Disney is de meest succesvolle filmstudio van Hollywood, maar het bedrijf betaalt acteurs zelden gigabedragen uit.

Geen van de top 20 bestbetaalde acteurs in de top 20 van filmblad Variety speelde in een film van Disney.

Aanvoerder van de lijst van best betaalde acteurs is Daniel Craig, die 25 miljoen dollar (21 miljoen euro) vangt voor een Bond-film die hij aanvankelijk niet wilde doen.

Dwayne ‘The Rock’ Johnson tekende voor 22 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) om te verschijnen in Red Notice en Vin Diesel is nummer drie met 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) voor The Fate of the Furious van vorig jaar.

Dat er geen acteur van een Disney-productie voorkomt in de top 20 van Variety, is niet zonder reden. Disney concentreert zich de laatste tien jaar op superhelden uit het Marvel-universum en blies ook de Star Wars-serie een nieuw een bijzonder lucratief leven in.

Leidend voor de studio is intellectueel eigendom in plaats van sterren. Een wereldwijd, veelzijdig merk als Star Wars of The Avengers is vele malen meer waard dan één enkele acteur.

Deze aanpak is een behoorlijke verschuiving in de werkwijze van Hollywood.

Lees ook op Business Insider

In de jaren negentig klotste het geld tegen de plinten voor topacteurs als Julia Roberts, Will Smith en Tom Hanks. Zij en een select gezelschap van anderen verdiende 20 miljoen dollar per film en ontvingen daarbovenop nog eens forse deals om te delen in de opbrengst van ticketverkoop.

Dezer dagen is het echter belangrijker dat Batman regelmatig in de bioscoop te zien is, in plaats van wie hem speelt.

Disney harkte met haar aanpak miljarden dollars binnen, zonder een flinke portie te delen met de acteurs. Dat wil niet zeggen dat sommige sterren niet goed verdienen – ze moeten gewoon een beetje harder werken.

Slechts 2,5 miljoen dollar voor acteur van Iron Man

Een goed voorbeeld is Iron Man, in het dagelijks leven bekend als Robert Downey Jr. Op het moment dat stripuitgever Marvel in de films stapte, stond het bedrijf meer in de spotlights vanwege haar faillissement dan vanwege de visuele hits. De eerste Iron Man-film had een budget van 140 miljoen dollar en Marvel was niet van zins dat te verbrassen aan een dure hoofdrolspeler.

Downey ging akkoord met een salaris van ‘slechts’ 2,5 miljoen dollar (2,1 miljoen euro), schrijft Ben Fritz in zijn boek The Big Picture: The Fight for the Future of Movies. Dat is weinig, gelet op het feit dat hij een Oscar-nominatie op zak had. Wel was de carrière van Downey toe aan een oppepper na de nodige jaren van drugsgebruik en arrestaties.

Downey en zijn collega-acteurs ontvingen na het kolossale succes van Iron Man – 585 miljoen dollar aan ticketverkopen – een bonus voor hun diensten. Voor de volgende afleveringen in de Iron Man-serie en de The Avengers-trilogie kreeg Downey een hoger salaris, oplopend tot 80 miljoen dollar mede door zijn hoofdrol in Avengers: Age of Ultron.

thor

Chris Hemsworth kreeg omgerekend slechts 126.000 euro voor zijn eerste Thor-film. Foto: Marvel Studios

De ijzeren man is echter de uitzondering op de regel bij Disney.

Emma Watson verdiende 3 miljoen dollar met Beauty and the Beast, een bedrag dat overigens opliep tot 15 miljoen dollar (12,6 miljoen euro) toen de film succesvol bleek. Captain America-acteur Chris Evans mocht 1 miljoen dollar incasseren voor Captain America: The First Avenger en voor Thor ging Chris Hemsworth akkoord met een beloning van een opvallend lage 150.000 dollar (126.000 euro).

“Ik denk dat veel sterren en hun agenten tegenwoordig realistisch ingesteld zijn”, zegt Fritz, die ook voor The Wall Street Journal werkt. “Ze weten dat 10 tot 20 miljoen dollar voor een film vandaag de dag niet meer voorkomt. Als ze relevant willen blijven voor een groot publiek is een rol in zo’n serie erg handig. Plus, het vergroot hun profiel ook en vergroot daarmee de kans dat ze meer verdienen voor andere films, inclusief natuurlijk de vele sequels en spin-offs van de serie zelf.”

Kijk maar naar Dwayne Johnson die nu grote titels draagt na zijn hoofdrol in Moana van Disney. Of hoe Chris Pratt na twee afleveringen Guardians of the Galaxy een contract van 10 miljoen dollar tekende voor Jurassic World: Fallen Kingdom.