Het leven als twintiger kan ingewikkeld zijn.

Misschien zit je niet meer op school, maar je hebt alsnog een hoop te leren. Om je te helpen in deze periode gingen we op Quora op zoek naar een aantal handige tips over wat je het beste kunt doen in dit decennia.

Hieronder vind je tien vaardigheden die iedere twintigjarige zich eigen zou moeten maken.

1. Hoe je gewoon eerlijk bent

Wanneer je te laat komt op een afspraak kan het verleidelijk zijn om de schuld te leggen bij een treinvertraging. Wat je veel beter kunt doen volgens Quora-gebruiker Michael Hoffman is “je excuses aanbieden. Je hoeft geen details te geven. ‘Ik had mijn tijd verkeerd gepland’ is honderd keer beter dan je integriteit te grabbel gooien door het verkeer de schuld te geven.

2. Hoe je met kritiek omgaat

Niemand vindt het fijn om te horen dat-ie iets verkeerd doet. Zoals Abhinav Gupta ook al schrijft is het makkelijk om op dat moment degene die de kritiek geeft te bekritiseren of te negeren.

"Wil je succes hebben in het leven, dan kun je het beste positief reageren op kritiek. Ga niet de criticus die jou op je fouten wijst afvallen."

3. Hoe je een interessant gesprek start

"Een goed gesprek voeren is een ondergewaardeerde vaardigheid", zegt Deepak Mehta. Zelf had hij als verlegen persoon hier altijd problemen mee.

De ervaring leerde hem dat wanneer je iemand durft aan te spreken, je misschien wel eindigt met een nieuwe vriend, zakenrelatie of een nieuw inzicht.

Lees vooral ook even dit artikel met dertien tips om beter te worden in small talk.

4. Hoe je om iets dat je wilt vraagt

"Het vermogen om iets te durven vragen is de makkelijkste, meest onderschatte vaardigheid als het gaat om groei in je carrière", schrijft iemand anoniem.

Durf je niet te vragen om een loonsverhoging, promotie of grote deal? Dan ga je hem ook niet krijgen.

Als je bij de gedachte aan iets vragen alleen al zenuwachtig wordt, dan kun je dit simpel oefenen. Probeer bijvoorbeeld eens met de marktkoopman te onderhandelen over de prijs van je groenten.

"Hoe vaker je jezelf in een ongemakkelijke situatie zet, hoe sneller je zult zien dat het eigenlijk niet zo ongemakkelijk is."

5. Hoe jij je aan je woord houdt

Misschien heb je tegen een vriend gezegd dat je op zijn feestje zou komen of dat je vandaag nog een taak voor je baas zou doen. Hoe de situatie ook is, het is belangrijk om je woord te houden.

"Breek met de belofte en mensen verliezen hun vertrouwen in je. En het is lastig om dat vertrouwen weer terug te winnen", zegt Hoffman.

office meeting

Foto: Flickr/HA0521-031

6. Hoe je effectief communiceert

Het maakt niet uit in welk vakgebied je werkt, je kunt je altijd bekwamen in de manier waarop je schrijft en praat.

"Denk eens na hoe jij jezelf kunt uitdagen om betere e-mails te schrijven of beter te communiceren in een vergaderen", tipt de anonieme schrijver.

Een voorbeeld: "Wacht eens vijf seconden in plaats van meteen te reageren tijdens een vergadering. Heb je na die vijf seconden nog altijd het idee dat het iets toevoegt aan de meeting, zeg het dan. Ben jij juist te verlegen? Probeer dan eens om gewoon meteen te zeggen wat je denkt."

7. Hoe je veerkrachtig je bent

In je hele leven krijg je te maken met tegenslagen, verdriet en frustraties. Carolyn Cho zegt dat je je tijd als jongvolwassenen kunt gebruiken om erachter te komen hoe je met tegenslagen om kunt gaan:

"Als twintiger ben je relatief vrij, je heb nog niet de verantwoordelijkheden die de gemiddelde dertiger of veertiger heeft. Dat geeft je de ruimte om te experimenteren, te vallen en op te staan."

8. Hoe je goede tafelmanieren laat zien

"Veel belangrijke gesprekken voer je tijdens een maaltijd", schrijft Drew Pavilonis.

"Met je mond open eten, smakken, je vingers aflikken, ellebogen op tafel leggen laten een gebrek aan manieren zien."

9. Hoe je met je geld omgaat

Cho geeft jongvolwassenen het advies om goed na te denken over hun uitgaven:

"Luxe is fantastisch, maar alleen als je het jezelf kan veroorloven. Leer om bescheiden te leven en geld te sparen, dan heb je uiteindelijk de financiële vrijheid om jezelf af en toe op iets leuks te trakteren."

10. Hoe je omgaat met een afwijzing

Veel mensen gebruiken hun jaren als twintiger om te experimenteren met banen, ervaringen en relaties. Sommige pogingen worden een succes, andere niet.

Volgens Joe Choi zijn dit mooie kansen om om te leren gaan met afwijzing. Of het nu om een droombaan of date gaat: "Het is lastig, maar afwijzing hoort bij het leven. Het is zelden iets persoonlijks en belangrijker: het betekent niet het einde van de wereld. Zwelg niet in zelfmedelijden."

"Het leven zit vol uitdagingen. Je jaren als twintiger zijn perfect om wat harder te worden en jezelf te leren hoe je emotioneel veerkrachtig bent."

Music Lessons Tulane

Foto: Via Wikimedia Commons

11. Hoe je iets leert zonder studieboek

Studeren hoef je niet alleen in schooltijd te doen. Dat kun je "altijd, overal en met iedereen doen", schrijft Lenny Kho. "Houd je ogen open."

Lees boeken, oefen met een vreemde taal of neem muzieklessen. Doe wat jouw hart sneller laat kloppen.

12. Hoe je mogelijke veranderingen accepteert

Onderzoek door psycholoog Dan Gilbert laat zien dat we moeite hebben met ons voor te stellen hoeveel we veranderd zullen zijn in de toekomst.

Het klinkt dus niet meer dan logisch dat Choi zegt: "Het is bijna onmogelijk om te plannen waar je over een paar jaar staat."

Tijdens zijn studie bouwkunde had Choi nooit kunnen bedenken dat hij naar Oost-Europa zou verhuizen. Maar dat deed hij uiteindelijk wel. Toen hij eenmaal op het platteland in Europa woonde, had hij nooit verwacht dat hij naar een appartement in New York zou verhuizen. Ook dat gebeurde.

13. Hoe je keuzes maakt

"De brug tussen analyse en actie is effectief keuzes maken. Weten wat je moet doen op basis van de informatie die je hebt", schrijft Janic Butevics. "Niet kritisch zijn kán gevaarlijk zijn, maar dat is ook het geval bij alles tot in den treuren analyseren.

Gebruik desnoods de 'gun test' van Stanford-professor Bernard Roth. Stel je voor dat iemand een pistool tegen je hoofd houdt en je vijftien seconden hebt om een keuze te maken. Wedden dat je iets kiest? Daarbij haalt het een hoop druk van je af.

14. Hoe je jezelf moet verkopen

Deze vaardigheid is voor iedereen interessant, niet alleen verkopers.

"Jezelf kunnen verkopen is een belangrijke skill in ieder gedeelte van je leven", schrijft Lukas Schwekendiek. "In het bedrijfsleven moet je jezelf kunnen verkopen aan klanten en potentiële opdrachtgevers. Zoek je een partner dan moet je ook jezelf kunnen verkopen en laten zien wat voor toegevoegde waarde jij bent in het leven van de ander."

Probeer een verhaal over jezelf te vertellen, daardoor herinneren mensen je sneller. Zorg ervoor dat het verhaal voor een gesprek zorgt met je luisteraars.

15. Hoe je moet onderhandelen

Schrijver James Altucher heeft het over het belang van kunnen onderhandelen. Hij refereert daarbij specifiek naar tips die hij kreeg van de voormalig FBI-onderhandelaar Chris Voss.

Een van de tips gaat over mensen 'nee' te laten zeggen, wanneer je ze uiteindelijk 'ja' wil laten zeggen. Bijvoorbeeld: wordt je het met je manager maar niet eens over de voorwaarden bij een baan? Dan kun je hem vragen 'Wil je dat ik faal?'. Het antwoordt is natuurlijk nee, vanaf dit punt kun je wat meer aandringen om je zin te krijgen.

16. Hoe je luistert zonder te spreken

M. Malhan schrijft: "Door jezelf te trainen om een betere en actievere luisteraar te worden, kun je effectiever communiceren en ontwikkel je betere relaties in je leven."

Zoals Dave Kerpen, CEO of Likeable Local, al eerder aan Business Insider vertelde is luisteren de belangrijkste en meest ondergewaardeerde vaardigheid in werk en je leven.

Probeer eens 'mindful conversation'. Twee mensen vormen een setje en een persoon praat voor een bepaalde tijd terwijl de ander compleet stil is. Vervolgens reflecteert de tweede persoon op wat de eerste heeft gezegd, totdat de eerste persoon tevreden is. Vervolgens wissel je van rol.

Het doel van mindful conversation is om minder oppervlakkige gesprekken te voeren en juist meer waarbij je het idee hebt dat jij en je gesprekspartner elkaar volkomen begrepen.

17. Hoe je geduldig blijft

Natuurlijk is het belangrijk om ambitieus te zijn en hard werkt om je doelen te bereiken. zorg er alleen voor dat je niet gefrustreerd raakt als je op je vijfentwintigste nog geen promotie hebt gekregen of genoeg gespaard hebt voor een koophuis.

Een tip van Steve Kobrin: "Goede dingen gaan niet over één nacht ijs. Deze kosten tijd, energie, werk en denkwerk. En veel vallen en opstaan en leren van je fouten."

LEES OOK: 5 dingen die de meest productieve mensen dagelijks doen

MIS OOK NIET: 4 tips over de juiste lichaamshouding van een oud-wereldkampioen speechen