De vijver waarin werkgevers vissen om vacatures te vullen begint op te drogen. In juni waren er 198.000 meer banen dan in dezelfde maand vorig jaar en de stijging van 200.000 in mei was de sterkste groei in jaren. De daling van de werkloosheid is echter vrijwel tot stilstand gekomen; nieuwe banen worden steeds vaker vervuld door toetreders tot de arbeidsmarkt.

Dat concludeert het FD op basis van nieuwe cijfers van het CBS.

Toetreders zijn mensen die de arbeidsmarkt betreden na het afronden van een opleiding, of mensen die terugkeren op de arbeidsmarkt na eerder om welke reden dan ook te zijn afgehaakt. De werkloosheid – mensen zonder baan die wél actief zoeken en direct beschikbaar zijn – is in juni voor de vierde achtereenvolgende maand op 3,9 procent van de beroepsbevolking uitgekomen. In die vier maanden is tweederde van de nieuwe banen vervuld door toetreders.

Volgens het FD blijft zo langzamerhand alleen de harde kern van moeilijk bemiddelbare werklozen over, maar woordvoerder Floris Jansen van het CBS spreekt nog steeds van een positief verhaal over de arbeidsmarkt. “De banengroei blijft groot omdat steeds meer niet-actieven worden aangetrokken tot de arbeidsmarkt.” Volgens het CBS wordt de daling van de werkloosheid ook geremd doordat steeds minder werklozen teleurgesteld afhaken op de arbeidsmarkt.

Rem op economische groei

Er komt een moment waarop een tekort aan beschikbare nieuwe werknemers de groei van de economie gaat afremmen. Maar zover is het nog niet, laat het FD zich vertellen door Nico Klene, senior-econoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro. Volgens Klene hoeft daarvoor alleen maar gekeken te worden naar het onbenut arbeidspotentieel, de werkloosheid volgens een ruimere definitie dan het CBS hanteert.

Mensen die zonder werk zitten en beschikbaar zijn, maar niet solliciteren, worden door het CBS niet als werkloos geteld. Hetzelfde geldt voor mensen die wél solliciteren, maar niet direct beschikbaar zijn. Het ging in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal om 404.00 mensen, meer dan de 368.000 die het CBS gemiddeld in het eerste kwartaal telde.

Dat onbenutte arbeidspotentieel stond in het eerste kwartaal van dit jaar op 12 procent van de beroepsbevolking. Vergeleken met het werkloosheidspercentage zit daar dus nog de nodige rek in. Klene waarschuwt het FD echter: "Deze nog betrekkelijk hoge percentages kunnen een te florissant beeld suggereren. Waar er geen personeelstekorten zijn, zoals in de financiële sector, doet ruime beschikbaarheid van personeel niets extra voor de groei, terwijl je krapte op de arbeidsmarkt in andere sectoren wel voelt en dat ook de groei raakt."

LEES OOK: Je cv moet aan één cruciale eis voldoen om op te vallen in het sollicitatieproces, zegt deze loopbaancoach