De Franse minister van industrie trapt tegen Duitsland aan en Microsoft wil niet-Amerikaanse klanten helpen om zich in te dekken tegen spionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Arne Petimexas van AFS Group praat je bij.

1. ECB-president Mario Draghi heeft tegen de Zwitserse krant Neue Züricher Zeitung gezegd dat de eerste tekenen van economisch herstel in de eurozone zichtbaar zijn. Het herstel is echter zwak en kwetsbaar en de kans op een verzwakking van de conjunctuur is groot, aldus Draghi, die waarschuwde voor te optimistische voorspellingen.

Hopelijk heeft de ECB zijn les geleerd, nadat de centrale bank twee keer eerder de rente op een ongelukkig moment verhoogde. In de zomer van 2008, toen de financiële zeepbel al aan het leeglopen was en de economie aan de vooravond stond van de grootste crisis sinde WOII, verhoogde de ECB de rente. In het voorjaar van 2011, toen de crisis bezig was zich te verspreiden naar Italië en Spanje, gaf de ECB de economie nog een trap na met twee renteverhogingen. Zowel in 2008 als 2011 zag de ECB een tijdelijke inflatiepiek niet voor wat het was.

2. De regering van bondskanselier Angela Merkel moet haast maken met de transitie naar duurzame energie als wind- en zonne-energie, blijkt uit een peiling van bureau Allensbach. Volgens de peiling vindt meer dan tweederde van de Duitsers dat de zogenoemde Energiewende niet snel genoeg gaat. 71 procent zegt de transitie te steunen, die onder meer betaald wordt door middel van heffingen op energieverbruik door huishoudens en niet-energieintensieve bedrijven.

Duitse nutsbedrijven zijn in een recordtempo vervuilende kolencentrales aan het bouwen vanwege de lage kolenprijzen. Energieprijzen in Europa staan namelijk onder druk vanwege de laagconjunctuur en het gesubsidieerde aanbod van duurzame energie, en met deze marktomstandigheden zijn alleen kolencentrales rendabel.

3. Zwitserland heeft donderdag maatregelen aangekondigd om een zeepbel in de vastgoedmarkt te voorkomen. De Zwitserse centrale bank heeft de hoeveelheid kapitaal die banken moeten aanhouden voor hypotheken of hypotheek gerelateerde activa verdubbeld van 1 naar 2 procent.

Vastgoedprijzen in Zwitserland zijn fors gestegen als gevolg van de instroom van vluchtkapitaal uit de eurozone. Vanwege de lage rentestanden in Zwitserland is veel van dit kapitaal in de vastgoedmarkt beland.

4. Microsoft gaat vanwege het NSA-schandaal buitenlandse klanten de mogelijkheid bieden hun data op servers buiten de VS op te slaan. Dit heeft een topman van Microsoft tegen de Financial Times gezegd tijdens het World Economic Forum in Davos. Het is onduidelijk of de maatregel tegen de afluisterpraktijken daadwerkelijk gaat helpen, want de VS zijn niet het enige land waar burgers massaal worden bespioneerd.

5. De koers van Ebay heeft een sprong gemaakt nadat de online veilingwebsite aankondigde dat de activistische beleggers Carl Icahn pleit voor het opbreken van het bedrijf. Icahn pleit voor de afsplitsing betaaldienst PayPal, die inmiddels goed is voor zo’n 40 procent van de omzet.

Bovendien heeft Icahn twee zetbazen naar voren geschoven die moeten toetreden tot de board. De CEO van Ebay zei gisteren een afsplitsing te hebben overwogen, maar gaf aan PayPal toch te willen houden omdat de betaaldienst de omzetgroei te danken heeft aan transacties op de online veiling site.

6. De Franse minister van Industrie Arnaud Montebourg wil dat er een einde komt aan de race-to-the-bottom door middel van het beknotten van loongroei. Montebourg zei tegen Le Monde dat Duitsland oneerlijk concurreert doordat er nog geen minimumloon is ingevoerd (er komt een minimumloon van 8,50 euro in 2015).

Montebourg waarschuwde Duitsland anders tegen het probleem aan loopt dat niemand nog geld heeft om Duitse producten te kopen. Daarnaast zei Montebourg dat Duitsland niet de staatsschuld moet aflossen, maar begrotingsoverschotten moet inzetten om de vraag te stimuleren. Volgens Montebourg is dat ook in het belang van Duitsland, dat vanwege zijn reusachtige handelsoverschot sterk afhankelijk is van buitenlandse vraag.

7. Volgens het CBS is de werkloosheid vorige maand gestegen naar 8,5 procent van 8,2 procent in november. Dat kwam met name doordat mensen hun baan verloren, waardoor de werkgelegenheid ook daalde. In juli 2013 bereikte de werkloosheid een (voorlopige) piek van 8,7 procent.

Dat het werkloosheidspercentage daalde tot aan december kwam niet doordat er meer mensen gingen werken. In tegendeel: de werkgelegenheid was namelijk dalende.

Zie hieronder een grafiek met de ontwikkeling van de werkloosheid en de werkgelegenheid (klik voor uitvergroting).

Werkloosheid 3

De oorzaak van het lagere werkloosheidspercentage was kunstmatig, namelijk een afname van de beroepsbevolking: onder meer jongeren zochten niet langer naar een baan en gingen weer naar school.

Zie hieronder een grafiek met de ontwikkeling van de werkloosheid en de beroepsbevolking (klik voor uitvergroting).

Werkloosheid 2

8. Europese beurzen zijn vanochtend licht hoger gestart, een voortzetting van de zijwaartse handel van deze week. Wall Street liet gisteren weinig beweging zien, terwijl de meeste Aziatische beurzen rood kleurden na tegenvallende Chinese macrocijfers. Uit de inkoopmanagersindex voor de industrie bleek dat de sector in januari is beginnen te krimpen doordat de orderinstroom is gaan dalen.

9. Het is vandaag PMI-dag in Europa, de dag dat de maandelijkse inkoopmanagersindexen bekend worden gemaakt. Tot nog toe zijn de cijfers overwegend meevallend. De Duitse industrie groeide sterker dan verwacht, terwijl de groei van de Duitse dienstensector marginaal tegenviel.

De krimp van de Franse dienstensector en industrie bleek daarnaast wat minder sterk dan verwacht te zijn. De krimp in Frankrijk blijft wel een punt van zorg. In het vierde kwartaal waren de inkoopmanagersindexen voor Frankrijk ook al negatief, en er bestaat een risico dat de op een na grootste economie in de eurozone in een nieuwe recessie belandt.

10. Handelaren hebben het vizier gericht op de eerste belangrijke Amerikaanse macrocijfers die deze week naar buiten komen. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bleven waarschijnlijk laag en naar verwachting zal de inkoopmanagersindex voor de industrie wijzen op stabiele groei.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl