President Trump beschouwt zijn eerste top met Poetin als een groot succes en ziet uit naar de tweede top. Trump verwijt de hem vijandige media dat de top maandag in Helsinki tot een storm van kritiek, vooral in de ‘Fake News Media’, heeft geleid.

Trump stelt geregeld dat er een hetze tegen Rusland gaande is, die op niets is gebaseerd. Die wordt opgeklopt door massamedia die hem niet goedgezind zijn. Donderdag twitterde hij ook dat “roekeloze media” hunkeren naar een confrontatie met de Russen. “De Fake News Media willen zo graag een grote confrontatie met Rusland, zelfs een confrontatie die tot oorlog zou kunnen leiden”, klaagde hij op Twitter.

Trump is deze week door vriend en vijand verweten dat hij zich maandag in Helsinki te dienstbaar toonde aan ambtgenoot Poetin. Hij zou zijn rol als hoogste pleitbezorger van de Amerikaanse belangen uit het oog hebben verloren.

Ondertussen denkt de econoom Nouriel Roubini, ook wel bekend als Dr. Doom, dat de acties van Trump weleens het economische herstel van de Verenigde Staten om zeep kunnen helpen. Roubini voorspelde in 2005 de huizenmarktcrisis en is nu ook bang voor de toekomst.

Hij noemt de door Trump gestarte handelsoorlog met China, wijst op de kwetsbaarheid van opkomende markten en signaleert de economische vertraging in Europa. Hij denkt dat beleggers binnenkort met weemoed terugkijken naar de afgelopen periode van lage volatiliteit en breedgedragen wereldwijde groei. “De periode van ‘risk off’ lijkt voorbij”, schrijft hij in een column.