De problemen met batterijen van het nieuwe vlaggenschip van Samsung, de Galaxy Note 7, bezorgen het Koreaanse technologieconcern grote reputatieschade. En een rekening die naar schatting in de miljarden loopt.

Samsung riep kopers van den de Galaxy Note 7 dit weekend op het apparaat niet meer te gebruiken. Klanten die de nieuwe smartphone hebben gekocht werd verzocht deze in te ruilen voor een ander toestel.

Eerder deze maand riep Samsung 2,5 miljoen stuks van de Galaxy Note 7 terug, twee weken nadat de telefoon in de verkoop was gegaan. Er bleek een probleem te zijn met oververhitting van batterijen die voor explosiegevaar konden zorgen.

Analisten vrezen dat de kosten van het terugroepen van de Galaxy Note 7, het verlies aan momentum bij de verkopen van het nieuwe model en de reputatieschade de Koreanen miljarden gaan kosten.

19 miljard dollar aan beurswaarde verdampt

Samsung beleefde maandag op de beurs in Seoul de slechtste dag in meer dan vier jaar tijd. Beleggers dumpten het aandeel, nadat er ook waarschuwingen kwamen van luchtvaartbedrijven en toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa, om de nieuwe Samsung Galaxy Note 7-telefoon voorlopig niet te gebruiken.

Zo meldde de Amerikaanse overheidsdienst voor de veiligheid van consumentenproducten CPSC het toestel uit te zetten vanwege het gevaar dat de batterij ontploft.

Van zo'n 36 Note 7-telefoons, waarmee Samsung de concurrentie aan wilde gaan met de nieuwe iPhone van Apple, is de batterij in brand gevlogen of ontploft.

Samsung kelderde maandag op de beurs tijdens de handel tot 7,6 procent. Het aandeel sloot uiteindelijk 7 procent lager.

Inclusief het koersverlies van vrijdag, toen Samsung bijna 4 procent aan waarde verloor, is er inmiddels 19 miljard dollar aan beurswaarde verdampt.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl