Amsterdam telt zeker 6.000 illegale Airbnb-hotels: appartementen, huizen en woonboten die langdurig worden verhuurd aan toeristen.

Bijna 5.000 woningen worden permanent verhuurd en dus ontrokken aan de woningmarkt. Rond de 1.000 woningen voldoen niet aan andere regels, zoals het maximum van vier toeristen per overnachting, en zijn daardoor illegaal.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse data-analist Nico van Gog, dat wordt ondersteund door Airbnb-data-expert Murray Cox uit New York, zo bericht Trouw.

Op basis van twee verschillende rekenmethodes concluderen Van Gog en Cox dat van alle Amsterdamse verhuurplekken op Airbnb er ruim 6000 illegaal zijn, omdat deze meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd. De twee analisten trekken hun conclusies op basis van data die ze zelf via ‘scraping’ van de website van Airbnb hebben vergaard.

De Amsterdamse wethouder van wonen, Laurens Ivens (SP), is volgens Trouw bekend met de methode die de analisten hanteren, de gemeente maakt zelfs gebruik van de meldingen van Van Gog.

Ivens wil optreden tegen woning­onttrekking door vakantieverhuur. "We hebben hier een woningtekort, de wachtrijen zijn gigantisch en de woningprijzen lopen alleen maar op. Ik wil voorkomen dat onze woningen worden weggekaapt en mensen er heel veel geld mee verdienen.”

Een van de middelen om op te treden tegen illegale hotels is de meldplicht. Verhuurders moeten op straffe van een boete van 6.000 euro iedere dag dat ze een woning verhuren dit online melden bij de gemeente.

“Dat is het kat-en-muisspel dat constant gaande is. Geholpen door Amsterdammers die woonfraude aankaarten wordt dagelijks gezocht naar illegale verhuurders", aldus Ivens.

"Maar we kunnen niet overal als een kip zonder kop op af. Ik spreek data-analist Nico van Gog wel eens, dan laat hij me zien hoe ene Patricia op een andere pagina ineens Fleur heet. Als wij ergens op afgaan moeten we een feitelijke overtreding constateren. Dat betekent dus in een huis komen, toeristen aantreffen en aantonen dat dit illegaal is."

Update: Airbnb bestrijdt dat via de site ruim 6000 Amsterdamse woningen illegaal dienstdoen als hotel. Volgens het bedrijf maakten de onderzoekers daarbij geen onderscheid tussen de verschillende regels die gelden voor diverse soorten accommodaties.

Zo mag een gehele woning maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd, terwijl een enkele kamer het hele jaar dienst mag doen als vakantieonderkomen. Het internetbedrijf beweert bovendien dat de analisten bij hun rekenmethode geen onderscheid maakten tussen de beschikbaarheid van een ruimte en de daadwerkelijke verhuur daarvan.

Een van de aangehaalde analisten, Murray Cox, noemt die kritiekpunten van Airbnb pertinent onjuist. Bij zijn schatting van het aantal illegale hotels in Amsterdam, dat volgens hem 6183 bedraagt, was hij zich wel degelijk bewust van de verschillende regels die er gelden, laat hij in een reactie weten.

Daarnaast is het verschil tussen de beschikbaarheid en de uiteindelijke verhuur via Airbnb voor hem niet relevant, omdat hij zijn schatting baseerde op onlinerecensies op de verhuursite.

LEES OOK: Dit ‘appartement’ in Amsterdam van 17 m2  is van jou voor de spotprijs van €119.000