De deadline om belastingaangifte te doen nadert. Dinsdag 1 mei moet de aangifte bij De Belastingdienst binnen zijn.

Sinds 1 maart kun je aangifte doen voor de inkomstenbelasting 2017. Doe je dat vóór 1 april, dan weet je zeker dat je voor 1 juli bericht krijgt van de fiscus.

Maar de uiterlijke datum om aangifte te doen is dus 1 mei. Doe je tussen 1 april en 1 mei aangifte, dan kan het iets langer duren voordat je bericht krijgt van De Belastingdienst.

Het is elk jaar weer puzzelen met aftrekposten bij het doen van de belastingaangifte. En dan ligt de website waarop je aangifte moet doen, er ook nog eens regelmatig uit. Die kans groter op de dagen rond de deadline.

Business Insider vroeg drie jaar geleden aan Allestoringen.nl wanneer de site van de Belastingdienst het best bereikbaar is. Allestoringen.nl houdt op basis van klachtenmeldingen op sociale media als Twitter en Facebook bij of bepaalde webdiensten beschikbaar zijn.

Als je kijkt naar de dagen van de week, dan is zaterdag de slechtste dag om aangifte te doen. Er zijn ook een paar specifieke dagen die je moet mijden zoals 1 maart, de dag dat je voor het eerst aangifte kan doen.

Maar nog erger zijn vaak de dagen vlak voor de deadline. Dit jaar is 30 april waarschijnlijk de allerdrukste dag.

Qua tijdstip is in de avond de kans groter dat het lukt om je aangifte te versturen dan midden op de dag. In onderstaande grafiek zie je relatieve drukte per uur op een gemiddelde dag:

Lees hier meer over: De 10 belangrijke weetjes over deadlines, boetes en tips bij het invullen van de aangifte 2017

Mogelijk zie je een paar handige aftrekposten over het hoofd. Business Insider publiceerde daarover de afgelopen weken een reeks artikelen.

Een overzicht van de serie over slimme aftrekposten:

En vergeet ook niet: Aangifte 2017: hoe je belasting betaalt over bitcoin en andere cryptomunten in 7 vragen