Goedemorgen! Dit moet je vandaag in elk geval weten.

1. Rondje in Amsterdam het duurst… alweer

Wie het mooie weer aangrijpt om vrienden of familie te trakteren op een drankje op een Amsterdams terras, moet diep in de buidel tasten. De hoofdstad is voor het vierde jaar op rij de duurste terrasstad, blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Twee koffie, twee fris en twee rosé kosten in Amsterdam gemiddeld 25,10 euro, 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Voor het goedkoopste rondje moet je in Zwolle zijn. Daar ben je 3,75 euro minder kwijt dan in Amsterdam.

2. Witte Huis wijst aanbod Poetin af voor verhoor Russen in ruil voor ondervraging Amerikanen en Trump verrast zijn veiligheidschef

Het Witte Huis heeft een verzoek van Rusland afgewezen om Amerikaanse burgers te mogen ondervragen, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Moskou. De Russische president Vladimir Poetin wilde als tegenprestatie de Amerikaanse justitie de gelegenheid geven de twaalf Russen te verhoren die worden verdacht van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

President Donald Trump krijgt er van links en rechts van langs dat hij überhaupt heeft overwogen de Amerikaanse ambassadeur door de Russen te laten ondervragen.

Trump liet intussen weten komend najaar een nieuwe top te willen met Poetin die moet plaatsvinden in de Verenigde Staten. Voor zijn veiligheidschef Dan Coats was dat een complete verrassing, hij hoorde het nieuws tijdens een interview. "Zeg dat nog eens? Hoor ik dat goed", zei hij. Vervolgens: "Oké, dat gaat interessant worden."

3. Blok krijgt standje van Curaçao over Suriname-uitspraak

Na flinke kritiek vanuit de Kamer en eigen gelederen, krijgt minister Blok (Buitenlandse Zaken) er ook van langs vanuit Curaçao. Minister-president Eugene Rhuggenaath herinnert Blok eraan dat hij ook Curaçao, Aruba en Sint-Maarten vertegenwoordigt, "ook drie multi-etnische, multireligieuze en multiculturele landen in het Koninkrijk".

Curaçao veroordeelt de uitspraken van Blok "ten zeerste". Op een besloten bijeenkomst noemde Blok Suriname een 'failed state' en zei hij dat het genetisch bepaald is dat verschillende groepen niet met elkaar kunnen samenleven.

4. Je verwacht het niet, maar de huizenprijzen blijven stijgen

Koopwoningen zijn wederom duurder dan ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de huizenprijzen in juni tot boven de piek van mei. De prijzen stegen in juni bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In mei gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9 procent omhoog.

Sinds het dieptepunt in juni 2013 is sprake van een stijgende trend. Een woning kostte vorige maand circa 29 procent meer dan toen. De gemiddelde verkoopprijs van een huis was ruim 289.000 euro.

5. Crisis bij vakbond FNV door vergrijzing

De FNV vecht voor haar representativiteit, schrijft De Telegraaf op basis van interne documenten die de krant in handen heeft. De vakbond kampt met een leegloop van leden en vergrijst ondertussen ook. Bijna de helft van de leden is ouder dan 55 jaar.

Inmiddels is minder dan 10 procent van de werkende Nederlanders lid van de FNV, als gepensioneerde leden niet worden meegeteld. De organisatie moet de komende jaren alle zeilen bijzetten om niet door de grens van 1 miljoen leden te zakken.

6. WhatsApp maakt einde aan doorsturen naar onbeperkt aantal mensen

Het lijkt erop dat WhatsApp een einde maakt aan de mogelijkheid om massaal berichten door te sturen. In de toekomst kun je nog maar berichten naar vijf chats tegelijkertijd doorsturen, waardoor massaberichten met bijvoorbeeld nepnieuws een stuk minder makkelijk verspreid kunnen worden.

De aanleiding voor de verandering is een trieste. In India werden in de afgelopen maanden nepberichten doorgestuurd over mensen die kinderhandelaren zouden zijn. In het bericht werd opgeroepen om de personen te vermoorden zodra je daar de kans voor kreeg. Dat heeft geleid tot minstens twintig moorden.

7. De banengroei is nog amper bij te benen

De vijver waarin werkgevers vissen om vacatures te vullen begint op te drogen. In juni waren er 198.000 meer banen dan in dezelfde maand vorig jaar en de stijging van 200.000 in mei was de sterkste groei in jaren.

De daling van de werkloosheid is echter vrijwel tot stilstand gekomen; nieuwe banen worden steeds vaker vervuld door toetreders tot de arbeidsmarkt. Dat concludeert het FD op basis van nieuwe cijfers van het CBS.

8. Vooral Limburg en binnensteden krijgen last van hevige regenval

Voor het eerst is in kaart gebracht hoe groot de kans op wateroverlast na een hevige regenbui is in heel Nederland. Net geen 8 miljoen panden kregen een label dat aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat er water binnenstroomt als het hard regent, meldt de NOS.

In glooiende gebieden als Zuid-Limburg is de kans dat water kelders of huizen binnenloopt het grootst. Daar stroomt al het water naar het laagstgelegen punt. Ook de grote steden lopen een hoog risico op wateroverlast. Daar kan het water door het asfalt of de stenen niet goed wegstromen.

9. Kwartaalcijfers: Microsoft boekt miljardenwinst en winst Accell daalt juist

De cijferregen gaat verder. Microsoft heeft afgelopen kwartaal flink meer winst en omzet geboekt door een grotere vraag naar clouddiensten, software die via internet wordt geleverd en het softwarepakket Office. Het Amerikaanse concern heeft de afgelopen maanden een omzet van liefst 110 miljard dollar geboekt. Beleggers reageren lauwtjes op de cijfers, het aandeel is nauwelijks van zijn plaats afgekomen.

Het Nederlandse fietsenbedrijf Accell Group, waar merken als Batavus, Sparta en Koga onder vallen, heeft in de eerste helft van dit jaar een licht lagere winst behaald, op een vrij stabiele omzet. De winstgevendheid kwam onder druk te staan door kosten voor de reorganisatie van het bedrijf. De nettowinst ging met bijna 3 procent omlaag tot 25,5 miljoen euro in vergelijking met een jaar geleden.

10. Geschorste president-commissaris van Eneco treedt af

Voorzitter Edo van den Assem van de Raad van Commissarissen van energiebedrijf Eneco treedt per direct af. Hij stond al op een zijspoor, omdat de Ondernemingskamer hem had geschorst lopende een onderzoek naar wanbeleid bij het bedrijf.

De ondernemingsraad van Eneco had de zaak aangespannen bij de Ondernemingskamer, omdat de commissarissen de belangen van het bedrijf bij de voorgenomen slecht zouden hebben behartigd.

11. Kans voor de weinige overgebleven sprinters in de Tour de France

Na het spektakel op weg naar Alpe d'Huez van gisteren staat vandaag een licht glooiende etappe op het programma met slechts twee korte klimmetjes. Dat betekent normaal gesproken een kans voor de overgebleven sprinters. De Nederlandse topsprinter Dylan Groenewegen moest in de Alpen helaas opgeven, net als Gaviria, Kittel, Cavendish en Greipel.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!