Goedemorgen! Vandaag moet je in elk geval het volgende weten.

1. Ook het Kadaster ziet het nu gebeuren: de Nederlandse huizenmarkt is zo krap dat het aantal woningverkopen daalt. In januari werden er 3 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vergeleken met december 2017 was zelfs sprake van een daling van 39 procent. Er verwisselden in januari 16.555 woningen van eigenaar.

Economen van Rabobank schatten begin deze maand dat de gemiddelde huizenprijs dit jaar nog wel fors blijft stijgen, met een plus van 8 procent. Lees hier welke consequenties dat heeft voor de huizenmarkt.

2. Zowel de groep werknemers met een vast contract als het aantal flexwerkers is afgelopen jaar gegroeid, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Opvallend hierbij is dat er een einde is gekomen aan de groei van de groep zzp’ers; zij vallen onder de categorie flexwerkers die verder ook tijdelijke werknemers en uitzendkrachten omvat. Vooral bij zzp’ers die producten verkopen is een terugval te zien.

Andere opmerkelijke trend: bij degenen die een vast contract kregen zijn hoogopgeleiden dominant.

3. De omstreden belastingdeals die Nederland maakt met internationale bedrijven maakt, worden tegen het licht gehouden. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën meldt in dagblad Trouw dat er zeker 78 afspraken zijn waarbij fouten zijn gemaakt. Dit betekent niet dat het kabinet een einde maakt aan de rulings. Rutte III ziet deze als essentieel voor het vestigingsklimaat. Tegelijkertijd is er veel kritiek op het voor bedrijven voordelige belastingregime.

4. De kosten om een bitcoin te 'minen' blijven maar stijgen. Dat stelt JPMorgan in een rapport over de cryptomarkt. Bedrijven zijn in een wedloop verwikkeld om zoveel mogelijk rekenkracht in te zetten om bitcoins te delven, maar al die computers verbruiken enorm veel energie. Daardoor stijgen de kosten. Het minen van één bitcoin kost nu gemiddeld bijna 4.000 dollar, schat de bank. Een jaar geleden was dat nog minder dan 1.000 dollar.

5. Hij is er zelf niet bij, maar maandag dient er een klacht tegen minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus bij de Raad voor Discipline, het tuchtinstituut voor de advocatuur. Het gaat om een zaak van voormalig KPMG-fiscalist Karim Aachboun die Grapperhaus beschuldigt een rechter te hebben misleid. Grapperhaus was als advocaat betrokken en stond accountantsbureau KPMG bij in een arbeidsconflict met Aachboun.

Tegen NRC zei Grapperhaus afgelopen weekend in een interview: "Ik moet er maar niets over zeggen, het moet een eerlijk proces zijn. Ik bemoei me niet met die zaak. (...) Ik zie de uitspraak van de Raad wel tegemoet.”

6. Het Zorginstituut Nederland beoordeelt de effectiviteit van nieuwe medicijnen en geeft daarnaast ook een oordeel of de kosten in redelijke verhouding staan met de verwachte gezondheidswinst. Bij dat laatste is volgens bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp echter problematisch dat farmaceuten bij dure medicijnen vaak weigeren uit te leggen hoe de prijs tot stand komt. "We kunnen niet bepalen of de patiënt waar voor zijn premiegeld krijgt", zegt Moerkamp tegen het FD. Het Zorginstituut vindt dit niet langer acceptabel.

7. De staking van piloten bij Transavia die maandagochtend van start is gegaan, zorgt ervoor dat duizenden passagiers niet kunnen vertrekken. Waarschijnlijk gaan in totaal zo'n 30 vluchten niet door. Afgelopen weekend liepen de cao-onderhandelingen met de piloten stuk, omdat moederbedrijf KLM niet inging op eisen van de vakbond. Die wilde onder meer een regelmatiger rooster voor piloten.

8. Nederland hoopt maandag weer op een medaillefeestje bij de Olympische spelen. De 500 meter voor de mannen staat op het programma. Maar naast drie kansrijke Nederlanders - Jan Smeekens, Kai Verbij en Ronald Mulder - zijn er nog zo'n tien andere kanshebbers.

Nederland heeft sowieso weinig te klagen: van de 184 toegekende medailles zijn er vooralsnog 13 voor Nederland.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)