Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2014 met bijna een kwart gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar.

Dat maakte Faillissementsdossier.nl maandag bekend.

In de eerste drie maanden van dit jaar gingen 2672 bedrijven en instellingen bankroet tegen 3470 in 2013. Sinds de zomer van 2013 is het aantal faillissementen gestaag gedaald.

Ondanks de afname, blijft het aantal faillissementen relatief hoog. In het eerste kwartaal van 2008, nog voor het uitbreken van de crisis, vroegen slechts 1686 bedrijvende een faillissement aan. Dat was 40 procent minder dan in de eerste drie maanden van 2014.

Wijzigingen in faillissementswet

Econoom en faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt gaat ervan uit dat het aantal faillissementen dit jaar hoog blijft. Hij wijst daarbij op de komende wijzigingen in de faillissementswet. Daar hebben inmiddels al verscheidene bedrijven gebruik van gemaakt – Marlies Dekker, De Harense Smid – en gaan nog veel meer bedrijven gebruik van maken, voorspelt de econoom.

De nieuwe wet biedt bedrijven de mogelijkheid tot een doorstart door middel van de benoeming van een stille bewindvoerder. Bedrijven gaan dan wel failliet, maar maken direct een doorstart, waardoor er zo weinig mogelijk waarde verloren gaat.

Transport en bouw positief

Vooral in de transportsector en in de bouw gingen de afgelopen maanden minder bedrijven onderuit (dalingen bijna 40 procent).

De horeca daarentegen zag het aantal bankroeten in de periode januari tot en met maart met 15 procent stijgen. Vooral cafés hebben het zwaar. Zij zien hun omzet al 2 jaar onafgebroken teruglopen.

Volgens faillissementsexpert Kerstholt heeft de horeca veel last van de achterblijvende koopkracht. "Veel consumenten zien een bezoek aan de horeca toch als een luxeproduct. Als mensen minder geld te besteden hebben, is dat één van de eerste dingen waarop ze bezuinigen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl