Wil je je huis verkopen, dan is dít het moment, als je de buurman, je baas of bevriende makelaar mag geloven.

En het klopt. Gemiddeld stegen huizenprijzen in het derde kwartaal van dit jaar met 7,4 procent, vergeleken met een jaar geleden. Met uitschieters in steden als Amsterdam (plus 22 procent) en Utrecht (plus 10,4 procent).

Nederlandse huizenprijzen stijgen al sinds het derde kwartaal van 2013, mede geholpen door de almaar dalende hypotheekrente.

Hoe pak je de verkoop van jouw stulpje aan? Iemand die daar alles van weet is Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate en Hulstkamp Makelaars. De sterrenmakelaar zit hoogstwaarschijnlijk achter de verkoop van het 24,5 miljoen kostende appartement van Justin Bieber aan de Dam. En een, ook al niet onaardig, optrekje van Madonna in De Rotterdam. Al wil De Ruiter dit niet bevestigen, want hij heeft een beroepsgeheim.

Business Insider sprak De Ruiter over hoe je een huis van een paar miljoen verkoopt en de makelaar gaf ons en passant ook nog wat tips die doorsnee huiseigenaren interessant kunnen zijn.

Wat te doen om je huis zo goed mogelijk te verkopen?


1. Zorg zoveel mogelijk voor een optimale presentatie

“Denk na over de inrichting van je huis en de presentatie op het internet”, begint De Ruiter. “Goede foto’s zijn zó belangrijk, omdat deze ervoor zorgen dat mensen wél of niet een afspraak maken voor een bezichtiging. Komen ze eenmaal bezichtigen, dan duurt dat vaak maar maximaal een half uurtje. Vervolgens beslissen ze of ze het huis wel of niet nemen. Dat is best snel, daardoor is de eerste indruk belangrijk.”


2. Je hoeft niet te overdrijven

“Je kunt natuurlijk ook doorslaan in je presentatie, je hoeft echt niet je hele huis een make-over te geven zoals je soms ziet in Amerika. Daar zorgen ze dat het hele huis naar appeltaart ruikt. Hier in Nederland houden we het liever wat normaler. Oké, als ik Amerikanen over de vloer krijg, pak ik het ook anders aan. Dan zorg ik ook dat het huis naar appeltaart ruikt, staat de verwarming alvast aan en neem ik een vrouwelijke assistente mee die mij begeleidt."


3. Wees bewust van het feit dat je een product verkoopt

"Als je je auto bij de dealer in gaat leveren, dan doe je hem ook eerst even door de wasstraat om een zo hoog mogelijke prijs te krijgen. Wees bewust dat je eigenlijk een product verkoopt. Zorg voor geurkaarsen, hang dikke hotelkwaliteit handdoeken in de badkamer op, zorg gewoon voor een beetje mini-luxe."

LEES OOK: Nederlandse huizenmarkt op kookpunt: bieden onder de vraagprijs is bijna geen optie meer