beurt. Daar geldt vanaf het middaguur code oranje.

De sneeuw trekt gedurende de middag het land over in noordelijke richting. Vanaf 14.00 uur geldt code oranje voor alle provincies, behalve de drie noordelijke. In Groningen, Friesland en Drenthe is code oranje vanaf 17.00 uur van kracht.

2. De NS laat maandag net als zondag minder treinen rijden vanwege de verwachte winterse omstandigheden. Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier of elke tien minuten. Tijdens de avondspits zal de hinder voor reizigers naar verwachting zeer groot zijn.

KLM heeft wegens de verwachte sneeuw voor maandag 122 vluchten gecanceld. Het gaat om retourvluchten van na 15.30 uur naar vooral Europese bestemmingen die niet doorgaan, zo liet een woordvoerster weten. Schiphol houdt rekening met verminderde baancapaciteit door verwachte sneeuw.

3. Ze zijn er: de eerste bitcoin futures! Sinds middernacht is het mogelijk om te handelen in futures, beleggingsproducten waarbij je afspreekt een onderliggende waarde (van olie en graan tot bitcoin) tegen een vooraf bepaalde prijs in de toekomst te kopen of verkopen.

Met futures op de bitcoin kunnen beleggers speculeren op de toekomstige koers van de bitcoin, eventueel met een hefboom waarmee de winst of het verlies groter kan worden.

Cboe Global Markets is de partij die de eerste bitcoin futures uitgeeft. Daarbij maakt het gebruik van de cryptoruilbeurs Gemini van de Winklevoss-tweeling. Maar dat kan weleens problemen opleveren, want Gemini heeft bepaald geen vlekkeloze reputatie.

4. De bitcoin steeg maandagochtend meteen bijna 2.000 dollar in waarde volgens Coindesk, een ongewogen gemiddelde van de bitcoinkoers op de verschillende handelsplatforms. De belangrijkste cryptomunt is nu bijna 17.000 dollar waard. Dit jaar is de bitcoin al meer dan 1.400 procent gestegen.

5. Adyen wil mogelijk in 2018 naar de beurs. De Nederlandse 'unicorn' is een zogenoemde payment service provider: webwinkels kunnen door de dienst van Adyen te gebruiken in een klap verschillende betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of creditcard in hun webshop integreren. "We denken we dat het bedrijf uiteindelijk op de publieke markt moet zijn", zegt CEO Pieter van der Does tegen Bloomberg. Haast heeft hij niet. Adyen is winstgevend en boekte vorig jaar 687 miljoen euro omzet. En de rek lijkt er nog lang niet uit.

6. Shell vs. Fastned: 1-0. De energiereus mag bij een tankstation langs de A1 bij Muiden vier snelladers voor elektrische auto’s plaatsen. Zes jaar geleden had Fastned daar zelf een aanvraag voor ingediend en die was nog steeds in behandeling. De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat de overheid niet in strijd met de wet heeft gehandeld.

Komende week dient ronde twee en die is veel belangrijker: Fastned vindt het principieel onjuist dat de oliemaatschappij zelf laders mag plaatsen.

7. Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de afgelopen jaren een braindrain plaatsgevonden. Daardoor zijn er te weinig kundige ambtenaren om ingewikkelde dossiers in goede banen te leiden, zeggen experts tegen het Financieele Dagblad. "In de afgelopen tien jaar heeft een hele grote groep senior ambtenaren afscheid genomen. Daarmee is veel kennis vertrokken. Die is niet aangevuld", zegt advocaat Viola Sütö.

8. Vrijdag sloot de Britse premier May een voorlopig akkoord over de eerste fase van de Brexit-onderhandelingen. Daarbij bleek dat de Britten forse concessies hebben gedaan bij onder meer de kwestie van de Ierse grens. Op papier althans. Want zondag suggereerde Brexit-minister David Davis dat de tekst van vrijdag zoiets als een 'intentieverklaring' is. Wat meteen een reactie uitlokte van de Ierse regering die stelde de Britten te zullen houden aan wat ze vrijdag hebben beloofd. Kortom: niets ligt nog vast, tot het vast ligt.

9. Donald Trump houdt er geen gezonde levensstijl op na, tekent The New York Times op in een profiel van de Amerikaanse president. Trump drinkt elke dag naar verluidt 12 blikjes cola light en kijkt tot wel acht uur per dag televisie. Er zijn maar een paar mensen die de afstandsbediening aan mogen raken: Trump zelf en medewerkers van de technische afdeling.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

11 dingen die niet-succesvolle mensen tijdens het weekend doen

Ga nooit alleen. En 6 andere netwerktips voor de kerstborrel

Wanneer ben je te ziek of oud om auto te rijden? Dit zijn de regels