Er komt waarschijnlijk een vrouw in het bestuur van de Europese Centrale Bank. En bij Samsung liep een presentatie van nieuwe buigbare beeldschermen niet op rolletjes. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Volgens adviesbureau Ernst & Young zet het boekenonderzoek dat de ECB bij Europese banken aan het doen is de kredietverlening onder druk. Ernst & Young schat dat uit het boekenonderzoek en de daaropvolgende stresstest zal blijken dat Europese banken 15 tot 150 miljard euro aan kapitaal nodig hebben.

2. De 23 mannen van de raad van bestuur van de ECB krijgt naar alle waarschijnlijkheid weer een vrouwelijke collega. Volgens de Duitse krant Handelsblatt steunt de raad van bestuur de nominatie van Bundesbank vice-president Sabine Lautenschläger als directielid. Lautenschläger is de beoogde opvolger van de Duitser Jörg Asmussen, die zijn functie heeft neergelegd en een onderminister is geworden in de derde regering van kanselier Angela Merkel. Geen van de 18 eurolidstaten heeft vooralsnog publiekelijk bezwaar gemaakt tegen Lautenschlägers benoeming.

3. De Amerikaanse Senaat is vannacht akkoord gegaan met de aanstelling van Janet Yellen als voorzitter van de Federal Reserve. Een magere meerderheid van 56 tegen 26 Senatoren stemde voor als gevolg van Republikeinse weerstand. Ter vergelijking: Ben Bernanke kreeg bij zijn benoeming als Fed voorzitter in 2006 70 senatoren achter zich.

4. Ondanks alle bezuinigingen zal Nederland dit jaar niet voldoen aan de `heilige` 3-procentsnorm voor het begrotingstekort. Dit heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gezegd. Dijsselbloem zei dat Nederland volgend jaar wel aan de norm zal voldoen.

De reden dat het begrotingstekort niet aan de Europese eis voldoet, is vooral de slechte binnenlandse economie. Nederland heeft na Ierland, Cyprus en Portugal de grootste private sector schuldenberg van alle 18 eurolidstaten.

In 2012 bedroegen de schulden van Nederlandse bedrijven en huishoudens 219 procent van het BBP, ver boven de limiet van 133 procent die de Europese Commissie hanteert. Met name huishoudens zijn bezig hun schulden af te lossen, en dit zet de consumptie zwaar onder druk.

5. Ook Deense huishoudens gaan gebukt onder torenhoge schulden, maar dat is volgens de topman van de Deense centrale bank geen groot risico voor de in het slop zittende Deense economie. De schulden van Deense huishoudens bedragen volgens cijfers van de OESO 321 procent van het beschikbaar inkomen. Volgens deze maatstaf is dat het hoogste niveau ter wereld.

6. Het Koreaanse conglomeraat Samsung heeft in het kwartaal dat eindigde in december voor het eerst sinds 2011 de winst zien dalen. Vanwege de moordende concurrentie op de markt voor smartphones daalde operationele winst van omgerekend 6,3 naar 5,8 miljard euro.

7. Een andere tegenvaller voor Samsung was de mislukte presentatie voor buigbare beeldschermen van actiefilmregiseur Michael Bay. Bay, bekend van films als Pearl Harbor en Transformers, bleek beter voor dan achter de camera te zijn.

Bay hakkelde wat zinnen en verliet vervolgens plotseling het podium. Bay zei later in een blogpost dat hij overenthousiast was, de presentatie van de vice-president van Samsung daarom onderbrak, waarop de teleprompter en hij zelf het spoor bijster raakte.

8. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend vlak gestart na verliezen op Wall Street en de Aziatische beurzen. Een grote tegenvaller was dat de belangrijke Amerikaanse ISM inkoopmanangersindex voor de dienstensector gisteren onverwacht bleek te zijn gedaald doordat nieuwe orders voor het eerst in meer dan vier jaar tijd afnamen.

9. De AEX probeert weer boven de 400 punten uit te komen, maar Aegon gooit roet in het eten nadat JPMorgan het advies voor de verzekeraar verlaagde naar Neutraal van Overwogen.

10. Handelaren hebben het vizier vandaag vooral gericht op de voorlopige inflatiecijfers voor de eurozone, die Eurostat om 11:00 uur bekendmaakt. Waarschijnlijk viel de inflatie terug van 0,9 procent in november naar 0,8 procent in december.

De te lage inflatie is onder meer het gevolg van de aanpassing die plaats vindt in eurolidstaten als Spanje, waar de private sector lonen stagneren of zelfs dalen. Dit wordt niet gecompenseerd door sterkere loongroei in goed lopende economieën als Duitsland. Voor de ECB, die een inflatiedoelstelling van 2 procent heeft, is de te lage inflatie een groot probleem. Vanwege de lage inflatie zijn reële rentestanden, de rente gecorrigeerd voor inflatie, hoger dan gewenst.

Het economisch herstel is namelijk pril en zwak, en de werkloosheid staat op het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl