Gewone spaarders blijven buiten schot, maar verder moeten geldschieters van brakke, grote banken beter opletten vanaf 2016. En de Franse ex-president Sarkozy blijft ambitieus. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. ECB-president Mario Draghi zal tijdens het boekenonderzoek en de stresstest naar de Europese grootbanken geen pleefiguur slaan. Van de economen die gepolst zijn door persbureau Bloomberg, verwacht 90% dat het onderzoek geloofwaardiger zal zijn dan de mislukte stresstests van het bankentoezichtorgaan EBA. De EBA nam twee keer Europese banken onder de loep, maar vond geen problemen bij een aantal banken die later toch gaten in hun balans bleken te hebben. Het genationaliseerde SNS Reaal was hier een van.

2. Cyprus was dus wel een ’template’, of modelvoorbeeld. Schuldeisers van Europese banken moeten vanaf 2016 gaan bloeden om te voorkomen dat belastingbetalers weer moeten opdraaien voor omvallende banken. EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn woensdagavond overeengekomen om de nieuwe bail-in regels in 2016 al te laten ingaan, twee jaar eerder dan gepland. Dit houdt in dat voortaan niet alleen aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers, maar ook houders van preferente bankobligaties en depositohouders boven de 100.000 euro verliezen moeten nemen als een bank een gat in de balans heeft. Depositohouders tot 100.000 euro, die onder het depositogarantiestelsel vallen, hoeven zich geen zorgen te maken en blijven beschermd.

3. ECB-directild Jörg Asmussen is niet in zijn sas met het compromis over de bankenunie dat tot stand aan het komen is. Asmussen zei tegen de krant Handelsblatt dat hij de regelgeving wie het laatste woord heeft over het al dan niet afwikkelen van een zwakke bank te complex is. Zoals het er nu op lijkt, kunnen lidstaten een besluit van de Europese Commissie over het afwikkelen een probleembank tegenhouden. De ECB ziet liever dat de Commissie het laatste woord heeft.

4. Banken moeten ontmoedigd worden om met goedkope ECB-leningen hoger renderende staatsobligaties te kopen. Dit heeft ECB-directielid Peter Praet gezegd tegen de Financial Times. Volgens Praet moet er een einde komen aan de regel dat staatsobligaties `risico-vrij` zijn, wat inhoudt dat banken geen kapitaal hoeven aan te houden voor staatsobligaties. Het met ECB-geld kopen van hoger renderende staatsobligaties, zoals die van Spanje of Italië, staat bekend als de Sarko-trade. De toenmalige Franse president Nicholas Sarkozy zei eind 2011, toen de ECB de eerste ronde van goedkope 3-jaars leningen aan banken afkondigde, dat je “geen genie” hoeft te zijn om met de geld staatspapier te kopen.

5. Oud-president Sarkozy kan zijn sluimerende ambities overigens niet goed onderdrukken. Sarko zei tegen het tijdschrift Le Point dat hij “niet niet kan terugkeren naar de politiek.” “Het is niet mijn keuze, het is het lot”, aldus Sarko, die tijdens zijn ambtstermijn ook wel president Bling-Bling werd genoemd, vanwege zijn extravagante levensstijl.

6. De koers van Ziggo spuit vanochtend hoger nadat Bloomberg meldde dat Liberty Global een nieuw bod op de kabelaar aan het voorbereiden is. Liberty, dat al circa 30% van de aandelen Ziggo bezit, zou nog voor het einde van het jaar een bod kunnen uitbrengen.

7. Heineken wil volgens CNBC het belang in het Indiase United Breweries Group uitbreiden. Het gaat naar verluidt om een kleine deal. Heineken zou 3,56 miljoen aandelen willen kopen voor omgerekend 9,10 euro per stuk. Een topman van United heeft de interesse van de Nederlandse brouwer ontkend.

8. Air France behaalt waarschijnlijk niet de doelstelling van het verminderen van het grondpersoneel met 1.826 arbeidsplaatsen door natuurlijk verloop. Dit meldt het persbureau AFP. Air France, de Franse tak van fusiemaatschappij Air France-KLM, is er nog steeds niet in geslaagd uit de rode cijfers te komen. Dit in tegenstelling tot KLM, dat wel winstgevend is.

9. AkzoNobel gaat de activiteiten op de Duitse verfmarkt saneren. De chemiereus is van plan 67 van de 72 verfwinkels te verkopen.

10. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend wederom in het rood gestart in het kielzog van verliezen op Wall Street en in Azië. De AEX is hierdoor op weg naar het derde verlies op rij. Het begrotingstekort dat in de VS werd bereikt, wordt negatief uitgelegd. Doordat het akkoord de onzekerheid rond de begrotingsperikelen van de VS vermindert, zou de druk op de Fed om de economie te stimuleren afnemen.

Een andere mogelijke verklaring is de berichtgeving dat Stanley Fisher de nummer twee bij de Fed wordt. Fisher zou naar verluidt geen fan zijn van de rentebelofte van de Fed. De Fed heeft onder voorzitter Ben Bernanke beloofd de rente laag te houden zolang de werkloosheid op een verhoogd niveau staat en de inflatie binnen de perken blijft. De belofte moet voorkomen dat markten de rentestanden vroegtijdig opdrijven, wat het herstel van de economie zou belemmeren.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl